Witam wszystkich, T4 mamy of kilku lat, ale mechanik że mnie żaden. Pękł pasek alternatora, postanowiłem że go sam wymienię. No i zaczęły sie schody. Otóż po zdjęciu osłony z dołu, okazało się, że są 3 paski. Przypomniało mi się, że mechanik wspominal, ze zamontowana jest sprężarka (na pace byla kiedys mroznia), a poniekąd do tej sprezarki alternator. Koło sprężarki, to to po prawej na dole na zdjęciu. I pękł pasek idący od alternatora do sprężarki. Kawałek alternatora.widac.na zdjęciu , w prawym gornym rogu. Tylko żeby założyć pasek klinowy, alternator- sprezarka, muszę go wsadzić za inny pasek, który jest zamontowany, ten idący przez 3 koła (pasek wieloklinowy widać na zdjeciu). Trzeci pasek byl całkiem po lewej, na tych 2 kołach najdalej na lewo na zdjęciu, był tak zniszczony, że zdjąłem go beż problemu.
Ale do rzeczy - walczyłem kilka godzin i nie mogę zdjąć tego paska wieloklinowego, nie mogę odkręcić ani sprężarki ani żadnego z kol, przez które idzie pasek. Moja najlepsza opcja, to odkręcić skrajne lewe kolo, na którym jest ten pasek - to na 4 imbusy. Ale ono oczywiście się kręci jak próbuje odkręcić (zapieczone chyba imbusy). Jak zablokuje śrubę w środku tego koła, to wciąż nie mogę odkręcić imbusów.
Jakieś pomysły jak podejść do tematu?
T4 1.9 problem ze zdjęciem paska
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Mateusz.Sobiecki
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
T4 1.9 problem ze zdjęciem paska
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Auto: t4/t4/t4/sharan
- Opis: ten co walczy
od początku do końca - podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Re: T4 1.9 problem ze zdjęciem paska
Sam jak mam problem to wkładam klucz imbusowy i najpierw stukam w niego młotkiem aby dobrze wszedł w śrubę. Później próba większym kluczem aby odkręci…login to view the rest of this post
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się