Cieknie z uszczelnienia wału

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
logicos
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: Caravelle
Kontakt:

Cieknie z uszczelnienia wału

Nieprzeczytany post autor: logicos »

Witam,

Ciekło z uszczelnienia wału korbowego. Okazało się wyszczerbiony w dwóch miejscach, oraz odłamany spory kawałek tego pierścienia obudowy pompy oleju.
Widać, że 2 uszczerbienia są stare i dlatego miałem wyciek, ale ten odłamany kawałek, nawet nie jest odbarwiony, tylko świeży, podejrzewam Pana Mechanika, kltóry miał wymienić rozrząd i założyć nowe uszczelniacze. Nie wiem czy to jest powodem wycieku, ale na pewno więcej do niego nie pojadę. Po naprawie, teraz się leje, jak z kranu. Po nocy jest spora kałuża z oleju i muszę podstawiać słoik.
Da się pompę oleju wymienić bez wyciągania silnika w ACV? Mam do wymiany też wał korbowy, ale to dopiero za 1.5 miesiąca a do tego czasu chciałbym to jakoś uszczelnić i nie iść w dodatkowe koszta.
kimon
Nowy T4

11
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Doka
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: Cieknie z uszczelnienia wału

Nieprzeczytany post autor: kimon »

Witaj,
podejrzewam ze "mechanik" nie udolnie wymienił uszczelniacz i przy okazji popsuł. Niech poprawia. Dwie godziny roboty + ok. 30zl uszczelniacz
logicos
Początkujący T4

13
Tematy: 6
Model:
Auto: Caravelle
Kontakt:

Re: Cieknie z uszczelnienia wału

Nieprzeczytany post autor: logicos »

kimon pisze:
Witaj,
podejrzewam ze "mechanik" nie udolnie wymienił uszczelniacz i przy okazji popsuł. Niech poprawia. Dwie godziny roboty + ok. 30zl uszczelniacz

Dzięki za odzew, ale wszystko już wymieniłem we własnym zakresie z pomocą znajomego mechanika i wreszcie jest sucho.
Wymiana pompy oleju na nieuszkodzoną pomogło. Da się to zrobić bez wyciągania silnika. Trzeba zdjąć miskę i smoka. Najwięcej roboty jest z odkręceniem michy, bo dostęp do niektórych śrub, woła o pomstę ;)
Wymiana samych uszczelnień to więcej jak 30zł, bo trzeba zdjąć koło pasowe, a do tego nowa śruba i podkładka diamentowa. No chyba, że ryzykujemy i montujemy stare.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”