Prośba o ocenę instalacji LPG - co do wymiany?

ODPOWIEDZ
krzysiek90210
Początkujący T4

11
Model:
Auto: T4 SYNCRO
podziekowal za post: 8 razy
Kontakt:

Prośba o ocenę instalacji LPG - co do wymiany?

Post autor: krzysiek90210 »

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum :)

W zeszłym miesiącu kupiłem Volkswagena T4 2.5L - 5 cylindrów - benzyna z 2002 roku (115KM).
Dość niedawno poprzedni właściciel zamontował tanią instalację sekwencyjną LPG, w skrócie:
- sterownik Stag 300
- reduktor Tomasetto AT09 Alaska
- wtryskiwacze Valtek czerwone

Samochód z niewielkim przebiegiem, prawie do końca serwisowany w autoryzowanym warsztacie więc szkoda byłoby teraz zamęczyć ten silnik byle jaką instalacją LPG.
Z drugiej strony póki co auto dobrze chodzi na gazie i całkiem niewiele pali...

Rozważam następujące rozwiązania:
1. Jeździć bez żadnych modyfikacji
2. Dokonać delikatnej przebudowy (wymiana wtryskiwaczy i może jeszcze reduktora)
3. Zrobić wszystko od nowa, zostawiając jedynie butlę

Najłatwiej byłoby zaakceptować pierwsze rozwiązanie, ale tak jak pisałem mam obawy o silnik.
Jeżeli wybiorę wariant drugi to jakie mogę założyć wtryskiwacze żeby to razem dobrze współgrało? Reduktor moim zdaniem też z lekka przy słaby, chociaż jak na razie daje radę..
Trzeciego wyjścia wolałbym uniknąć gdyż dobra instalacja sporo kosztuje... W moim poprzednim aucie zamontowałem Landi Renzo za prawie 5tys zł i niewiele nim pojeździłem (nawet koszty nie zdążyły się zamortyzować).

Proszę wszystkich o sugestie ;)
mateusz2920
Początkujący T4

12
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: Prośba o ocenę instalacji LPG - co do wymiany?

Post autor: mateusz2920 »

Ja bym nic nie zmieniał skoro chodzi. Ten reduktor troszkę faktycznie przy słaby jest. Ale widocznie taki wystarczy skoro został zamontowany.

This topic has 1 more reply

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy bez wersji silnika”