T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest czwartek, 23 listopada 2017, 11:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 lipca 2017, 19:20 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 14:58
Posty: 13
model: T4
silnik: 2.5TDI

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 0 razy
Ostatnio walczę z podłączeni teczki pod interfejs, niestety bez skutecznie ponieważ brak komunikacji z ECU silnika (dodam, że z sterownikiem ABS się łączy), doszedłem po kabelkach, że chyba czegoś mi brakuje, otóż kabelek szaro-biały z gniazda OBD2 kończy się nad skrzynką bezpieczników i nie jest do niczego wpięty, pytanie czy powinien tam być jakiś przekaźnik? gdzie ten kabelek powinien być wpięty? prosił bym o pomoc ponieważ jestem po wymianie rozrządu i pasowało by ustawić go komputerem.
VW T4 Caravelle 1998r 2.5 TDI (102km ACV)


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 lipca 2017, 19:34 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 9914
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: AFN+
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 217 razy
Pomógł: 601 razy
Pokaż foto skrzynki centralnej od przodu


_________________
Obrazek
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum ;)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 lipca 2017, 20:04 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 14:58
Posty: 13
model: T4
silnik: 2.5TDI

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 0 razy
pod spodem są już przekaźniki, ab złapać całość musiał bym ściągać metalową osłonę


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 lipca 2017, 20:55 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 9914
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: AFN+
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 217 razy
Pomógł: 601 razy
Trzeba zdjąć skrzynkę i wpiąć od tyłu u góry ten biały kabelek w rozdzielnię. Poniżej tych kolorowych
Powinny być tam też inne podobne wpięte.


_________________
Obrazek
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum ;)



Za ten wpis autor Probe041 podziękował: CMX (sobota, 15 lipca 2017, 14:57)
  Statystyki: 5%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 09:29 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 14:58
Posty: 13
model: T4
silnik: 2.5TDI

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 0 razy
chodzi o te miejsce zaznaczone na zdjęciu poniżej? były wpięte tam 3 kabelki, wpiąłem ten luźny zaraz obok, ale nadal brak komunikacji (chyba, że trzeba go wpiąć pod któryś z tych trzech? bo jest taka możliwość) Ogólnie ktoś już coś przy nich majstrował bo każdy z nich ma po kawałku ściągniętą izolację i są owinięte taśmą izolacyjną.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 10:43 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 9914
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: AFN+
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 217 razy
Pomógł: 601 razy
Tak, dokładnie tam. W teorii k-line do ECU idzie przez immo więc jak połączysz ten kabel od gniazda z tym z brązową wtyką to powinno się połączyć o ile masz puszkę od immo obok licznika po prawej


_________________
Obrazek
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum ;)



Za ten wpis autor Probe041 podziękował: CMX (sobota, 15 lipca 2017, 14:57)
  Statystyki: 5%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 12:40 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 14:58
Posty: 13
model: T4
silnik: 2.5TDI

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 0 razy
połączyłem kabelek z białą wtyczką (ten od gniazda OBD) do tej z brązową i nadal brak komunikacji. Tak jak pisałeś od brązowej wtyczki kabel idzie do immo z tym, że u mnie immobilizer jest usunięty i została po nim tylko wtyczka. Zrobiłem taki myk, że zmostkowałem na wtyczce ten kabel, który przechodzi przez immo, ale pomimo tego ciągle brak komunikacji chyba, że immobilizer jest wymagany do połączenia z komputerem?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 13:20 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 9914
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: AFN+
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 217 razy
Pomógł: 601 razy
Jeśli to rocznik przed 99 to wedle schematu k-line idzie z rozdzielni na wtyczkę immo T6/3 a potem wychodzi na sterownik silnika z T6/2 ale po drodze jest jeszcze wtyczka jednopinowa (raczej gdzieś za skrzynką wewnątrz) i dalej na ECU T68/61.
Sprawdź przejścia miernikiem.


_________________
Obrazek
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum ;)



Za ten wpis autor Probe041 podziękował: CMX (sobota, 15 lipca 2017, 14:57)
  Statystyki: 5%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 14:56 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 1 listopada 2016, 14:58
Posty: 13
model: T4
silnik: 2.5TDI

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 0 razy
mistrzu dzięki Twojej pomocy udało się zrobić tak, że jest komunikacja! <yahoo> sprawdziłem przejście od gniazda OBD do samego komputera pod maską i zaraz przy wtyczce komputera kabelek szaro-biały był zerwany, zlutowałem i wszystko działa. Sumując, aż w 3 miejscach k-line była przerwana, 1 wtyczka wychodząca od gniazda OBD nie była wpięta pod tą brązową w skrzynce, 2 przez zdemontowany immobilizer nie było przejścia kabla dalej (zmostkowałem na wtyczce) no i 3 zerwany kabelek przy samym komputerze.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc! <beer>


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 15 lipca 2017, 15:02 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 9914
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: AFN+
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 217 razy
Pomógł: 601 razy
Przyjemność po mojej stronie! Gratki <good>


_________________
Obrazek
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum ;)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2017, 17:01 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): wtorek, 16 sierpnia 2016, 09:54
Posty: 288
Lokalizacja: P-ń Wlkp
model: t4 caravelle L syncr
silnik: ACV
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 10 razy
W ACV 2000 linia K idzie od ecu przez ścianę grodziową do złączki niebieskiej. Gdzie dalej wędruje ten przewód? Nie mogę dojść po kabelku tak tam jest wszystko poplątane.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 14 września 2017, 06:57 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): wtorek, 16 sierpnia 2016, 09:54
Posty: 288
Lokalizacja: P-ń Wlkp
model: t4 caravelle L syncr
silnik: ACV
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 10 razy
Wygląda na to że faktycznie immo blokuje linię K. Kompa podpiąłem na krótko i działa, ale żeby zdiagnozować klimę lub webasto muszę znowu przepinać kable za bezpiecznikami. Jak zmostkuje to brak możliwości podpiecia się pod ecu bo wywala błąd interfejsu. Taka mam wtyczkę immo. Możecie coś doradzić?[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170914/e5976dc83f21c99fd112a81b2db5ca80.jpg[/img]


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB