Jak wymienić popychacze
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pabloo101
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Jak wymienić popychacze
Witam chciałbym zapytać się jak wymienić popychacze hydrauliczne w VW T4 2,4D silnik AAB. Czy trzeba odkręcać kolektor ssący oraz zdejmować zwałka rozrządu koła zębate od pompy i rozrządu i zaznaczać.I potem co dalej czy jest jakiś duży kłopot zrobić samemu
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Re: Jak wymienić popychacze
Jeżeli nie robiłeś tego wcześniej to lepiej udaj się do jakiegoś mechanika ;)
Kolektora ssącego nie musisz odkręcać, zdejmujesz tylko pokrywę zaworów, odkręcasz wałek rozrządu, niestety koła też musisz ściągać i przy tym należy sobie zaznaczyć co gdzie ma być ;)
Jak zamontujesz nowe popychacze to z kilka razy co 15 minut ruszasz wałem korbowym o 1 obrót co by się wszystko ustawiło
Kolektora ssącego nie musisz odkręcać, zdejmujesz tylko pokrywę zaworów, odkręcasz wałek rozrządu, niestety koła też musisz ściągać i przy tym należy sobie zaznaczyć co gdzie ma być ;)
Jak zamontujesz nowe popychacze to z kilka razy co 15 minut ruszasz wałem korbowym o 1 obrót co by się wszystko ustawiło
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Sciągasz wałek tylko , na upartego z kołami, zmieniasz popychacze na nowe i odpalasz nic się nie stanie na nowych,
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
To żebyś się kiedyś nie zdziwił i nie pisz że tak robisz i jest dobrze bo osobiście widziałem że czasami jest jednak źle.chemik211 pisze:Sciągasz wałek tylko , na upartego z kołami, zmieniasz popychacze na nowe i odpalasz nic się nie stanie na nowych,
Do kolegi który zadał pytanie, nie odpalaj od razu po założeniu popychacz, zrób tak jak napisał Krzysiek a kolega chemik jak komuś spieprzy silnik to jego brocha, swojego trochę szkoda.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
FocusMEDJak by to były używane popychacze to się zgodzę należy odpuścić je przed włożeniem, nowe markowe nigdy nie są napełnione na max-a , i zawsze i tak kręcisz silnikiem po złożeniu rozrządu więc i tak problemu nie ma
-
blazejek33
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Opis: Instalacje elektryczne, elektromechanika maszyn rolniczych
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
pabloo101 to proste :P jak nie miałeś doczynienia z rozrządem w stopniu zaawansowanym :P to lepiej sobie daruj... bo zamiast popychaczy będziesz robił głowice. Wymiana jest stosunkowo prosta. tak jak wyżej koledzy napisali. Pamiętaj jak będziesz ustawiał rozrząd żeby kółko od wałka było luźne dopiero po ustawieniu wszystkiego na swoim miejscu je dokręc bo zawsze ci się przestawi przy uciąganiu paska jak będzie dokręcone. Miłej wymiany :)
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
chemik z całym szacunkiem ale w zeszłym roku wymieniałem popychacze w AFNie kupiłem nowe INY w IC, założyłem odpaliłem i jak mi silnik zagrał to się zastanawiałem czy mam zbierać zawory spod wydechu. Na szczęście się ułożyły ale teraz jak wymieniałem w AAB to już odczekał obracając kilka razy wałem.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ja zawsze jak zwalam wałek to odpowietrzam(wuduszam olej),az bedą popychacze lekko chodziły.Pózniej składam i odpalam i nigdy nic nie hałasowało.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Przyznaje Ci racje, w moim 2.4D po wymianie jak go odpaliłem chwyciłem się za głowę <zastrzelę> <zastrzelę>FocusMED pisze:chemik z całym szacunkiem ale w zeszłym roku wymieniałem popychacze w AFNie kupiłem nowe INY w IC, założyłem odpaliłem i jak mi silnik zagrał to się zastanawiałem czy mam zbierać zawory z pod wydechu. Na szczęście się ułożyły ale teraz jak wymieniałem w AAB to już odczekał obracając kilka razy wałem.
Tzn się nic strasznego się nie działo, tylko dalej był ten stukot co przed wymianą, ale przejechałem się kawałek i ucichło, odpukać do dziś silniczek ładnie pracuje <01>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dziwne przypadki macie, a silników w życiu troszku zrobiłem, raz mi się tak stało z używanymi bo się śpieszyłem i ich nie odpuściłem,
-
pabloo101
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Masz na myśli używane? -Nie jest to chodliwy towar. Mam wątpliwości czy jest sens - jeśli jednak przy odrobinie szczęścia znajdziesz - ryzykować kolejną rozbiórkę wkładając coś nie sprawdzone elementy. Jeśli koniecznie chcesz mieć ori używki to kontaktuj się z Moto-Szlif w Łodzi albo jakimkolwiek innym zakładem zajmującym się regeneracją silników, nuż akurat mają coś na zbyciu. Ceny nowych zamienników zaczynają się od ok. 10 zł za sztukę MaxGear (chińczyki), przy INA w granicach 30-40 zł/szt. trzeba kalkulować.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Rozumiem komplet? -Jednak trochę za drogo tam gdzie kupowałeś. Tu jest jako taki przegląd cenowy, jak widać zaczyna się od Febiego i on jest już wart zaufania: http://www.motoneo.pl/k-popychacz_zawor ... 201-j.html
Przed zakupem dokładny pomiar, żeby się rozmiarówka zgadzała.
Przed zakupem dokładny pomiar, żeby się rozmiarówka zgadzała.
-
blazejek33
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Opis: Instalacje elektryczne, elektromechanika maszyn rolniczych
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Jeden popychacz febi 16 zł. Co to w ogóle za temat żeby używane zakladać, to tak jak byś chciał włożyc używaną rolkę do rozrządu. <32>
-
pabloo101
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Pobudka! ...wstawać! ... odświeżam temat! :)
Od kilku dni leży na stole u mnie w pracy moja głowica, którą odebrałem z zakładu naprawiającego. I dziś miałem ją zawieźć do mechanika.
A akurat odwiedził mnie inny, znajomy mechanik. Po jakimś czasie zauważył głowice, podszedł, popatrzył i zapytał: "Do roboty?". A ja na to, że właśnie zrobiona i czeka na montaż. A on do mnie, że chyba zgłupiałem,.. że wałek rozrządu to już w zasadzie złom i jak to wsadze to daleko nie zajade. Kopara mi opadła, bo poprzedni mech nic takiego nie powiedział, zakład naprawiający głowice też nic nie wspomniał. A ten dzisiaj zaklinał się, że wie co mówi. Chodziło mu o zuzycie krzywek. Nie są ( w.g. mnie ) mocno zjechane,.. a on uważa, że są. Na czubkach krzywek widać jakby takie linie jak słoje na desce czyli wytartą jakąś tam jedną czy dwie warstwy powierzchniowe ale tego ubytku praktycznie nie wyczuwa się pod palcem. Może jutro wrzuce fotki. W każdym razie "pękłem" i zamówiłem nowy wałek + popychacze.
Ale pytanie moje jest takie- jaką procedurę zastosować przy wymianie szklanek na nowe przy zdemontowanej głowicy? Czy podobnie jak niektórzy zalecają obracać wałkiem co 15 minut o ileś stopni?
P.S.
Fotki wrzucone w innym wątku w dziale DIESEL
Od kilku dni leży na stole u mnie w pracy moja głowica, którą odebrałem z zakładu naprawiającego. I dziś miałem ją zawieźć do mechanika.
A akurat odwiedził mnie inny, znajomy mechanik. Po jakimś czasie zauważył głowice, podszedł, popatrzył i zapytał: "Do roboty?". A ja na to, że właśnie zrobiona i czeka na montaż. A on do mnie, że chyba zgłupiałem,.. że wałek rozrządu to już w zasadzie złom i jak to wsadze to daleko nie zajade. Kopara mi opadła, bo poprzedni mech nic takiego nie powiedział, zakład naprawiający głowice też nic nie wspomniał. A ten dzisiaj zaklinał się, że wie co mówi. Chodziło mu o zuzycie krzywek. Nie są ( w.g. mnie ) mocno zjechane,.. a on uważa, że są. Na czubkach krzywek widać jakby takie linie jak słoje na desce czyli wytartą jakąś tam jedną czy dwie warstwy powierzchniowe ale tego ubytku praktycznie nie wyczuwa się pod palcem. Może jutro wrzuce fotki. W każdym razie "pękłem" i zamówiłem nowy wałek + popychacze.
Ale pytanie moje jest takie- jaką procedurę zastosować przy wymianie szklanek na nowe przy zdemontowanej głowicy? Czy podobnie jak niektórzy zalecają obracać wałkiem co 15 minut o ileś stopni?
P.S.
Fotki wrzucone w innym wątku w dziale DIESEL