Wpadający hamulec a wciśnięte sprzęgło

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
KubaTorun
Nowy T4

8
Model:
Auto: T4 Trans MAXI '98
Kontakt:

Wpadający hamulec a wciśnięte sprzęgło

Post autor: KubaTorun »

Jestem w trakcie poszukiwania wymarzonego VW`ka.
Oglądałem ostatnio dość ciekawy egzemplarz, w którym niestety jedna rzecz mnie zaniepokoiła i chciałbym prosić o poradę. Przejrzałem forum ale wprost odpowiedzi nie znalazłem.

Był to VW transporter 2,5 TDI 2000 rok .
O co chodzi:
Podczas jazdy próbnej, chciałem zahamować przed przejazdem kolejowym. Po wciśnięciu sprzęgła, a następnie hamulca, pedał hamulca zaczął mi wpadać w podłogę skokowo (sprzęgło cały czas miałem wciśnięte). Trochę spanikowałem żeby nie wjechać na przejazd. Po zwróceniu uwagi sprzedającemu odpowiedział mi, że nie można wciskać hamulca z jednoczesnym wciśnięciem sprzęgła - tak mu powiedział kolega mechanik ale nie pamięta o co chodziło. Zdziwiłem się... W drodze powrotnej spróbowałem ponownie ten sam manewr i hamulec zadziałał odpowiednio.

Czytałem na forum o wspólnym zbiorniczku dla hamulców i sprzęgła, o wysprzęgliku czy nieszczelnościach w układzie.
Jak sądzicie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Warto się pchać w auto z "takim defektem"?

Dziękuję i przepraszam jeśli nie znalazłem odpowiedzi.
tomek
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: TRANSPORTER
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Re: Wpadający hamulec a wciśnięte sprzęgło

Post autor: tomek »

Uszkodzony wysprzęglik , lub tylko zapowietrzony , niski stan płynu w układzie - wyciek . Do naprawy - jak to zrobiłem z pomocą forum . Nie było lekko…login to view the rest of this post

This topic has 3 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”