ABL 1.9td turbo

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
maarwo
Nowy T4

7
Model:
Auto: t4 lift 2002
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

ABL 1.9td turbo

Post autor: maarwo »

Witajcie.
Sprawa jest następująca. Miałem poprzednio t4 2,5tdi i jezdzilo to ładnie. Teraz trafił mi się 1.9td abl 68koni. Ogólnie bardzo zadbany motor, komora silnikowa, gośc powiedział mi że turbo było regenerowane jakiś czas temu, egr zaślepiony.
Podejrzewałem, że przyśpiesza to słabiej niż powinno ... ale porówniania nie mam, więc pytanie (celem potwierdzenia moich obserwacji lub nie):
1. Czy w ABLu gruszka turbo sterowana jest ciśnieniem (a nie podciśnieniem)?
2. Czy po podłączeniu pod ten zaślepiony cypek manometru powinno dawać okolo 0,6bara?
lub Przy jakich obrotach powinno ile mniej wiecej dawac ciśnienia turbo?

Z mojej obserwacji wynika, że:
Gruszka sterowana jest cisnieniem- im wieksze tym bardziej wypycha ramię idące na gorącą część turbo. Przy większym wysunięciu ramienia przepływ w gorącej części zostaje przytkany i zmniejsza się prędkość wirnika - czyli w konsekwencji doładowanie. Czyli przypuśćmy mamy jałowe obroty - daje to przepływ jakiś przez część gorącą i doładowanie przez zimną. Dodajemy obrotów - zwiększa się znacząco przepływ przez część gorącą i w konsekwencji też doładowanie na zimnej i ... zmienia się ciśnienie wypychające ramię w gruszce- a to z kolei ogranicza lekko przepływ na części gorącej - i w konsekwencji balansuje się cisnienie doładowania- aby nie nadmuchał za dużo ciśnienia. (Dlatego po skróceniu ramienia można podnieść doładowanie-bo nie bedzie go przytykało na gorącej). Tyle na moją logikę.

Rozebrałem dolot z filtra do turbo i rurke wyjscie z turbo aby sprawdzic stan wirnika- nie ma luzów ani w jedną ani w drugą oś- po odpaleniu auta -turbo 'rusza' od okolo 1400obr. bez niepokojących dzwięków. Poskładałem wszystko - podłączyłem manometr pod ten zaślepiony cypek i na wolnych cisnienie oscyluje okolo 0 a najwięcej napompowało do okolo 0,3 bara i tyle. Ramię z gruszki nawet nie drgnie-bo ma za słabe ciśnienie do wysterowania ale to nic- jest otwarte na max po stronie gorącej w tym przypadku. Czy turbo to już złom? Co może być za przyczyna jesli nie sam wirnik? Nie puszcza nigdzie dymem ani powietrzem- gumy całe i całość szczelna.
Dodatkowe pytanie: Czy wymieniał ktoś kompletny rdzeń turbo samodzielnie? Jakieś uwagi? wskazówki?
Z góry dziękuję za konkretne info.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dudu$
Znawca T4

9
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Re: ABL 1.9td turbo

Post autor: Dudu$ »

Po podłączeniu manometru powinno być jakieś 0.4-0.6 bar. Wszystko zależy od tego na jaką długość ustawisz sztangę (ta z nakrętką na klucz 10) wychodzą…login to view the rest of this post

This topic has 23 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”