Problem z wymianą rozrusznika

Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
convect
Nowy T4

12
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Problem z wymianą rozrusznika

Post autor: convect »

Witam na wstępnie forumowiczów,

Szukałem na forum mojego problemu jednak nie znalazłem. Bardzo potrzebuję na jutro wieczorem samochód a padł mi rozrusznik (tak myślę). Ostatnie parę miesięcy dłużej kręcił i coraz gorzej odpalał, w pewnym momencie zupełnie przestał reagować, słychać tylko ,,pstryk'' pod maską jak przekręce kluczyk. Odpaliłem raz na pych żeby dojechać do domu więc reszta jest ok.

Znalazłem rozrusznik za 370 zł brutto (zamiennik).

Rocznik 2002, 2,5 Tdi.

Odkręciłem osłonę silnika, następnie kolejną jakąś plastikową osłonę zasłaniającą częściowo rozrusznik, sprawdziłem jaki model itp. Jedna śruba 13 odkręcona. Zostały dwie, chyba imbusowe 6, ale jakoś imbus 6 ma luzy bo jak by nie wchodzi głęboko a na wejściu nie dolega, głębiej jest ciaśniej ząbków nie widzę, czy to jest jakiś torx albo coś innego czy mam za małe ramię, za słaby imbus bo nie mogę go odkręcić i nie do końca mi tam pasuję, robię bez kanału z lampką nie widzę dokładnie. Drugi jest na górze nie ma do niego w ogóle dostępu. Czy porywam się na coś trudnego? Wcześniej nie wymieniałem rozrusznika.

Bardzo proszę o pomoc, to pilne mam wyjazd zlecenia a jestem w kropce, nie mam czasu na poszukiwania w dodatku jutro do 15 jestem zajęty więc wybaczcie jeśli temat już był poruszany a go nie znalazłem.
mariuszgim
Specjalista T4

15
Model:
Auto: T4
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Re: Problem z wymianą rozrusznika

Post autor: mariuszgim »

Te śruby to torksy - gwiazdki i są 3 szt.
Podejrzewam że wystarczyło kupić i wymienić elektromagnes - koszt około 70 - 80 zł

This topic has 46 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy bez wersji silnika”