Witam forumowiczów.
Mam o to taki problem. Gdy jadę w trasę i po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zatrzymam się (np na światłach lub na bramkach) to po ruszeniu auto nagle traci moc, jakby turbo padło a komputer nagle pokazuje nienormalne spalanie -dużo wyższe np. 18 l (przy prędkości 90 km/h. Gdy po kolejnych kilku kilometrach zatrzymam na chwilę auto (światła, zjazd z autostrady lub lub bramki) to po ponownym ruszeniu -wszystko wraca do normy. I tak potrafi się to objawić kilka razy na trasie liczącej 500 km.
Standardowe spalanie przy 90 km/h w trasie to ok 6,5 litra a tu nagle pojawia się 18 l lub wiecej wraz ze spadkiem mocy.
Co to może być?
Auto podpięte zostało dzisiaj pod komputer i wywaliło jedynie "tryb awaryjny" jeśli dobrze zapamiętałem to co przekazał mechanik.
Wszystko wskazuje na przepływomierz. Pojawiła się też sugestia nieszczelności w jednym z przewodów (zasysanie powietrza). Ktoś podsunął mi też opcję że może to być zasyfiony katalizator.
Auto z 2000 roku. Kupione 3 miesiące temu i zaraz po zakupie wymienione zostały wszystkie filtry, olej, rozrząd, pompa wody, hamulce, wężyki, tarcze i inne elementy które wymagały wymiany.
Pierwotnie myślałem że to jakiś syf w paliwie. Ale zacząłem tankować tylko najlepsze paliwa i trochę jakby się poprawilo ale nadal objaw ów występuje.
Czy ktos5 z Was szanowni Koledzy spotkał się z takim przypadkiem i wie co to może być ?
pozdrawiam
2.5 TDI 150 KM - w trasie traci moc i wzrasta spalanie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
strabler
- Nowy T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: T4, 2,5 TDI, 151 KM. rok 2000
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: 2.5 TDI 150 KM - w trasie traci moc i wzrasta spalanie
proszę o zapis tego co pokazał VAG, dokładne kody błędów, bo nie istnieje coś takiego jak informacja o trybie awaryjnym,strabler pisze:uto podpięte zostało dzisiaj pod komputer i wywaliło jedynie "tryb awaryjny" jeśli dobrze zapamiętałem to co przekazał mechanik.
w tryb awaryjny przechodzi ECU na skutek zapisania w nim błędów spowodowanych jakimiś usterkami
po twojej informacji to nadal będziemy gdybać co to może być
po pierwsze uszkodzenie przepływomierza nie powoduje przejścia w tryb awaryjny, po drugie gdy spada moc na skutek awarii przepływki ECU obcina dawki paliwa więc spalanie gwałtownie spada, a nie rośnie dlatego samochód nie ma mocystrabler pisze:Wszystko wskazuje na przepływomierz
zasyfienie katalizatora objawia się powolną ale stałą utratą mocy w dłuższym okresie czasu, a nie chwilowymi jej utratamistrabler pisze:Ktoś podsunął mi też opcję że może to być zasyfiony katalizator.
powtórzę, zrób konkretną diagnozę komputerową u kogoś z pojęciem,
jeśli już miałbym gdybać to przyjrzałbym się ciśnieniu doładowania z turbiny, pod kątem zacinających się kierownic zmiennej geometrii
aby na 100% wykluczyć przepływomierz możesz zrobić " test diody " opisany na forum
-
strabler
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: T4, 2,5 TDI, 151 KM. rok 2000
- Kontakt:
Re: 2.5 TDI 150 KM - w trasie traci moc i wzrasta spalanie
Ok, bardzo dziękuję za te uwagi. Jak tylko podepnę auto do kompa zrobię foto screena i będzie jaśniej.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy