2,5 tdi ajt nowe wtryski 0,210 problem dymienie na niebiesko
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
2,5 tdi ajt nowe wtryski 0,210 problem dymienie na niebiesko
Witam grono forumowiczow.zalozylem do AJT intercoler od acv i wtryski z koncowkami 0.210 ,pali od strzala lecz problem polega na tym ze kopci na niebiesko szczegolnie po przygazowaniu na postoju nawet spoko a i troche nierowno chodzi ,dawke na nastawniku przestawilem z 3,39 na 4,59 i nadal kopci kat 55stopni i troche sie pogubilem bo poprzednia t4 tez ajt robilem ten sam zabieg tyle ze koncowki 0,205 i tam jest super praktycznie zero dymu a przy tej cos jest nie tak.wyjolem jeszcze te wtryski na stol te 210 i 3 maja po 220cisnienie na stole probierczym ale dwa maja tak powyzej 230 i tak nierozpylaja ladnie jak te 3 pierwsze(moze pompiarz sie cos pomylil albo partia koncowek wuzetem sie taka trafila?)co powiecie na ten temat?????????? te dwa wtryski by tak pieprzyly caly rytm silnika dym az gryzie po oczach ewidentny niebieski,rozrzad nowy ustawiony na blokadach
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Re: 2,5 tdi ajt nowe wtryski 0,210 problem dymienie na niebi
A co to były za końcówki bosch czy jakieś zamienniki?
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
wuzetem koncowki ,w poprzednim tez mam wuzetem i jest super pieknie przyspiesza
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Musisz dać do kogoś ogarniętego żeby ci te wtryski sprawdził bo wygląda że tam jest coś nie tak no i po takiej zmianie dobrze by było trochę program przerobić
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
program jest przerobiony tak samo wtryski sa od tego goscia ,odeslalem zobaczymy co sie dzieje z nimi
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
wtryski sprawdzone poustawiane i po zalozeniu to samo kopci na niebiesko az gryzie w oczy po przegazowaniu strasznie kopci na niebiesko i potem nierowno chodzi ,kat ustawiony na 55 ,dawka 4,5mg mial ktos z was taki przypadek??????????????
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli przed wymianą wtryskiwaczy nie dymił na niebiesko to raczej tylko z nimi będzie problem no chyba że puszcza olej. Ja już się przejechałem na zamiennikach i teraz założyłem końcówki boscha i nie to auto.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Na czym polegało to ustawienie tych wtrysków?
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Panowie wtryskim mam wuzetem w poprzedniej t4 205tki i niema problemu od tego samego goscia i one sa pewne bo byly sprawdzane na stole probierczym i pieknie rozpylaja a wracajac do pytania czy wczesniej kopcil na starych wtryskach:tak kopcil dlatego wstawilem nowki na korpusach afn zeby wyeliminowac problem ale nadal kopci i to smierdzi ropa nie olejem olej ma inny swąd,mial ktos taki przypadek?acha i jak sie jeszcze przygazuje to zaczyna nierowno chodzic a potem rowno ,kat 55 dawka 4,5mg,cisnienie na cylindrach rowno po 30.czyzby cos nie tak z pompa wtryskowa?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Niebieski kolor spalin w dieslu to nic innego jak olej a nie paliwo, zapewne uszczelniacze popuszczają lub turbina na wydech rzuca i nie ma co patrzeć na wynik pomiaru ciśnienia bo jak olej wchodzi do cylindra to silnik się doszczelnia
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
ale nieczuc oleju w spalinie a powinno byc czuc i wiem jak smierdzi olej i to nieprawda ze niebieski dym to tylko olej bo w tej poprzedniej t4 tez mialem niebieski dym a wymienilem koncowki na nowe wuzetem i jest super i myslalem ze tu jest to samo a tu zonk pozatym samochod po przygazowaniu nierowno chodzi i potem wraca do rownej pracy turbina zero luzow.czuc poprostu nieprzepalona rope a olej to czuc calkiem inaczej jak pobiera
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niebieski dym zawsze olej, siwy dym to paliwo, i tu można czasem kolor pomylić. A olej w dieslu nie śmierdzi tak jak w benzynie
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
:roll: paliwo paliwo i to czuc bardzo i paliwo na niebiesko daje bo mialem tak w poprzedniej ale tej niewiem co dolega cos jest glebiej moze pompa ale widze ze nikt tu niemial takiego przypadku
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Niespalone paliwo to też siwo niebieski od lejących wtrysków lub zupełnie złego kąta wtrysku.
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
o widze kolega zna temat :) bo chyba co niektorzy nie .wtryski odpadaja bo sprawdzone ,pompa zdemontowana poszla do pompiarza ,dzisiaj dzwonil ze dziwne ze ona chodzila bo ciezko chodzi na maszynie jakby sie przycierala narazie zdjal nastawnik tez go zbadal testerem tp-3 jest ok ,rozbierze ja w mak ale juz na wstepie mowil ze napewno jest rdza w srodku skoro ja cos hamuje
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czyli nie niebiesko a siwo całkiem inny kolor spalin, a jak paliwo nie spalone to zły moment wtrysku za duża dawka , lub nieszczelne zawory
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
bardziej niebiesko i niech nikt niewmawia juz z tym olejem bo wiem jak smierdzi niespalony olej pozatym popmparz tez to potwierdzil a to nie byle kto bo sklada hybryddy 11 itp i jeszcze niebylo zlej opini o nim.dawka byla dobrze ustawiona na 4,5mg .czekam na pompe od pompiarza ale skoro sie przycierala to bym obstawial ja ,zobaczymy jak przyjdzie
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
witam jutro pompa ma byc u mnie bo pompiarz dzis dzwonil ,zawalona jakis szlamem podobno ,nastawnik od lt byl juz zmienil na orginal wyczyscil itp i dolozyl tlokorozdzielacz tkw 11 i teraz bedzie z niej pompa 11,jesli dalej bedzie kopcenie to przyznam sie tu do bledu forumowiczom bo jesli tonie wina pompy to szukam dalej i bede was informowal bo mysle ze to ciekawy watek i rzadki przypadek i moze sie komus kiedys przydac :)
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
no co ty moze do axg 150koni to tak ale nie od 88km .pompiarz zaufany i wie co robi bo widzialem po jego pracy np 1,9 zrobione na 11 i piekni smigaja do dzisiaj,takze jak mowi ze zaklada 11 to znaczy ze jej niebylo
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wybacz ale pompiarz łże jak pies, powtarzam każde T4 2.5 tdi ma tlokorozdzielacz 11mm
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
tak kazde ? to czemu pakuja ludzie pompe i wtryskiod np axg skoro jest to samo?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
dokladnie i o tym wlasnie mowilem ze pompiarz robi pelna jedenastke jest to zaufana osoba co robi naprawde super i mam nadzieje ze u mnie to tez tylko pompa ale sie okaze i napewno napisze co i jak
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bo wtryski się różnią a pompę jaką nie wsadzisz będzie działać, pompa z 88km wystarcza na pewno do ponad 225km i 500nm więc dlatego nie wierzę w opowieści pompiarzy jakiej to oni pompy nie robią tak samo tyle samo wytrzymuje silnik 88kmkudys78 pisze:tak kazde ? to czemu pakuja ludzie pompe i wtryskiod np axg skoro jest to samo?
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
no zobaczymy panowie ja wiem jak moje auto chodzilo przed i jak sie zbieralo na tych nowych wtryskach,wiec jesli bedzie ciagnal lepiej i zginie ten zadymiacz co byl to sami wiecie
-
kudys78
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
problem rozwiazany i okazalo sie ze pompa wtryskowa byla winowajca czyli pompiarz mial racje i co niektorym tutaj da do myslenia ze niebieski dym to nie tylko olej(olej pozatym czuc a ja mowilem ze rope czuc a nie olej ale niektorzy sa tacy uparci ze musza postawic na swoim tak samo odnosnie pompy ze wszystkie sa jedenastki jesli ktos chce to dam numer tel do mojego pompiarza ktory siedzi juz w tym ponad 20lat i moze pokazac u siebie w warsztacie jakie sa roznice w pompach bo widze ze niektorzy to mowia ze tego typu a bo ktos z forum tak napisal i tyle a pewnie na oczy niewidzial wnetrza pompy niemowiac juz o rozebraniu ja w mak i zlozeniu od podstaw ja bylem i widzialem roznice
w czesciach a co tu duzo gadac auto calkiem inaczej chodzi niema batorego silnik ma swietny dzwiek no i jak przyspiesza w porownaniu przed remontem ,na maszynie byla proba wydatku pompy przed odbiorem(widac ze to jego pasja a nie tylko zlozyc i wypchnac do zyda) i tak wyregulowal nastwanik ze nic niemusialem sie dotykac tylko
zamontowac ewentualnie kat i smiga ,oczywiscie gwarancja na nia pisemna.takze podsumowajac NIEBIESKI DYM TO NIEZAWSZE OLEJ!!i jak ktos troche zna sie to potrafi wyczuc wechem olej od ropy a jak nie umie to dzięcioł :);)
w czesciach a co tu duzo gadac auto calkiem inaczej chodzi niema batorego silnik ma swietny dzwiek no i jak przyspiesza w porownaniu przed remontem ,na maszynie byla proba wydatku pompy przed odbiorem(widac ze to jego pasja a nie tylko zlozyc i wypchnac do zyda) i tak wyregulowal nastwanik ze nic niemusialem sie dotykac tylko
zamontowac ewentualnie kat i smiga ,oczywiscie gwarancja na nia pisemna.takze podsumowajac NIEBIESKI DYM TO NIEZAWSZE OLEJ!!i jak ktos troche zna sie to potrafi wyczuc wechem olej od ropy a jak nie umie to dzięcioł :);)
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Fajnie, że się udało. No i że masz pod ręką prawdziwego fachowca.
Jeszcze fajniej byłoby gdybyś opisał możliwie szczegółowo co było powodem dymienia i jak zostało to naprawione.
A już zupełnie byłbym szczęśliwy, gdybyś używał znaków interpunkcyjnych i polskich znaków, bo wtedy o wiele lepiej czyta się to co piszesz.
Szerokości i niezawodności życzę. :D
Jeszcze fajniej byłoby gdybyś opisał możliwie szczegółowo co było powodem dymienia i jak zostało to naprawione.
A już zupełnie byłbym szczęśliwy, gdybyś używał znaków interpunkcyjnych i polskich znaków, bo wtedy o wiele lepiej czyta się to co piszesz.
Szerokości i niezawodności życzę. :D
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I dalej będę twierdził że to nie był niebieski dym , tylko bliżej siwego, za dużo silników w życiu zrobiłem i niestety kolory spalin są inne on niż oleju i nie da się pomylić, więc cięzko z rozpoznawaniem u kogoś z odcieniami siwego