Cześć,
Jestem tu nowy ale po obejrzanych wątkach mam pewność, że dobrze trafiłem :). Przechodzę zatem do opisu problemu:
Podstawa fotela kręcąc się zgodnie z ruchem wskazówek (patrząc od góry) idzie do góry (obrót fotela w kier. jazdy). Obracając do tyłu - idzie w dół. Kupiłem T4 z fotelem, który był zablokowany w pół-obrotu - nie do końca rozumiejąc jak to działa uznałem, że po prostu jest "zastany" i w końcu da się go "rozruszać". I rzeczywiście - trochę na siłę udało się go ustawić do przodu i z dużym trudem obrócić w stronę kabiny. Szło ciężko - we dwóch chłopa na siłę.
W końcu zdjąłem fotel i miałem możliwość przyjrzeć się mechanizmowi. Podstawa fotela tworzy jakby kielich nagwintowany (?) w środku, w który wchodzi mocowanie fotela - nagwintowane odpowiednio aby pasowało do podstawy gdzie jest osadzone. Całość przypomina mega-śrubę o skoku pół-obrotu od położenia "fotel do przodu" do położenia "fotel do tyłu". Do tego dołożony jest mechanizm blokujący obrót wyprowadzony dźwigienką na bok fotela (żeby można ją było zwolnić i rozpocząć obrót fotela):
Okazuje się, że mój egzemplarz jest wkręcony "za głęboko" lub "osiadł".
Całość mechanizmu śrubowego powinna być spasowana tak aby trzpień blokady (2) wchodził w jej gniazdo (2a) tą błyszczącą tulejką (2b). Tymczasem mój fotel jest "wkręcony" te 1,5 cm głębiej co powoduje blokowanie się i wadliwe działanie mechanizmu. Tulejka (2b) zamiast "siedzieć" w gnieździe blokady (2a), jest o 1,5 cm poniżej gniazda a w gnieździe siedzi spaw czy kołnierz trzpienia.
W efekcie przy próbie obrócenia fotela do tyłu (3) czyli "wkręcenia go w podłogę", oś dźwigni blokady (1) kleszczy się w gnieździe (2a - trzpień blokady znajduje się wtedy już poza gniazdem blokady, z prawej) unieruchamiając fotel w pół-obrotu. Co gorsza powrót fotela do ustawienia "do przodu" graniczy z cudem - trzeba na chama wbić klin pomiędzy dłuższy pazur gniazda blokady (z lewej) a blachę mocowania fotela żeby wypracować dystans pozwalający na przejście osi dźwigni blokady (1) z powrotem ponad pazurem - poza blokadę.
Dodatkowym dowodem na zbytnie wciśnięcie mocowania w podstawę jest widok centralnej śruby mocującej (? w sumie nie wiem po co jest ta śruba) schowanej w podstawie i przechodzącej przez mocowanie fotela do podstawy i wkręcane w gwint w podstawie. Widać, że łeb śruby również wystaje o 1,5 cm ponad blachę (a powinien się stykać z nią):
No i tu zaczyna się kłopot - jak "odkręcić" ten fotel o jeden obrót lub rozciągnąć podstawę i mocowanie? Gdyby można było zdjąć dźwignię blokady - tak aby trzpień nie haczył o pazur gniazda - sprawę załatwiłoby odkręcenie mocowania o jeden pełny obrót względem podstawy (chyba, że błądzę). Ale nie umiem go zdjąć!!!
Krótkie spojrzenie na górę mocowania fotela:
pokazuje, że żaden element dźwigni blokady nie jest demontowalny. Wszystko jest zaspawane, ukryte lub zanitowane.
Może na centralnej śrubie była kiedyś jakaś tuleja dystansowa, którą któryś z poprzednich właścicieli bezrozumnie usunął i od tego czasu mocowanie i podstawa nie znajdują się odpowiedniej odległości?
Macie jakiś pomysł? Ktoś może ma schemat tego mechanizmu?
Z góry dziękuję
Obrotowa baza pasażera
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
hal9000
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Obrotowa baza pasażera
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio przesunięty w górę 24 lut 2019, 13:32 przez: hal9000.