słabe ciśnienie oleju

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
2,52000
Nowy T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: caravelle
Kontakt:

słabe ciśnienie oleju

Nieprzeczytany post autor: 2,52000 »

Witam, mam problem z niskim ciśnieniem oleju w VW T4, które wynosi 1 bar, a przy zimnym silniku 1,5 bar. Czy tak może być, i ewentualnie może ktoś zna przyczynę zapalania się kontrolki oleju przy ciepłym silniku (ta kontrolka zapala się nieregularnie). Już wymieniłem czujnik oleju i naprawiłem u mechanika alternator, po sprawdzeniu komputerowo błędów również nic nie wyszło. Może ktoś pomoże i podzieli się swoją wiedzą
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: słabe ciśnienie oleju

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

temat, nie raz omawiany
poszukaj
oprócz tego wypadało by napisać jak był robiony pomiar ciśnienia, przy jakich obrotach masz te wartości które napisałeś
2,52000
Nowy T4

11
Model:
Kontakt:

pomiar był robiony na wolnych obrotach, a po dodaniu obrotów wzrastało ciśnienie minimalnie około 1 bar zarówno na ciepłym silniku jak i na zimnym.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

ciśnienie mierzymy na ciepłym silniku przy 2tyś obrotów i minimum to 2 bary, a najlepiej jak jest 3, potem wraz ze wzrostem obrotów powinno rosnąć do 5-6 barów,
jeśli tak nie jest to trzeba szukać przyczyny mechanicznej, skoro elektryczne wykluczyłeś i proponuje z takim ciśnieniem oleju nie jeździć bo silnik pójdzie do remontu jeśli już nie jest za późno - poczytaj forum
niestety ciśnienia oleju nie zdiagnozujesz kompem,
jeśli przy 2tyś obrotów ciśnienie w układzie spada poniżej 1.5 bara ( ile mnie pamięć nie myli ) to zapala się kontrolka
2,52000
Nowy T4

11
Model:
Kontakt:

No to czeka mnie wymiana pompy oleju.
Tylko zastanawiam się dlaczego na czujniku jest podany tak jakby zakres działania czujnika 0,50-0,85 bar.
Czy wiesz o co w tym chodzi?
2,52000
Nowy T4

11
Model:
Kontakt:

Witam ponownie.
Cały czas jestem w trakcie usuwania usterki związanej z ciśnieniem oleju i okazało się że przez słabe ciśnienie porysowane mam dwie panewki główne .
Wymieniam komplet ale mam problem ze zdobyciem info. na tema momentu dokręcania panewek głównych i korbowych.
Jak ktoś wie to proszę o pomoc.
Z góry dziękuje!
2,52000
Nowy T4

11
Model:
Kontakt:

Ze śrubami sobie poradziłem. Wymieniłem pompę oleju, panewki główne bo na korbach były ok. poskładałem i co LIPA !!!
Nadal jest słabe ciśnienie. Mam silnik 2,5 tdi ACV jest tylko jeden czujnik w bloku i tam dokonuje pomiaru.
A o ciśnieniu po dodaniu obrotów(5 bar) to mogę zapomnieć bo barometr trochę skaczę ale nie rośnie.
Gdzie te silniki mogą gubić jeszcze ciśnienie ?
Czy szukać problemu na górze przy wałku rozrządu?
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Na korbach patrzyłeś na stopce i na korbie od góry czy tylko na stopce, a na głowicy może gubić ciśnienie na popychaczach jak gniazda wywalone
2,52000
Nowy T4

11
Model:
Kontakt:

Witam.
Opiszę jeszcze raz mój problem tylko że teraz napiszę co już zrobiłem.
1. Tak jak wyżej,wymieniłem panewki główne bo dwie były leciutko przytarte a na korbach sprawdziłem i były ok. ( odkręciłem tylko jedną)
2. Pompa, czujnik nowe.
3. Alternator wymieniony.
4. Zegary, komputer, akumulator zamieniałem - to samo
No i teraz najważniejsze,czerwona kontrolka zapala mi się w momencie jak silnik osiągnie maksymalną temperaturę.
Czyli jak na liczniku wskaźnik temperatury pokazuje 90 stopni to po przejechaniu około 5 km dopiero wtedy się zapala czerwona kontrolka oleju i najczęściej powyżej 2 tyś. obrotów.
Dzisiaj mierzyłem ciśnienie właśnie na takim rozgrzanym silniku i pokazało na początku 0,9 bar takie jak ma być a jak trochę po gazowałem i na manometrze spadło do 0,4 bar - 0,5 bar - mam silnik z jednym czujnikiem ciśnienia oleju pod waku pompą ,koło pompy wtryskowej.
Ale nie dałem za wygraną i wkręciłem manometr nad filtrem oleju z tyłu silnika tam gdzie jest zaślepka na klucz 14mm i tam pokazało około 5,5 bar 6 bar na wolnych obrotach a jak dodałem gazu to ponad 7 bar.
Dodam że zakres działania czujnika ciśnienia oleju to 0,55 - 0,85 bar tak jest na nim napisane.
Nawet wlałem olej 15w40 z normom 505 00
Na górze nic jeszcze nie sprawdzałem czyli w głowicy.
Zostało mi jeszcze do sprawdzenie instalacji elektryczna i wymiana turbiny.
JAK MACIE JAKIEŚ POMYSŁY TO PROSZĘ O POMOC.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”