Akumulatory do T4 - jaki - opinie

Płyny, filtry, paski, świeczki i inne rzeczy, o które warto dbać.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Sterciu
Ekspert T4

15
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Akumulatory do T4 - jaki - opinie

Post autor: Sterciu »

Proponuje taki temat , wiem ze są podobne tematy juz na forum ale prawde mówiąc nie za wiele mozna z nich wywnioskować prócz tego ze większosc ma u siebie aku o pojemnościach 74Ah w 2,5tdi.

Bardziej mi chodzi o to aby tutaj pisać kto jakiej firmy ma aku i ile lat mu juz wytrzymal (jak sie kilka opini na temat jednego aku znajdzie eksploatowanego w T4 to mozna wyciągnąc srednia ile taki aku wytzymac moze ;) ) , no i aby wszystko było w jednym miejscu odnośnie akumulatorów a nie było 10 tematów i czytając kazdy to mozna zgłupiec tylko i za wiele nie wywnioskować.
Jest tego na rynku od groma , Bosch , Varta , Centra , Moll , Westa , Topla , Kager , TopDrive , AD , 4MAX , i inne , wiele mniej znanych firm jest produkowanych przez większe znane koncerny.

Co kto moze polecić , moj wysłuzony Delphi Fredoom 74Ah juz tej zimy odmówił posłuszeństwa , aku mam od 2006 roku więc leci mu juz 8 rok jednakze ten egzemplarz przeżył juz trzy auta u mnie , kupiony był do Citroena c25 1.9D , pózniej trafił do Boxera 2,5td az wkońcu wylądowal w t4. Podejrzewam jak ciepło sie zrobi to i lato jeszcze by przesmigał no ale i tak wymiana jest nie unikniona a i czasem w lecie jak dluzej postal to juz trzeba było go podładować , w Radkowie na zlocie musiałem pozyczyc nawet prądu pewnego ranka z aku jednego ze zlotowiczy aby odpalić auto ;).

Gdyby Delphi nadal produkował akumulatory na rynek wtórny (robią tylko w tej chwili na pierwszy montaz i na rynek chiński jako aku na drugi montaz) to wybór bym miał jasny i brałbym Delphi. Teraz zastanawiam sie nad ukraińską Westą Forse 74Ah /720A lub ten sam aku ale 92Ah /800A, tylko ten większy nie wiem czy sie zmieści bo to juz straszny kloc jest.

Ktoś ma ten akumulator , uzytkuje i moze stwierdzić ile tak srednio pociągnie... wiadomo u jednego moze wytrzymac rok a u kogoś innego 8 lat , ale moze tak srednio wywnioskuje sie z kilku opini czy warty aku zachodu czy nie.Aku jest zbudowany na tej samej zasadzie co Delphi wiec dlatego się ku niemu skłaniam , delphi pamiętam kosztował ponad 400zł , ten kosztuje o tej samej pojemnosci 300zl. Oba o tych samych parametrach 74Ah/720A podane w EN. Szukałem nawet u siebie w miescie gdzie mają te aku i nie znalazlem , ani w necie ani patrząc po sklepach/hurtowniach , dopiero po wysłaniu zapytania do głownego dystrybutora ten mi podpowiedział ze gdzie we Wrocku moga je miec i faktycznie mają.

http://img04.allegroimg.pl/photos/400x3 ... 2863966281

EDIT:

No i zakupiłem dziś aku juz , wkońcu trzeba było... wydatek niezbyt przyjemny bo koszt jakby nie było 300zł a tą kwotę mozna było lepiej spożytkowac. Akumulator taki jak powyzej na foto , czyli Westa Forse 74Ah/720A.
deca247
Forumowicz T4

14
Model:
Auto: T4
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Re: Akumulatory do T4 - jaki - opinie

Post autor: deca247 »

Taki kupiłem 29.10.12r - wczoraj poszedł do reklamacji. koszt 343zł (centra)

a taki kupiłem dzisiaj bosch - koszt po "mega" rabatach 313zł…login to view the rest of this post
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

This topic has 117 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja i obsługa”