Witam wszystkich
Piszę bo planuje remont silnika AHY. Jako że Zakupiłem drugi silnik z zerwanym paskiem rozrządu i jego planuje wyremontowac i dopiero przełożyć do swojego auta które cały czas użytkuje. . Pierwsze co planuje to głowica do zdjęcia i jej remont.
Później sprawdzenie tłokow ,pierścieni ,panewki itd.
Mam jeszcze taki pomysł żeby zrobić głowice i ją założyć żeby sprawdzić ciśnienie bo może reszta w tym silniku jest ok.
Mechanik mi doradza że jak jest silnik na wierzchu to żeby wszystko zrobić ale po mojemu jak tylko głowica będzie walnięta a reszta sprawna to po co wymieniać jak to jest na oryginale.(panewki na 100,% będę zamieniał na te z AXG)
Ale głównie piszę bo nie jestem pewny które części silnika AHY różni się od zwykłego 102km np.ACV?
Bo w zamiennikach większość części podają takie same do AHY co do ACV a coś kiedyś czytałem że w AHY są wzmocnione wnętrzności jak i jakieś dodatkowe kanaliki olejowe.
I nie wiem czy części najlepiej oryginalne kupować czy są godne zamienniki? Oczywiście jak są to jakiej firmy.
Remont silnika AHY
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Re: Remont silnika AHY
Szukaj orginalu, jesli tylko gdzieś dostaniesz. Ja bym robil tylko to co wymaga naprawy. Reszte zostawiłbym w częściach ktore zjechało z taśmy.
This topic has 34 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się