Problemy z hamulcami

Wahacze, amortyzatory, sprężyny, hamulce, maglownice.
Jak nie tracić kontaktu z drogą.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
ODPOWIEDZ
grzel
Nowy T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Problemy z hamulcami

Nieprzeczytany post autor: grzel »

Witam posiadaczy T4 i przedstawiam problem jaki pojawił się po naprawie tylnych zacisków w moim t4 2,5 tdi nowe komplety naprawcze w obydwu zaciskach ,nowe klocki,nowa linka ręcznego wszysko działające poprawnie ale po dokonaniu tej naprawy blokują sie przednie hamulce ,zagrzane tarcze po przejechaniu kilkuset metrów,odczuwalne hamowanie przednich kół ,dadaje że mechanior odpowietrzył po naprawie tylko tył i byłem pewny że to wina braku odpowietrzenia przodu -,odpowietrzyłem we własnym zakresie ale problem pozosał dalej proszę o porady co mogę zrobić aby usunąc usterkę Pozdrawiam grzegorz
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Problemy z hamulcami

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

podejrzewam, że masz abs więc czy po odpowietrzeniu zrobiłeś odpowietrzenie pompy ABS
w systemach z ESP można zrobić się to kompem, w starszych trzeba pojechać gdzieś na śliską nawierzchnię i ze dwa razy ostro hamując doprowadzić do zadziałania ABSu, potem ewentualnie jeszcze raz odpowietrzyć hamulce przy kołach
grzel
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Moje T4 nie posiada abesu ,dzięki za zainteresowanie tematem i oczekuje na inne rozwiązania problemu
pieczysty
Forumowicz T4

15
Tematy: 6
Model:
Auto: acv+,acv+,axg
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pieczysty »

kilka lat temu przerabialem to u siebie , po jakims czasie w grupie Vw potrafi wyciagnac sie sprezyna w serwo ,i trzpien wystajacy z niego (serwa) za mocno wystaje i tez mnie sie tak robilo.By sprawdzic czy masz to samo ,zrob tak ze po przejecheniu kilku km i czuciu ze hamulce blokuja ,podnies reka energincznie pedal hamulca i zobacz czy puszcza .(u mnie wygladalo to tak ze jak sie zatrzymalem ,wysiadlem i chcialem przepchnac auto to nie moglem,gdy szarpnelem pedal do gory to puszczaly hamulce.)Jesli tez tak masz ,to odpinasz pompe hamulcowa ,i delikanie ,metoda prob zeszlifowywujesz trzpien z serwa(na poczatek mysle ze jakies 0.5mm)
grzel
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Hamulce już sprawne wymieniłem tarcze,klocki,nowe zestawy naprawcze zacisków,płyn, uład odpowietrzony i zagrało jak tralala co było przyczyną blokowania ??? jedno jest moim zdaniem pewne hamilce to podstawa bezpieczeństwa w samochodzie i warto utrzymywać je w nienagannym stanie Pozdrawiam sympatyków vw t4
desmoradek
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: Mulitvan
Opis: Multivan 1993
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: desmoradek »

Witam
Dzisiaj na śniegu i ja dostrzegłem poważny problem z moimi hamulcami :(
Podczas hamowania na śniegu postawiło mnie bokiem , na szczęście było to na parkingu .
Najpierw blokują się koła tylne a później przód , sprawdziłem przy delikatnym hamowaniu .
Czy może to może być reduktor siły hamowania ? Jutro kładę się pod busa i sprawdzam .
Jeżdżę tym Multivanem od maja także to moja pierwsza zima .
Będę wdzięczny za wszelki podpowiedzi gdzie szukać problemu..

pozdrawiam Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła, układ kierowniczy, hamulce i zawieszenie.”