znikające napięcie

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
tomex
Aktywny T4

14
Model:
Auto: vw t4 2.0 B multivan
Opis: 42 l
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

znikające napięcie

Post autor: tomex »

Witam serdecznie , od dłuższego czasu mam problem z elektryką w mojej babci 2.0 b multivan .Zdarza się tak że podczas jazdy gaśnie radio ,po chwili działa i znów gaśnie i już się nie włącza , prawie w tym samym czasie przygasają światła ,ledwo się żarzą ,auto jedzie jeszcze kawałek i albo gaśnie ,a jeśli się stanę żeby sprawdzić co się dzieje po zgaszeniu już nie pali . Akumulator jest padnięty .Podmieniam aku na inne i przeważnie pali i jedzie dalej , nieraz jest dobrze pół dnia a nie raz tydzień ,po czym to samo .Albo jeżdzi ,pali normalnie, stanę pod sklepem a aku umarło i znowu podmianka na inne . Znowu nie raz kręci jak głupie a nie chce zapalić podmieniam cewkę zapłonową na inna i zapali , znowu stanę gdzieś i nie pali podmieniam z powrotem cewkę i pali . To na tyle na razie objawów teraz co już było niby robione ,kiedyś wymieniany był czujnik halla bo padł wsadzony został od polówki 1,4 bo nie było innego . Cewki mam już na zapas , rozrusznik wymieniany i reklamowany na inny ,sprawdzany na krótko , dzisiaj wymieniłem kolejny regulator przy alternatorze . Odłączyłem akumulator dodatkowy pod siedzeniem bo był padnięty i zaizolowałem końcówki .Nic to nie daje ,mam już dość ,mechanik stwierdził że jest wszystko ok bo u niego stał cały dzień i palił . Ładowanie jest 13.88 do 14.02 V i takie też było na poprzednim regulatorze . W samochodzie mam inst . gazową , to chyba tyle ,pomocy bo już brak mi cierpliwości <36>
krzysaudi
Stały bywalec

14
Model:
Auto: T4
Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Re: znikające napięcie

Post autor: krzysaudi »

Masa silnika do sprawdzenia . Dodatkowo wzbudzenie alternatora masz poprzez kontrolkę ładowania w liczniku - jeśli masz tego T4 z tzw Nicka :) czyli l…login to view the rest of this post

This topic has 31 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”