Witam wszystkich.
Dosyć niedawno stałem się posiadaczem t4 2.4d
Jak to po nowym zakupie staram się wszystko doprowadzić do stanu używalności, więc zacząłem od wyjącej skrzyni.
Skrzynia wyje w całym zakresie obrotów i na każdym biegu.
Biegi wchodzą płynnie bez zgrzytów wiec postanowiłem, że nie będę kupował używki w niewiadomym stanie i zregeneruje swoją.
Moja skrzynia to dość wiekowa CCY w obudowie z deklem od 5-tego biegu, sprzęgło na linkę.
Zacząłem od poszukiwania łożysk do skrzyni jako że nie mam dostępu do etki udałem sie do serwisu VW aby wycenili mi wszystkie łożyska, i tak też się stało. Tylko, że liczyłem na to, że w wycenie z ASO będą wymiary łożysk i zakupie je sobie w hurtowni z łożyskami. Niestety się przeliczyłem bo na wycenie były tylko nr. części. Tu pomógł wujek google. I tak:
łożyska stożkowe-
085311123N 22x45x16,6
02A311123E 30x68,5x17,2
311405625N 29x50,29x14,73
002517185 46x75x18 łożyska na mechanizm różnicowy 2szt.
łożyska igiełkowe-
02A311213C 38x43x25
02A311265D K35x40x23,8
02J311325 30,6x40x25,8
02A311115E 29x40x24
uszczelniacze-
085311113 21,8x35x7
016409399B 45x60x8 2szt.
I teraz pytanie czy ktoś ma wiedzę aby potwierdzić trafność moich poszukiwań?
Skrzynie będę regenerował sam więc zamieszczę fotorelacje.A chciałbym zakupić wcześniej wszystkie łożyska żeby ogarnąć temat w jeden dzień.
Pozdrawiam
Łożyska manualnej skrzyni CCY
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
swistak012
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Łożyska manualnej skrzyni CCY
Nie kupował bym łożysk na wyrost. Raczej najpierw bym rozebrał i obtaksował co do wymiany. W mojej przed swapem z automata po rozebraniu wyszedł uszkodzony tryb stałego zazębienia z wałkiem głównym. Łożyska były OK, a skrzynia mogła by wyć.
-
swistak012
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Re: Łożyska manualnej skrzyni CCY
Witam wszystkich.
Więc tak skrzynia wyciągnięta ale było sporo nierównej walki <30> bo nie chciała za nic w swiecie wyjść i zmuszony byłem do zdjęcia całych sanek... <35> Bede też wymieniał maglownice i z tąd też taka a nie inna decyzja, mniejsza z większym. Skrzynie rozebrałem i okazało się że całego bajzlu narobiła mała pęknięta sprężynka od wstecznego <36> najprawdopodobniej wpadła między koła zębate i została zmielona na kilka mniejszych części te zaś wpadły w łożyska...Dodam tylko że wsteczny wchodził jak masełko i nie wyskakiwał.(sprężynka w ASO 24zł). Przy rozbieraniu okazało sie również, że jest pęknięty synchronizator 5-tego biegu który czasami lekko zgrzytnął
(w ASO 200zł). Co się też okazało doliczyłem się jeszcze 3 łożysk igiełkowych razem z bieżnią które przeoczył gość w ASO robiąc wycene. Jakie to łożyska podam w późniejszym terminie.Koleją sprawa to strasznie wybite łożysko które jest razem z uchwytem na cztery sróby i trzyma całą "choinke", żeby się do niego dostać trzeba zdjąć wszystkie zębatki z "choinki". Dodam że w ASO nie ma możliwość kupić samego łożyska wystepuje tylko w całości z uchwytem cena 310zł, ale bądźmy POLAKAMI to łożysko da się wyjąć i jego koszt w hurtowni timken 60zł (wymiary podam później)
Teraz trochę kosztów
za łożyska stożkowe i uszczelniacze w hurtowni zapłaciłem 400 zł.(łożyska timkena i jedno SKF)
za łożysko igiełkowe 1 szt. i "igiełkowe z bieżnią" 2 szt. w ASO 240zł
za synchronizator w ASO 200zł
za spreżynke w ASO 24zł
Cały koszt ok 860 zł z tym, że ja nie wymieniam 3 łożysk igiełkowych pod zębatkami na "choince" koszt w ASO ok 200zł wszystkie, ponieważ nie mają żadnego luzu.
To by było na dziś tyle, ponieważ dopiero jutro będę miał graty z ASO.
Pozdawiam.
Więc tak skrzynia wyciągnięta ale było sporo nierównej walki <30> bo nie chciała za nic w swiecie wyjść i zmuszony byłem do zdjęcia całych sanek... <35> Bede też wymieniał maglownice i z tąd też taka a nie inna decyzja, mniejsza z większym. Skrzynie rozebrałem i okazało się że całego bajzlu narobiła mała pęknięta sprężynka od wstecznego <36> najprawdopodobniej wpadła między koła zębate i została zmielona na kilka mniejszych części te zaś wpadły w łożyska...Dodam tylko że wsteczny wchodził jak masełko i nie wyskakiwał.(sprężynka w ASO 24zł). Przy rozbieraniu okazało sie również, że jest pęknięty synchronizator 5-tego biegu który czasami lekko zgrzytnął
(w ASO 200zł). Co się też okazało doliczyłem się jeszcze 3 łożysk igiełkowych razem z bieżnią które przeoczył gość w ASO robiąc wycene. Jakie to łożyska podam w późniejszym terminie.Koleją sprawa to strasznie wybite łożysko które jest razem z uchwytem na cztery sróby i trzyma całą "choinke", żeby się do niego dostać trzeba zdjąć wszystkie zębatki z "choinki". Dodam że w ASO nie ma możliwość kupić samego łożyska wystepuje tylko w całości z uchwytem cena 310zł, ale bądźmy POLAKAMI to łożysko da się wyjąć i jego koszt w hurtowni timken 60zł (wymiary podam później)
Teraz trochę kosztów
za łożyska stożkowe i uszczelniacze w hurtowni zapłaciłem 400 zł.(łożyska timkena i jedno SKF)
za łożysko igiełkowe 1 szt. i "igiełkowe z bieżnią" 2 szt. w ASO 240zł
za synchronizator w ASO 200zł
za spreżynke w ASO 24zł
Cały koszt ok 860 zł z tym, że ja nie wymieniam 3 łożysk igiełkowych pod zębatkami na "choince" koszt w ASO ok 200zł wszystkie, ponieważ nie mają żadnego luzu.
To by było na dziś tyle, ponieważ dopiero jutro będę miał graty z ASO.
Pozdawiam.