Remont silnika AHY
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Remont silnika AHY
Dokładnie o tę panewki dystansowe chodzi a nie pierścienie. Nie wiedziałem jak to się nazywa. Dokładnie w etce to podkłada oporowa.
Mati1 napisałem że mechanik mówił żeby zakładać tłok a ja i tak zamówiłem używki, czyli tego zakładał nie będę. Czekam na przesyłkę.
Tłoki wiem że się różnią dwa od trzech. A na zdjęciu nawet nie wiem jaki to jest tłok. Zdjęcie wysłałem losowo, żeby pokazać tylko jaki pierścienie pasują
Tłoki podpisywałem zgodnie z numerami na stopach wału korbowego.
Ja nie pisałem że 20zł to dużo . Wiedziałem ile one kosztują bo jest to opisane na forum. Elringa kosztuje coś koło 17zł i je zamówiłem. Oryginalnych nie brałem bo jest długi czas oczekiwania. Uszczelka głowicy Elringa ,a cały kpl uszczelek silnika firmy Asusa. Śruby do głowicy albo mam febi, albo elring-nie pamiętam.
Mati1 napisałem że mechanik mówił żeby zakładać tłok a ja i tak zamówiłem używki, czyli tego zakładał nie będę. Czekam na przesyłkę.
Tłoki wiem że się różnią dwa od trzech. A na zdjęciu nawet nie wiem jaki to jest tłok. Zdjęcie wysłałem losowo, żeby pokazać tylko jaki pierścienie pasują
Tłoki podpisywałem zgodnie z numerami na stopach wału korbowego.
Ja nie pisałem że 20zł to dużo . Wiedziałem ile one kosztują bo jest to opisane na forum. Elringa kosztuje coś koło 17zł i je zamówiłem. Oryginalnych nie brałem bo jest długi czas oczekiwania. Uszczelka głowicy Elringa ,a cały kpl uszczelek silnika firmy Asusa. Śruby do głowicy albo mam febi, albo elring-nie pamiętam.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Co do panewek oporowych to trzeba pomierzyć jakie aby nie było za ciasno ani za luźno, co do uszczelek firmy ajusa to rozumiem że silnik na handel nie dla siebie, uszczelki victor reinz albo erling tak samo śruby nic innego żaden febi , febi to jest pakowacz i czasem się zdarzy że akurat mają coś dobrego ale czesciej niestety gówno chinskie więc szkoda kasy
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Kurcze nie wiedziałem że tę panewki oporowe są dostępne . Kurcze szkoda że wcześniej nie zapytałem.
Ja zamówiłem używki razem z tłokami.
Jeśli chodzi o uszczelki to Ajusa miała tylko na cały silnik kompletny. I Ajusa też podobno nie jest jakieś badziewie . Z tego kompletu nie założę tylko uszczelniaczy i je wymienię na inne.
Najważniejsze żeby pod głowicę była z Elringa . Ja za śrubami z Elringa natomiast nie jestem, bo kilka lat temu robiłem głowice w 1.9tdi . Przy dokręcaniu głowicy na jednej ze śrub jakby lżej szło (nie było takiego oporu-oczywiscie też kluczem dyn.) i nie mogłem dokręcić z taką siłą jak inne. W końcu ją odkręciłem i porównałem do starych. Okazało się że się rozciągnęła.
Ja zamówiłem używki razem z tłokami.
Jeśli chodzi o uszczelki to Ajusa miała tylko na cały silnik kompletny. I Ajusa też podobno nie jest jakieś badziewie . Z tego kompletu nie założę tylko uszczelniaczy i je wymienię na inne.
Najważniejsze żeby pod głowicę była z Elringa . Ja za śrubami z Elringa natomiast nie jestem, bo kilka lat temu robiłem głowice w 1.9tdi . Przy dokręcaniu głowicy na jednej ze śrub jakby lżej szło (nie było takiego oporu-oczywiscie też kluczem dyn.) i nie mogłem dokręcić z taką siłą jak inne. W końcu ją odkręciłem i porównałem do starych. Okazało się że się rozciągnęła.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Kup nowe nawet gdybyś miał 5 kompletów używek w gratisietoudi100 pisze:Ja zamówiłem używki razem z tłokami.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Masz rację Kenobi. Nie wiem nawet co uderzyło mi do głowy żeby zakładać używki :) W sumie to nie wiedziałem że te panewki są dostępne.
Ale panewki kupione i założone nowe z Kolbenschidta i cena śmiechu warte 40zł.
Dopiero dół silnika złożyłem. Reszta czeka na chęci i czas..
Ale najpierw muszę dać wtryski i pompę do sprawdzenia.
A potem zostanie kupić sprzęgło i koło pasowe.
Ale panewki kupione i założone nowe z Kolbenschidta i cena śmiechu warte 40zł.
Dopiero dół silnika złożyłem. Reszta czeka na chęci i czas..
Ale najpierw muszę dać wtryski i pompę do sprawdzenia.
A potem zostanie kupić sprzęgło i koło pasowe.