[2.4d] Nierówna praca silnika i kopcenie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
diegomax
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
[2.4d] Nierówna praca silnika i kopcenie
Witajcie.
Mam problem z moim t4, od roku chodził bez zarzutu do dziś. Rano przejechałem kilkanaście kilometrów bez problemu, wróciłem do domu, zostawiłem na kilka godzin. Próbuje odpalić, złapał i zgasł, jak już udało mi się odpalić to chodzi nie równo i kopci na biało/ szaro, po przygazowaniu czarno. Jak wyciągnę wyprzedzacz to chodzi troszeczkę równiej. Proszę o sugestie i podpowiedzi co to może być i jak rozwiązać tę usterkę.
Mam problem z moim t4, od roku chodził bez zarzutu do dziś. Rano przejechałem kilkanaście kilometrów bez problemu, wróciłem do domu, zostawiłem na kilka godzin. Próbuje odpalić, złapał i zgasł, jak już udało mi się odpalić to chodzi nie równo i kopci na biało/ szaro, po przygazowaniu czarno. Jak wyciągnę wyprzedzacz to chodzi troszeczkę równiej. Proszę o sugestie i podpowiedzi co to może być i jak rozwiązać tę usterkę.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: [2.4d] Nierówna praca silnika i kopcenie
paski, rozrząd do sprawdzenia
coś się przestawiło-przeskoczyło
klasyczne objawy źle ustawionego kąta wtrysku - lektura forum sporo wyjaśni
coś się przestawiło-przeskoczyło
klasyczne objawy źle ustawionego kąta wtrysku - lektura forum sporo wyjaśni
-
diegomax
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Właśnie posprawdzałem i wygląda na to że paski są ok i że nic nie przeskoczyło, jest możliwe, że przestawił się ot tak kąt wtrysku?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
znaczy jak sprawdziłeś ?
ustawiłeś koło zamachowe na znaki zdjąłeś osłony i wszystko inne się pokrywa na znakach, a silnik źle pracuje ?
ustawiłeś koło zamachowe na znaki zdjąłeś osłony i wszystko inne się pokrywa na znakach, a silnik źle pracuje ?
-
fullcasco
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
na cieplym tez kopci ?sprawdz swiece
tez obstawiam kat wtrysku ,pompe masz przykrecona na 4 sruby ? jak kupilem taczke to mialem na 2 skrecona . mogla sie przestawic
tez obstawiam kat wtrysku ,pompe masz przykrecona na 4 sruby ? jak kupilem taczke to mialem na 2 skrecona . mogla sie przestawic
-
leniwiec
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4 multivan 2.4d
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Na początek jako nowy członek forum i świeżo upieczony właściciel T4 witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam podobny problem - tzn. po wymianie kompletu rozrządu ( pompa, rolki, paski ) silnik na zimno po odpaleniu krztusi się i dławi, oraz dymi na biało.
Gdy udałem się do mechanika z reklamacją ten stwierdził, że to nie źle ustawiony rozrząd tylko wtryski zły kąt mają.
Czy ma rację i czy w związku z tym że stało się to po robocie u niego należy mi się w ramach reklamacji wyregulowanie pompy?
Mam podobny problem - tzn. po wymianie kompletu rozrządu ( pompa, rolki, paski ) silnik na zimno po odpaleniu krztusi się i dławi, oraz dymi na biało.
Gdy udałem się do mechanika z reklamacją ten stwierdził, że to nie źle ustawiony rozrząd tylko wtryski zły kąt mają.
Czy ma rację i czy w związku z tym że stało się to po robocie u niego należy mi się w ramach reklamacji wyregulowanie pompy?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak kąt wtrysków tylko jest kąt wtrysku.leniwiec pisze:Gdy udałem się do mechanika z reklamacją ten stwierdził, że to nie źle ustawiony rozrząd tylko wtryski zły kąt mają.
Kąt ten ustawia się na pompie, nie fachowa wymiana rozrządu powoduje przestawienie, a właściwie to będąc w pełni profesjonalnym to po każdej wymianie rozrządu należy kąt wtrysku pompy regulować.
Drugą sprawą jest to, że w tym silniku wymiana rozrządu powinna polegać na wymianie paska nie tylko od strony wału ale także tego napędzającego pompę, a tu to już zawsze trzeba później pompę wyregulować.
-
bipus
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Prblemy z pracą silnika.
Witam serdecznie ze względu na problem jaki mam z vw t4 2.4d założyłem to konto.Mam problem z nierówną pracą silnika.Jeśli silnik jest zimny to straszanie kopci i szarpie.Jeśli włączę ssanie lub,silnik się rozgrzeje problemy ustają.Dodam że świece żarowe były wymienione,vacum pompa i uszczelnienie pompy paliwa.Wyczytałem,że powodować ten problem może zły kąt wtrysku.Proszę o jakieś sugestie.Załączam film z pracą silnika.Pozdrawiam: https://www.youtube.com/watch?v=eDnyfMPPg-A
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ale jakich sugestii oczekujesz
wyreguluj kąt wtrysku i tyle
wyreguluj kąt wtrysku i tyle
to właściwie wyjaśnia wszystko, w tym silniku ( dieslu ) nie ma ssania, to o czym piszesz to przyspieszacz kąta wtrysku ułatwiający odpalanie przy niskich temperaturach, skoro po jego włączeniu jest o.k. to wszystko jasnebipus pisze:Jeśli włączę ssanie