ABC tempomatu w TDI

Czyli wszystko to, co już wiemy o naszych T4.

Moderator: Kenobi

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Probe041 » poniedziałek, 15 marca 2021, 23:11

A masz tam plus po stacyjce w wiązce manetki?
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum
Avatar użytkownika
Probe041
nadteczkownik doskonały
 
Posty: 12353
Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Lokalizacja: DW
model: T4
silnik: 1.9 TD...
ostrzeżenia: 1

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Kumik » poniedziałek, 15 marca 2021, 23:52

Nie sprawdzałem jutro po pracy sprawdzę
Kumik
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 98
Dołączył(a): poniedziałek, 2 marca 2015, 21:59
Lokalizacja: Aleksandrów Lubelskie
model: T4
silnik: 2.5 ACV

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Kumik » wtorek, 16 marca 2021, 19:43

Sprawdzałem przy manetce i w kostce na dole i niema prądu. Sprawdziłem też wszystkie bezpieczniki i są całe.
Teraz pytanie w którym kablu powinien być prąd bo z tego co się orientowałem to czarny kabel nr. 4
I czy zacząć od skrzynki bezpieczników
Kumik
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 98
Dołączył(a): poniedziałek, 2 marca 2015, 21:59
Lokalizacja: Aleksandrów Lubelskie
model: T4
silnik: 2.5 ACV

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Probe041 » wtorek, 16 marca 2021, 19:46

Tutaj masz schemat, pin 1 wtyki tempomatu https://t4-wiki.de/w/images/Elektrik_GR ... d_1999.jpg
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum
Avatar użytkownika
Probe041
nadteczkownik doskonały
 
Posty: 12353
Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Lokalizacja: DW
model: T4
silnik: 1.9 TD...
ostrzeżenia: 1

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Kumik » wtorek, 16 marca 2021, 21:18

Dzięki Probe041 pewnie w sobotę dopiero popatrzę bo pracuję do 18.00 i nie wiem czy będę miał jak posiedzieć przy tym bo pewnie chwilę zejdzie.
Odezwę się gdy będę coś wiedział.
Dzięki i Pozdrawiam
Kumik
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 98
Dołączył(a): poniedziałek, 2 marca 2015, 21:59
Lokalizacja: Aleksandrów Lubelskie
model: T4
silnik: 2.5 ACV

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Kumik » niedziela, 21 marca 2021, 17:12

I u mnie już tempomat działa a nie działał bo prądu nie było w czarnej kostce z czterema pinami bo czarno niebieski kabel od pinu 1 zakończony zielona wtyczką był wypięty ze skrzynki bezpieczników włożyłem go na miejsce i działa <yahoo> .
On Off włącza i wyłącza
Set aktywuje ustaloną szybkość i gdy go trzymam to przyspiesza
RES. nie wiem od czego jest bo gdy go wcisnę to niema reakcji


Dzięki Probe041 jeszcze raz
Kumik
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 98
Dołączył(a): poniedziałek, 2 marca 2015, 21:59
Lokalizacja: Aleksandrów Lubelskie
model: T4
silnik: 2.5 ACV

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Probe041 » niedziela, 21 marca 2021, 17:31

To zależy od rocznika, na ecu msa RES robi to co powinien (RESTORE) czyli przywraca zapamiętaną wcześniej prędkość, na edc15 trzymanie przełącznika w tej pozycji powoduje zwalnianie auta na tempomacie.

Brawo Ty, pozdr
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum
Avatar użytkownika
Probe041
nadteczkownik doskonały
 
Posty: 12353
Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Lokalizacja: DW
model: T4
silnik: 1.9 TD...
ostrzeżenia: 1

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Kenobi » wtorek, 23 marca 2021, 17:54

Probe041 napisał(a):powoduje zwalnianie auta

Przyspieszanie, zwalnia się SETem - tak jest u mnie.
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało
Avatar użytkownika
Kenobi
Moderator
 
Posty: 7443
Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle x 2
silnik: ACV i AHY

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Probe041 » wtorek, 23 marca 2021, 19:16

Aaaa tak myślałem, że coś pomieszałem :P
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum
Avatar użytkownika
Probe041
nadteczkownik doskonały
 
Posty: 12353
Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Lokalizacja: DW
model: T4
silnik: 1.9 TD...
ostrzeżenia: 1

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez wodnik57 » wtorek, 30 marca 2021, 22:49

Witam, nabyem na allegro manetke tempomatu, sprzedajacy powiedzial, ze bedzie pasowala do T4, jednak w warsztacie elektrycznym, mechanik stwierdzil, ze nie, ze musi byc oryginalna, bo inaczej nie da sie zestroic i moze cos tam zaburzac. Faktycznie manetka , ktora mam wydaje sie byc chyba z passata albo z golfa , bo ma zespolony wylacznik awaryjnych. Podobna opinie wyglosil tez sprzedawca w departamencie Classic salonu VW we Wroclawiu. Jednoczesnie czytam, ze mozna zbudowac tempomat z dwoch czy trzech wylacznikow i kawalka kabla i to wszystko mozna zaprogramowac. Mam pytanie, czy manetka, ktora posiadam i jest z innego samochody grupy VW rzeczywiscie nie bedzie funkcjonowac w T4 ACV? Na czym polegalby problem?
wodnik57
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 27
Dołączył(a): niedziela, 8 stycznia 2017, 14:04
model: multivan
silnik: 2.5 td

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Probe041 » środa, 31 marca 2021, 13:39

Wrzuć zdjęcie tej manetki ale o ile to ta manetka co myślę to problemów nie będzie z jej działaniem.. Wystarczy odłączyć z niej włącznik kierunków albo rozebrać i przełożyć guziki z wiązką do tej co masz obecnie.
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum
Avatar użytkownika
Probe041
nadteczkownik doskonały
 
Posty: 12353
Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Lokalizacja: DW
model: T4
silnik: 1.9 TD...
ostrzeżenia: 1

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Kumik » środa, 31 marca 2021, 21:53

Ja założyłem manetkę z Passata B4 2.0 B. Tez miał u góry włącznik awaryjnych ale wywaliłem ten włącznik a dokładniej sam ten czerwony plastik. I nic więcej nie trzeba robić wszystko ładnie pasuje i mieści się pod obudową kierownicy. Pozostaje tylko podłączenie kostki tempomatu. tak było w moim przypadku.

Życzę powodzenia i Pozdrawiam
Kumik
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 98
Dołączył(a): poniedziałek, 2 marca 2015, 21:59
Lokalizacja: Aleksandrów Lubelskie
model: T4
silnik: 2.5 ACV

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez wodnik57 » czwartek, 8 kwietnia 2021, 12:46

Od 2 dni szukam kostki, do ktorej powinienem sie wpiac z tempomatem i na razie bez sukcesu. Jakas podpowiedz gdzie dokladniej powinna sie znajdowac? Przynajmniej udalo mi sie zdemontowac z tempomatu przycisk awaryjnych i rzeczywiscie powinno pasowac bez problemu. Zdjec nie daje mi zalaczyc . Wybieram plik, ktory pojawia sie w odpowiednim okienku i kiedy klikam "wyslij" znika z okienka, ale nie pojawia sie w poscie.
wodnik57
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 27
Dołączył(a): niedziela, 8 stycznia 2017, 14:04
model: multivan
silnik: 2.5 td

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Probe041 » sobota, 10 kwietnia 2021, 00:07

A gdzie szukasz tej kostki? Trzeba zdjąć skrzynkę centralną z mocowań i szukać głęboko za nią. W T4 jest I tak dobrze, ja musiałem u siebie ciągnąć wiązkę od wtyczki ECU, bo nie było wiązki wcale ale to z Seata była wiązka.
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum
Avatar użytkownika
Probe041
nadteczkownik doskonały
 
Posty: 12353
Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Lokalizacja: DW
model: T4
silnik: 1.9 TD...
ostrzeżenia: 1

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez wodnik57 » sobota, 10 kwietnia 2021, 10:50

Probowalem grzebac troche na slepo za skrzynka bezpiecznikow bez jej sciagania. Mialem nadzieje wymacac w pekach przewodow wolna kwadratowa kostke 4-o pinowa. Jutro wroce do poszukiwan. pozostanie temat przejsciowki, bo z tempomatu wychodza cztery przewody zakonczone wtyczka/kostka w ukladzie liniowym. w sklepie VW original juz nie do dostania. Pozostaje uciac kostki i poskrecac przewody, tego wolalbym uniknac, lub cos dorabiac.
wodnik57
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 27
Dołączył(a): niedziela, 8 stycznia 2017, 14:04
model: multivan
silnik: 2.5 td

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez niebieski-n2 » sobota, 10 kwietnia 2021, 21:28

Jak nie do dostania, jak ja kupowałem (za krocie) z dwa miesiące temu w ASO w W-wie na ul. Radzymińskej wtyczkę, którą potrzebujesz, aby wpiąć się swoim tempomatem w wiązkę auta. U mnie było tak blisko grodzi, że nie szło polutować innej wtyczki, musiałem ok. 50zł wydać za pół złączki 4-pinowej.
Pewnie pisałeś o liniowej nie do dostania? Ale jakie to ma znaczenie jak potrzebujesz kwadratową do wpięcia w wiązkę auta?
Kup i zmień wtyczkę w tempomacie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Avatar użytkownika
niebieski-n2
Moderator
 
Posty: 2382
Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2012, 13:00
Lokalizacja: Łomianki/Warszawa
opis: Kapitan eMO
model: Escapade, holenderka
silnik: 2,5 TDI AXG,ACV,AJT+

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Probe041 » niedziela, 11 kwietnia 2021, 17:05

Ja bez problemu lutowałem tą wtyczkę (tzn obciąłem i zrobiłem wiązkę z kabli z odzysku do manetki) w warunkach polowych, więc jak się chce to można to zrobić :-P
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum
Avatar użytkownika
Probe041
nadteczkownik doskonały
 
Posty: 12353
Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Lokalizacja: DW
model: T4
silnik: 1.9 TD...
ostrzeżenia: 1

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Kumik » niedziela, 11 kwietnia 2021, 20:53

U mnie ta kostka była na zakończeniu dywanu, wykładziny i było ja widać bez zdejmowania skrzynki bezpieczników popatrz bo może wpadła ci za wykładzinę.
Ja u siebie też kostkę od ciołem i zlutowałem wiązką do manetki i w razie W jest przy manetce kostka którą można rozpiąć.
Pozdrawiam i Powodzenia Życzę
Kumik
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 98
Dołączył(a): poniedziałek, 2 marca 2015, 21:59
Lokalizacja: Aleksandrów Lubelskie
model: T4
silnik: 2.5 ACV

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez chemik1980 » czwartek, 3 czerwca 2021, 17:39

Nie wiecie moze czy podejdzie przelacznik zespolony od Passata B5, albo golfa 4? Bo te mozna kupic za grosze z funkcja tempomatu i obslugi FIS
chemik1980
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 41
Dołączył(a): wtorek, 1 lipca 2014, 12:19
Lokalizacja: NRW
model: LONG
silnik: 2,5 TDI 102 PS

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Probe041 » piątek, 4 czerwca 2021, 19:53

Nie, tylko B4, golf 3 itd
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum
Avatar użytkownika
Probe041
nadteczkownik doskonały
 
Posty: 12353
Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Lokalizacja: DW
model: T4
silnik: 1.9 TD...
ostrzeżenia: 1

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez chemik1980 » niedziela, 6 czerwca 2021, 17:24

No to lipa,szukam dalej...
chemik1980
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 41
Dołączył(a): wtorek, 1 lipca 2014, 12:19
Lokalizacja: NRW
model: LONG
silnik: 2,5 TDI 102 PS

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez bigos1966 » środa, 9 czerwca 2021, 11:31

Jak manetka taka droga, to może lepiej naprawić starą.
Avatar użytkownika
bigos1966
nadteczkownik
 
Posty: 1719
Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez chemik1980 » czwartek, 15 lipca 2021, 11:04

Nie mam tempomatu, dlatego nie ma co naprawiac, ale widze ciezki temat ze znalezieniem, a nie kombinowal nikt jeszcze z adaptacja/motazem/przerobka manetek od czegos bardziej dostepnego?
chemik1980
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 41
Dołączył(a): wtorek, 1 lipca 2014, 12:19
Lokalizacja: NRW
model: LONG
silnik: 2,5 TDI 102 PS

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez mariogo » środa, 2 lutego 2022, 09:28

Ja spróbuję z manetki MFA z Golfa III wyprodukować manetkę tempomatu, zmyję napisy i zamontuję końcówkę prawej manetki na lewą stronę. może się uda.
mariogo
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 9
Dołączył(a): sobota, 3 grudnia 2011, 22:40
model: T4
silnik: 2,5 ACV

Re: ABC tempomatu w TDI

Nieprzeczytany postprzez Kur2 » sobota, 6 lipca 2024, 22:22

Probe041 napisał(a):To zależy od rocznika, na ecu msa RES robi to co powinien (RESTORE) czyli przywraca zapamiętaną wcześniej prędkość, na edc15 trzymanie przełącznika w tej pozycji powoduje zwalnianie auta na tempomacie.


Tak wiem, że trochę źle napisałeś. Właśnie zrobiłem tempomat w swoim blaszaku.

Z tego co napisałeś wnioskuję, że mam ecu edc15, tak działa mi właśnie tempomat. Trzymając RES auto przyspiesza, trzymając SET auto zwalnia. Jadąc np 100km/h na tempomacie naciskam lekko hamulec, auto zwalnia do np 80 km/h naciskając RES auto nie przyspieszy z powtotem do 100 km/h, tylko jedzie 80. Czy da się jakoś w vcds zmienić by po naciśnięciu RES auto osiągnęło prędkość jak przed naciśnięciem hamulca czyli 100 km/h? Jak w prawilnym tempomacie? Mam jeszcze jedno t4 z fabrycznym tempomatem, tam po naciśnięciu RES przyspiesza do prędkości przed hamowaniem.


Swoją drogą widzieliście tak zrobione guziczki?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Kur2
podteczkownik raczkujący
 
Posty: 32
Dołączył(a): wtorek, 29 października 2019, 20:18
model: 3x T4
silnik: AXG,AJT,1Y

Poprzednia strona

Powrót do Faq

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość