Witam wszystkich szanownych forumowiczów.
Pomimo ,że przejrzałem całe forum nie znalazłem do końca odpowiedzi na mój problem ale po kolei.
Jestem posiadaczem T4 2.4 D silnik AAB 1997r.(przebieg ok 263 tys.) auto nie chce odpalić choć do tej pory ten objaw występował raz na tydzień lub dwa.
Silnik pracuje równo i nie kopci (odpada raczej stan techniczny bo jest dobry) pali od kopa zawsze za pierwszym razem(tak było do tej pory bo teraz nie chce zapalić)
Problem występował zawsze na lekko ciepłym silniku(nigdy z nocy ani po kilkugodzinnym postoju).Rozrusznikiem mogłem kręcić i nic po jakimś czasie odpalił od kopa jakby nic mu nie dolegało.
Sprawdziłem przekaźniki i bezpieczniki wszytko gra i grzeje,kreci prawidłowo.
Dzisiaj z pomocą mojej żony (poprosiłem żeby przekręciła kluczyk )doszedłem do wniosku że nie słyszę cyknięcia elektrozaworu na pompie(auto ma immo a więc jest zabudowane w czarnej puszce idą tam dwa przewody).Odkręciłem przewody od wtrysków a tam sucho(kręciłem rozrusznikiem aby zobaczyć czy coś wypluje -nic),paliwo do pompy dochodzi.
Jak dobrać się do elektrozaworu i obejść to immo(podejrzewam ze to jest przyczyna),chyba że coś z pompą ale nie było żadnych objawów wskazujących na nią.
Dam radę sam czy muszę odstawić auto na warsztat.(pewnie i tak mnie to czeka bo chcę wywalić to ustrojstwo z pompy).
Pozdrawiam
2.4 D nie chce odpalic
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pawela122
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 LONG
- Opis: TDI
TYLKO DLA
INTELIGENTNYCH - podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: 2.4 D nie chce odpalic
sprawdz przekaźnik 109 w skrzynce bezpieczników.U mnie była pododna sutuacja,raz palił raz nie,aż w konce zgasł na trasie po wjechaniu w dziure.Okazał…login to view the rest of this post
This topic has 7 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się