Wypadająca linka z pedału sprzęgła - Zabezpieczenie.

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
vasco
Początkujący T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 8
Model:
Auto: Multivan 1993
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Wypadająca linka z pedału sprzęgła - Zabezpieczenie.

Nieprzeczytany post autor: vasco »

Witam

Kilka dni temu oblałem się zimnym potem kiedy parkując ( na całe szczęście z boku ulicy ) na chwilkę wrzuciłem luz wyszedłem z autka coś sprawdzić a kiedy wsiadłem i chcę wrzucić bieg ku mojemu zdumieniu pedał sprzęgła zapadł się podłogę ( sick !!! ). Szczęście w nieszczęściu obok parę metrów był warsztat mechaniczny gdzie skierowałem się po pomoc.Wstępna diagnoza mechanika którego przytargałem do autka : zerwana linka sprzęgła....Jednak na drugi dzień po dokładnych i spokojnych oględzinach okazało się że trzpień który jest na końcu linki wypadł czy też przecisnął się przez otwór mocowania w pedale sprzęgła.
Założono mi to na miejsce ale "nie znasz dnia ani godziny" kiedy i gdzie znów Gadzina wyskoczy <59> rzekł mechanior i kazał wrócić z "nowym" pedałem sprzęgła( plastik fantastic ).
Jestem teraz na kupnie ale mam pytanie czy ktoś już tego nie przerabiał i np.nie wzmocnił samego otworu jakąś dociętą podkładką , blaszką samego miejsca ( otworu ) gdzie trzpień lubi się przecisnąć lub nie zastosował innego patentu a może inny pedał z innego wozu pasuje ale jest bardziej "pancerny" i materiał się nie poddaje.
Czy używany ale w dobrym stanie pedał to dobry kierunek ( koszt to około 30 Pln ale chcę właśnie dociąć tam na wymiar podkładkę alu i jakby podłożyć dodatkowo pod główkę trzpienia przy wymianie - to dobry kierunek czy dać sobie spokój brać "nowy" bez oznak zużycia w tym miejscu i tyle w temacie )

I pytanko czy pedał od modelu 1.9 , 2.0 B , 2.4 ,2.5 D będzie pasował ( na oko wydaje się to samo ) ???
I czy samemu ogarnę wymianę tego elementu ???

pzdr i z góry thx za info <england>

P.S Oczywiście proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu gdybym nie wcelował się z tematem Tu.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2016, 7:56 przez vasco, łącznie zmieniany 2 razy.
grzesiex
Znawca T4

16
Tematy: 7
Model:
Auto: T4
Opis: Krzywy ryj
otrzymal podziekowanie: 83 razy
Kontakt:

Re: Wypadająca linka z pedału sprzęgła....

Nieprzeczytany post autor: grzesiex »

Miałem kiedyś to samo w 2,4D. Po kilku akcjach na środku ronda linkę wpinałem na czuja w 3 sek. U mnie linka nie przeciskała się - wycięcie było ciasne - to linka wyczepiała się samoczynnie górą. Ostatecznie jednak wywierciłem poprzeczny otwór przez obie plastikowe połówki pedału. Zabezpieczyłem zawleczką rozginaną i problem ustąpił.
vasco
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Dziękuję kolego....Sam w międzyczasie wpadłem na taki patent aby mocnym zipem jutro zabezpieczyć właśnie ewentualne wypadanie przez wycięcie ( choć Twój patent zdecydowanie lepszy ) oraz dokładnie jutro sprawdzę tą teorię mechanika o przeciskaniu się samego trzpienia przez uchwyt.Też mi się wydaje że wyleciała tą szczeliną po prostu ( jakim cudem Apropo Defacto ;) ).

pzdr
vasco
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Witam

Rozwiązałem temat na szybko bez wyciągania pedału i wiercenia ( choć patent na pewno solidniejszy z postu powyżej ) tak że wydałem 6,50 na zakup śrubek ( Intermarche ) przydatnych przy montażu w regipsie.Tylne widełki dodatkowo przygryzłem cążkami tworząc jakby ząbki które wgryzły się od tyłu w uchwyt pedała sprzęgła.Nic nie trzeba ściągać oprócz osłony kierownicy - troszkę ćwiczeń z ułożeniem ( własnego ciała również bo dostęp średni , pomaga wyciągnięcia fotela choć poradziłem sobie bez tego łamiąc praaawie kręgosłup <wink> ) i włala.Chyba śpię spokojnie bo zakładam że nie ma tam jakieś potwornej siły która wyrywa linkę z wycięcia.Dodatkowo podkładka śrubki zabezpiecza sam trzpień przed wysunięciem z "dołka"
Może komuś się przydać tzw " Januszowy patent " ... <śmiech> Jak dotąd trzyma dobrze dopiszę coś za jakiś dłuższy czas.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016, 22:03 przez vasco, łącznie zmieniany 6 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”