Silnik Diesla 2.5 TDI AUF i skrzynia biegów Syncro DRH ?

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
gregxx22
Nowy T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: Long,2001
Kontakt:

Silnik Diesla 2.5 TDI AUF i skrzynia biegów Syncro DRH ?

Nieprzeczytany post autor: gregxx22 »

Witam, kupiłem T4 ,,okazyjnie,, multivana nie wiedząc, że Silnik z oznaczeniem AUF był produkowany pod skrzynie automatyczne ( wg. tabeli na wikipedii de) , a jest zamontowana DRH od syncro .
Pytanie
Jak to jest możliwe ?
Czy można tym jeździć ?
Co to mógłbyć a magik ?

Jak na 102 km z mniejszym przelożeniem powinien mieć konkretnego kopa a wydaje mi się, że trochę zamula i słaby jest pod góreczki.

PS. do tej pory jeździłem 88 km AJT TDi i jest bardziej dynamiczny niż ten 102 km nawet pod te góreczki .

Mógłby ktoś coś podpowiedzieć.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Silnik Diesla 2.5 TDI AUF i skrzynia biegów Syncro DRH ?

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

gregxx22 pisze:
Jak to jest możliwe ?
Normalnie bloki silnika 2.5TDI są wszystkie takie same tak jak i obudowy skrzyń więc wymieniać można w każdą stronę do woli, kwestia kilku drobnych przeróbek elektrycznych czy kodowań. Choć ładowanie skrzyni z syncro bez całej reszty uznaje za nieporozumienie albo nie skończony projekt przeróbki
Silnik AUF poza niewielkimi zmianami ustawień w ECU oraz zmniejszonym stopniem sprężania z 20.5 do 19 niczym się nie różni od ACV.
gregxx22 pisze:
Czy można tym jeździć ?
Można, bardzo wiele osób jeździ po przekładce z automatu na manuala, niektórzy nawet o tym nie wiedzą
gregxx22 pisze:
Co to mógłbyć a magik ?
Wróżbitami nie jesteśmy, pytaj poprzednich właścicieli skąd taka koncepcja.
gregxx22 pisze:
Jak na 102 km z mniejszym przelożeniem powinien mieć konkretnego kopa a wydaje mi się, że trochę zamula i słaby jest pod góreczki.
Szukaj przyczyny w innym miejscu niż to, że jest inna skrzynia. Czemu samochód z TDI nie ma mocy to na forum jest ogrom informacji, zaczynamy od diagnozy komputerowej - resztę znajdziesz
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”