swap 2,4D -> 1,9TDI
-
PawelMusic1989
- Początkujący T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: swap 2,4D -> 1,9TDI
Sharana mam dalej i do jazdy osobowej czy na wakacje jest idealny. Nie wiem czemu wszyscy piszą ze 2,4 to taki muł. Ja załadowany po dach z 3 osobami lecę sobie na spokojnie 110-120. Wiadomo żeby się zebrał potrzebuje troszkę czasu ale też nie ma takiej tragedii :) Narzeczona ma Lupo 1.0 i wolniej się zbiera jak t4 2,4D hihi ;)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Mieszko
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multisporter
- Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
- podziekowal za post: 24 razy
- Kontakt:
Panowie, będę wdzięczny za przesłanie zdjęć z montażu AFNa (obojętnie czy to na priv czy tutaj). Chodzi o montaż przewodów wodnych elektrycznych i paliwowych. Proszę też o info czy podchodzą z innych modeli czy i gdzie trzeba sztukować.
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Po przekładaniu instalacji elektrycznej zostały mi dwie wtyczki po jednym pinie. Są to wtyczki od strony instalacji w aucie które łączyły się z wiązką instalacji silnika 2.4d.
1. Szara wtyczka z kablem szarym - przewód idzie do wtyczki kwadratowej silnika z czterema pinami ( czujnik temperatury wody )
2. Niebieska wtyczka z szaro-białym przewodem - kabel ten idzie w instalację silnikową do czarnej wtyczki pół okrągłej na dwa piny ( nie pamiętam gdzie idzie taka wtyczka ale to na pewno nie alternator) natomiast drugi pin tej wtyczki przy silniku to kabel czarny który rozchodzi się w dwie strony. Jedna idzie na czujnik prędkości w skrzyni a druga strona idzie do białej wtyczki którą wpina się w skrzynkę bezpieczników.
Czy ktoś pamięta co to za kable od czego są i gdzie je trzeba podłączyć ??
1. Szara wtyczka z kablem szarym - przewód idzie do wtyczki kwadratowej silnika z czterema pinami ( czujnik temperatury wody )
2. Niebieska wtyczka z szaro-białym przewodem - kabel ten idzie w instalację silnikową do czarnej wtyczki pół okrągłej na dwa piny ( nie pamiętam gdzie idzie taka wtyczka ale to na pewno nie alternator) natomiast drugi pin tej wtyczki przy silniku to kabel czarny który rozchodzi się w dwie strony. Jedna idzie na czujnik prędkości w skrzyni a druga strona idzie do białej wtyczki którą wpina się w skrzynkę bezpieczników.
Czy ktoś pamięta co to za kable od czego są i gdzie je trzeba podłączyć ??
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
1. Tam są pozostałości od dodatkowej pompki wody, warto ją podłączyć po swapie
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Póki co auto jeździ bez pompki na wentylatorach przeznaczonych na ciepłe kraje ( bez żaluzji ) Jak będą problemy z temperaturą to dołożę pompkę...
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sam jeździłem bez pompki ale uznałem, że trzeba ją założyć mimo wszystko. Silniki 2.5 TDI nie bez powodu ją miały i u kolegi Mikoli też się włącza w lecie w jego 1.9 tdi. Trochę na ten temat w 1.9 tdi jest tutaj http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=81406#p81127
Numery króćców są tutaj i ich umiejscowienie http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=119364#p119364
Plus na wtyczcce powinieneś już mieć, teraz pozostaje podpięcie masy przez czujnik F95 na drugi pin na wtyczce przy pompce aby działała w lecie. Aby ją uruchomić potrzebne są 2 kable i czujnik z króćcem. Schematy tutaj
http://www.t4-wiki.de/wiki/Pumpe_V51_(K ... _Anschluss
Problemów z temperaturą nie zauważysz, bo głównie ta pompka działa jak wyłączysz silnik i wtedy dba o głowicę jak wypompowuje z niej płyn na chłodnicę.
Numery króćców są tutaj i ich umiejscowienie http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=119364#p119364
Plus na wtyczcce powinieneś już mieć, teraz pozostaje podpięcie masy przez czujnik F95 na drugi pin na wtyczce przy pompce aby działała w lecie. Aby ją uruchomić potrzebne są 2 kable i czujnik z króćcem. Schematy tutaj
http://www.t4-wiki.de/wiki/Pumpe_V51_(K ... _Anschluss
Problemów z temperaturą nie zauważysz, bo głównie ta pompka działa jak wyłączysz silnik i wtedy dba o głowicę jak wypompowuje z niej płyn na chłodnicę.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Posty o dodatkowej pompce wody przeniosłem do dyskusji w dziale Elektryka. Kolejne wpisy w tym dziale będą kasowane bez słowa wyjaśnienia.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Kolego ślimak, prosze o przeniesienie równiez ostatniego wpisu kolegi Probe041, dużo wnosi do dyskusji więc szkoda byłoby aby zaginął w innym wątku, a na pewno komus to sie przyda
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wybacz Victus, ale akurat pozostawiony mój post pasuje tutaj bardziej w temacie swapu
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Wpis kolegi Probe dotyczy swap'u i zostanie w tym wątku.
Edyta:
Probe mnie ubiegł.
Edyta:
Probe mnie ubiegł.
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
no to i na mnie kolej przyszła... będziemy swapować z 2,4 na 1,9tdi...
3 lata temu był remont 2,4 zaraz po zakupie ale tegorooczne wakacje go chyba zmęczyły mocno - albańskie górki dały o sobie znać i zaczelo sie znikanie płynu chłodzacego, niebieski dym przy odpalaniu, i olej jakoś znika szybciej...
eeeeech...
Afn i skrzynia jakaś poszukiwana... Mikoli obiecał pomoc w okolicach grudnia wiec troszkę czasu jeszcze jest...
temat bardzo przydatny i bedzie co poczytać na jesienne wieczory :)
Ale gdyby ktoś miał pod ręką jakąś sprawdzoną jednostkę silnikową albo skrzyniową w rozsądnych pieniążkach - to ja chętnie...
3 lata temu był remont 2,4 zaraz po zakupie ale tegorooczne wakacje go chyba zmęczyły mocno - albańskie górki dały o sobie znać i zaczelo sie znikanie płynu chłodzacego, niebieski dym przy odpalaniu, i olej jakoś znika szybciej...
eeeeech...
Afn i skrzynia jakaś poszukiwana... Mikoli obiecał pomoc w okolicach grudnia wiec troszkę czasu jeszcze jest...
temat bardzo przydatny i bedzie co poczytać na jesienne wieczory :)
Ale gdyby ktoś miał pod ręką jakąś sprawdzoną jednostkę silnikową albo skrzyniową w rozsądnych pieniążkach - to ja chętnie...
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
nie no decyzja juz była jakiś czas temu... zresztą pośrednio byłeś przy niej :)Probe041 pisze:Już się bałem, że się nie zdecydujesz Powodzenia w poszukiwaniach
Troche gratów już mam (dziekuję szczepek76 ) - chociaż na oczy ich nie widziałem i nie wiem co mam :P
Troche sie cykam ale co tam... nie ja pierwszy to robię... tym bardziej że to nie ja bede robił :)
Ostatnio zmieniony 05 paź 2016, 6:58 przez marcel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
skrzynie mam... tak trochę nie wiem jaką - nie odczytałem... bo sie nie udało jakoś podejrzeć - na obudowie nie wypatrzyłem kodu.
ale rzezi mocno już - słychac przy deklu 5 biegu rzężolenie w srodku, po drugie ona jest i takk wolna... biegi wchodzą dziwne - raz miekko a raz to jest losowanie.
o EWB myslałem....
ale rzezi mocno już - słychac przy deklu 5 biegu rzężolenie w srodku, po drugie ona jest i takk wolna... biegi wchodzą dziwne - raz miekko a raz to jest losowanie.
o EWB myslałem....
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Pytam o skrzynię bo u mnie systematycznie cichną inne odgłosy i właśnie zacząłem słyszeć skrzynię ;)
Co rozumiesz pod pojęciem "wolna"?
Mój osiołek na autostradzie leci do 130km/h (licznikowo) przy 4000 obr/min (strzałka tuż przed czerwonym polem obrotomierza). A jak jest u Ciebie z obecnym silnikiem?
Co rozumiesz pod pojęciem "wolna"?
Mój osiołek na autostradzie leci do 130km/h (licznikowo) przy 4000 obr/min (strzałka tuż przed czerwonym polem obrotomierza). A jak jest u Ciebie z obecnym silnikiem?
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
u mnie podobnie tyle że obciążony sprzętem i ludźmi spalam 12 l :)
A wyprzedzam tylko na pasach startowych :)
Wolna - w sensie, że przy 3000 obr mam jakies 97/h wiec nie rozpedze sie za bardzo. Tyle, że to temat nie do tego działu...
Po swapie mam nadzieję że osiągi i możliwości będą dużo większe - a miałem tego namacalny przykład na wakacjach z Jabłuszkiem... on lekko bzzzyk w pedał i na górze góry, a ja pyr pyr pod górę 20/h i prawie zagotowany...
A wyprzedzam tylko na pasach startowych :)
Wolna - w sensie, że przy 3000 obr mam jakies 97/h wiec nie rozpedze sie za bardzo. Tyle, że to temat nie do tego działu...
Po swapie mam nadzieję że osiągi i możliwości będą dużo większe - a miałem tego namacalny przykład na wakacjach z Jabłuszkiem... on lekko bzzzyk w pedał i na górze góry, a ja pyr pyr pod górę 20/h i prawie zagotowany...
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
To już wyższy poziom wtajemniczenia, nie wspominając o kosztach fabrykacji części ;-)
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 1997
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Czesc. Czy ktos moze wie jaka wiazka silnika pasuje do t4 po swapie na 1z/afn bez przerabiania? Wiem ze z passata b4 wchodzi bez zmian ale nie moge jej nigdzie dostac. Gosc mi strasznie pomotal wiazke z sharana i teraz prosciej bedzie szukac nowej niz dochodzic co do czego. Z góry dzięki za pomoc!
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Seat Toledo, Ibiza, Cordoba, Golf 3, Vento mają tą samą wiązkę silnika co Passat B4.
-
woj250
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Panowie mam problem. Włożyłem wszystko z golfa 3 1z, co się dało to podłączyłem do skrzynki. kilka luźnych kabelkow przy skrzynce zostało. Kreci ale nie odpali. Świece grzeją cały czas. Przekaźnik 109 przełożony z golfa, bez 109 nawet nie kreci, to normalnie? Moze tam jest jakis problem??. Próbowałem się połączyć z kompem przez szary kabel z brązową wtyczką ( przy skrzynce bezpiecznikow) ale nie połączy się. O czym zapomniałem?? Ma ktoś jakiś pomysł?
Absolutnie nic nie idzie na wtryski, po popuszczeniu wtrysku nawet kropla nie spadnie. Na plaka oczywiscie pracuje dopóki nie przestaniemy podawać lewe paliwo.
Absolutnie nic nie idzie na wtryski, po popuszczeniu wtrysku nawet kropla nie spadnie. Na plaka oczywiscie pracuje dopóki nie przestaniemy podawać lewe paliwo.
-
michut4
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Witam jestem tutaj nowy .Jestem w posiadaniu vw t4 1993 r 2.4 ale niestety już bierze olej i moje pytanie troszkę się już naczytałem co tak naprawdę jest potrzebne ktoś może z was takie coś przerabiał lub chciałby przerobić myślałem o silniku 1.9td lub 1.9 tdi ?
1 czy jest to opłacalne
2 który były lepszy
3 co tak naprawdę jest potrzebne
4 jaki koszt w przybliżeniu
5 czy może ktoś z was by to zrobił ;)
6 jak z elektryką
z góry dzięki
1 czy jest to opłacalne
2 który były lepszy
3 co tak naprawdę jest potrzebne
4 jaki koszt w przybliżeniu
5 czy może ktoś z was by to zrobił ;)
6 jak z elektryką
z góry dzięki
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: aab
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Mnie cały swap wyniósł kolo 3 tysięcy wg mnie opłacalny jak się ma czas i pewny silnik. Mam pytanie po roku kupiłem obd 2 z golfa 3 tdi i maja inne wtyczki. NIebieska wtyczka z szarą jest od obd2 a reszta wolna z wiazki jak to teraz podłaczyć. Czy ten niebiesko biały to ta linia k?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Ta biała kostka męska z przewodem szarym i żółtym powinna wchodzić w listwę diagnostyczną, która mocowana jest do puszki bezpieczników na górze.
Do tej listwy dochodzi również linia K idąca z IMMO.
Do tej listwy dochodzi również linia K idąca z IMMO.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Panowie, maszyna odpaliła od strzału! Stała w krzakach od 1,5 roku bez silnika, czekając na swap afn-a z paska b5. W końcu zabrałem się za nią w niedzielę i tak z przerwami na auta klientów, do dziś prawie ogarnięta. Zostało wiązkę ładnie ułożyć i tam jakieś jeszcze pierdoły. Ale gada na dotyk. Jako ciekawostkę dodam, że zegary od b5 pasują idealnie do t4, tylko trzeba zamienić obudowy z szybą.