Borykam się od zakupu samochodu z kilkoma problemami:
- samochód na zimnym zawsze ma problemy z odpalaniem tzn. nigdy nie odpala przy próbie pierwszego rozruchu, w najlepszym razie przy drugiej próbie. Jak już się zagrzeje pali przy pierwszej próbie, czasami przy drugiej.
- jednego dnia wszystko śmiga jak trzeba i auto po zagrzaniu ma wolne obroty z okolicach 800obr/min, innego dnia trzyma na wolnych 1000-1200obr czasami po czasie odpuszcza, a czasami pojawia się gdy wcześniej trzymał 800obr.
Chcę furę doprowadzić do idealnego stanu technicznego żeby ograniczyć awarie i przygody na trasie.
Mając dostęp do komputera Memoscan U600 podłączyłem i pokazało poniższe problemy:
01087 Podstawowe ustawienia nie zaistniały
00740 Czujnik CKP cylindra 1 – G145
00518 P0121 Czujnik pozycji przepustnicy – sygnał poza zasięgiem (G69). Zobacz też straty zasilania ECM
00545 P1780 Nieczytelna interwencja w silnik. Zobacz też straty zasilania ECM
Poprzedni właściciel w chwili sprzedaży informował mnie o tych problemach i mówił, że jedyne co wymienił to wężyki podciśnień, a samochód posiadał dwa lata. Zamontowany krokowiec nie jest oryginalny ale made in germany więc był już kiedyś wymieniany. Ponadto znalazłem jakiś wraz z dwoma cewkami w tylnym nadkolu.
Nie chcę przeinwestować więc mam pytanie od czego zacząć?
Poczytałem trochę forum i za wachnięcia obrotów może odpowiadać brudny/zużyty silnik krokowy. Spróbuję go umyć ale mam pytanie czy jego elektrykę/ronikę też mam moczyć w benzynie ekstrakcyjnej? Zobaczymy jaki to przyniesie skutek. Czy powinienem w jakiś sposób później go regulować albo specyficznie montować z powrotem na miejsce?
Odnośnie 00740 i problemów z odpalaniem to z tego co czytam może siedzieć czujnik Halla. Nigdy nie grzebałem przy aparacie zapłonowym i zastanwiam się czy wymeniając jedno nie zepsuję czegoś innego? Czy jeśli zaznaczę sobie znaki zanim to rozbiorę i później złożę tak samo nic nie przestawię?
Nadmienię, że właściciel nie lubił kręcić silnika ponad 2000obr/min co z pieczołowitością zachwalał mówiąc "proszę muskać gaz, dać mu się rozpędzić i samochód się odwdzięczy ...".
Bardzo proszę o jakieś sugestię czym się zająć w jakiej kolejności i czy np. błąd 00518 to do wymiany czujnik przepustnicy? Nie rozumiem błędu 01087 i 00545
Full group fullgrupa co to znaczy w przypadku T4? Szukałem jakiejś obszerniejszej wiedzy na ten temat i czy mnie to dotyczy ale nie znalazłem nic ciekawego w rodzimym języku. Niestety WIKI.DE to nie dla mnie nie mówię w tym barbarzyńskim języku. Patrzyłem po angielskim forach ale oni to raczej płacą w serwisach więc ciężko znaleźć coś bardziej technicznego.
Mam tendencje do tego, że jak za coś pierwszy raz naprawiam, to często to lekko lub całkowicie uszkodzę. Jak to mówią mądry po szkodzie ... więc jeśli ktoś już to przeszedł będę wdzięczny za cenne rady.
ACU 2.5B+LPG przydycha, problemy z odpalaniem, gaśnie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Re: ACU 2.5B+LPG przydycha, problemy z odpalaniem, gaśnie
zestaw błędów wygląda jakbyś miał ten sam problem http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=7&t=3779
co do błędu 1087, bo taki ostatnio przerabiałem (falowan…login to view the rest of this post
co do błędu 1087, bo taki ostatnio przerabiałem (falowan…login to view the rest of this post
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się