Rejestracja w innym mieście.
-
romek2020
- Nowy T4
- 6
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Rejestracja w innym mieście.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Od 2 dni jestem posiadaczem t4 1,9 td. Całe życie mieszkałem w Krakowie i na tamten adres mam wszystkie dokumenty. Ale od 3 m-cy zamieszkuję na wsi 100 km dalej, ale nadal w Małopolsce, tylko inny powiat. Mam tu dom z adresem, umowami na media, etc. Czy mogę zarejestrować auto na KTA bo dotychczas miałem KR. Nadmieniam że w Polsce już nie ma obowiązku meldunkowego. Czy ktoś już to przechodził?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: Rejestracja w innym mieście.
Po czym wnosisz?romek2020 pisze:Nadmieniam że w Polsce już nie ma obowiązku meldunkowego.
-
romek2020
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Masz rację. Tylko szkoda że nie rozwinąłeś skoro wiesz. Opierałem się w tym przekonaniu, bo na różnych forach pisali że obowiązek został zniesiony. Przeczytałem przepisy po Twoich wątpliwościach i wychodzi że masz rację, obowiązek istnieje. Ale jest opcja meldunku czasowego w innym miejscu, poza stałym meldunkiem. Teraz pytanie czy na adres czasowego zameldowania mogę zarejestrować auto i czy mi się to wszystko opłaci, bo dowód, paszport etc. będą na adres stałego meldunku?
-
stasiu
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Niestety ale ustawa przepadła w sejmie i nadal trzeba się meldować , a że dużo ludzi tego nie robi , no cóż....
-
romek2020
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
re: rafflex Prawie całe życie mieszkałem w Kr., ale od 3 m-cy jestem na emeryturze, mam dość krakowskiego syfu, na wsi mam dom kupiony przed 15 laty, jak pracowałem to tylko w weekendy, teraz na emeryturze siedzę cały czas. W Kr. po ścianach pająki chodzą po pustym mieszkaniu, co m-c 1100zł opłat, jest to kwaterunek w prywatnej kamienicy, nie można sprzedać ani wynająć, więc nie ma sensu trzymać tylko oddać właścicielowi. Tu mam garaż na osobówkę, wiatę na kampera którego zamierzam sprzedać a za niego będzie t4, jeszcze mam cytrynę na zakupy. Gdzie bym to wszystko trzymał w Kr-wie. Jak przyjadę do miasta aby wyjąć korespondencję ze skrzynki to krążę 15 min wokół kwartału ulic aby zaparkować koło domu, ok. Królewskiej. I po co mi to?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
romek2020, wydaje mi się, że blach nie musisz zmieniać tylko dlatego, że zmieniasz miejsce zamieszkania. Obojętnie czy czasowo czy na stałe. Przy wypełnianiu wniosku ubezpieczeniowego podajesz aktualne miejsce zamieszkania/zameldowania i tyle. Składka zapewne będzie mniejsza niż w KR. No chyba, że masz taką zachciankę i chcesz mieć inne blachy, bo samo KR ci się nie podoba. A nie wiem też czy jest taka możliwość zmiany numerów rejestracyjnych bez zmiany właściciela auta?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Z własnego doświadczenia powiem tak. Byłem w podobnej sytuacji, zameldowanie na stałe co prawda w tym samym województwie ale zamieszkiwałem w innym mieście/powiecie. Chcąc powiedzmy ,,nie wyróżniać" się z tłumu postanowiłem zarejestrować samochodówd w tamtejszym urzędzie. Nie było z tym żadnego problem, wystarczyło oświadczenie o miejscu zamieszkania i potwierdzenie w postaci np. umowy najmu i gotowe.
Co prawda to było ładnych kilka lat temu ale nie słyszałem aby coś się zmieniło, a w razie wątpliwości to udać się do urzędu i dopiać co jest potrzebne, w każdym bądź razie jest to możliwe i bez ponoszenia jakichkolwiek dodatkowych kosztów.
Co prawda to było ładnych kilka lat temu ale nie słyszałem aby coś się zmieniło, a w razie wątpliwości to udać się do urzędu i dopiać co jest potrzebne, w każdym bądź razie jest to możliwe i bez ponoszenia jakichkolwiek dodatkowych kosztów.
-
stasiu
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
tu masz artykuł z przed kilku lat ;) https://nowiny24.pl/zmieniles-adres-zam ... ar/9927390
-
romek2020
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
No i odeszła mi chęć rejestracji auta na prowincji gdzie obecnie mieszkam. Wstałem rano zajechałem do starostwa. Pytam pierwszego z brzegu petenta czy tu wg. bloczków czy kolejka. Facet spogląda na mnie jak na kosmitę i oświadcza, że stoi tu od środka nocy i już jest po ptokach, a była g. 7,30. Zonk! Wykrzyczałem głośno Q..wa, nawtykałem bogu ducha winnemu człowiekowi kogo wybrali do samorządu [poprzednio byli gumofilce, teraz jest ta tzw. dobra zmiana]. Wszyscy siebie warci ! W ten oto sposób wybiłem sobie z głowy tablice KTA. Jutro jadę do KR i jeżeli jest tak jak było dotąd, to wszystko załatwię w 20-30 min. Przed 25 laty identyczna sytuacja była w KR kiedy miastem rządził pewien profesorek z AGH, ludzie po raz drugi już go nie wybrali, przyszedł drugi profesor, chyba mądrzejszy, bo rządzi już 20 lat. Ale zreorganizował cały wydział, zwiększył ilość okienek, wprowadził 2 zmiany. Jadąc po pracy po 20 min. wychodziłem z tablicami. Zobaczę jutro jak będzie, ponieważ wprowadzili obowiązek rejestracji aut dla komisów i czy będą kolejki. Dzwoniłem do bratanka do Katowic i mówi że u nich też taki burdel jak w Tarnowie. Dokąd ludzie będą pozwalać tak się poniżać przez tych samorządowych łobuzów?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Obawiam się, że w każdym wydziale komunikacji w Polsce są kolejki. Tak więc proponuję skoro świt....romek2020 pisze:Zobaczę jutro jak będzie, ponieważ wprowadzili obowiązek rejestracji aut dla komisów i czy będą kolejki.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Dokładnie tak jak napisał rafflex, obstawiam że w Krakowie będzie podobnie bo od nowego roku wprowadzili przepis o obowiązku rejestracji w ciągu miesiąca obłożony karą grzywny w przypadku nie wywiządania się z tego obowiązku. W związku z tym we wszystkich urzedach komunikacji w Polsce są takie kolejki i problemy.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
W Krakowie na Wielickiej lepiej sie wybrac przed zamknieciem niz z rana.
Mozna sobie bloczek zaklepac przez internet,przynajmniej taka informacja u nich wisi.
W Bonarce jest podobno dosc luzno.
Mozna sobie bloczek zaklepac przez internet,przynajmniej taka informacja u nich wisi.
W Bonarce jest podobno dosc luzno.
-
romek2020
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
...a co powiecie o Galerii Bronowice? Od g. 10-18, na uboczu? Zawsze robiłem na Powstania Warszawskiego.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Powstania Warszawskiego to chyba najpopularniejsze miejsce a co za tym idzie najbardziej oblegane. Trudno powiedzieć gdzie w danym dniu będzie luźno. Ja z racji, że mam blisko takie sprawy załatwiłbym w Serenadzie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Niestety jest chwilowo tak w całej PL. Bo mało inteligentni nie doczytali, że grzywna jest dla aut kupionych od 1 stycznia 2020. 90 % robiących kolejki to debile co nie porejestrowali samochodów od bardzo dawna i teraz mają sraczkę. U mnie w urzędzie rekordzista stał w kolejce z wielkim strachem bo fury nie przerejestrował od ponad roku !!! Jak masz jeszcze czas na przerejestrowanie to poczekaj, niebawem głąby się wykruszą i znowu będzie normalnie bo jak mi znajomy z urzędu powiedział świeżo rejestrowanych samochodów jest jak zwykle, a kolejki powodują ci co wyżej opisałem.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Zleć to firmie zajmującej się rejstracją i po problemie. U mnie w powiecie taka usługa kosztowała 100zł.
-
romek2020
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Już jest po sprawie. Przybyłem do KR do Galerii Bronowice o g.10,00 w momencie otwarcia punktu, było przede mną kilkanaście osób, pobrałem bloczek o nr 7, pozostali załatwiali inne sprawy, po 15 min. byłem przy okienku. Teoretycznie po 20 min. powinienem być załatwiony. Trochę się wydłużyło ze wzgl. na wymianę korespondencji mailowej ze sprzedawcą i diagnostą, bo pani miała jakieś zastrzeżenia. Brawo Kraków za dobrą organizację obsługi mieszkańców! WYMODEROWANO włodarzy innych miast, gdzie tak poniżają mieszkańców: Tarnów, Katowice etc. Pani w okienku poinformowała mnie, że kolejki tych co nie zgłaszali nabycia pojazdu i obawiali się kary były w końcu ub. roku. Aktualnie ogromne kolejki zmuszające do ustawiania się w nocy wynikają tylko z indolencji władz samorządowych. U jednych da się, a u innych nie!
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Przeczytaj jeszcze raz regulamin ze zwróceniem szczególnej uwagi na pkt. 15 tegoż