Witam
Jestem akurat po wymianie rozrządu do której chciałem się dobrze przygotować bo robiłem ją pierwszy raz w moim ACV (generalnie to wogóle pierwszy raz).
Zakupiłem więc zestaw do blokowania z alledrogo o taki (na opakowaniu napis ASTA):
Z zestawu jedynie spisał się jako tako klucz do ustawiania rolki napinającej pasek (VW 3355).
Natomiast klucz do blokowania koła pasowego (VW T10025) okazał się jak dla mnie zbyt małej średnicy - aby dobrze zablokował koło i się nie przechylał musiałem pomiędzy kołem a kluczem wstawić cztero milimetrowy plaskownik:
Klucz jest wykonany jakby z plasteliny bo poodkształcał się w kilku miejscach:
I tak dobrze, że gdzieś nie strzelił bo śruba na wale przykręcana jest momentem 160Nm+180st więc mogłem stracić zęby gdyby strzelił :/
Co wg mnie najważniejsze to to, że blokada rozrządu (VW 2065A), czyli ten wyprofilowany płaskownik ma niewłaściwą grubość!! W tym przypadku jest do 3,7mm a wybranie w wałku ma 4,5mm i tyle też powinien mieć ten przyrząd grubości.
http://www.t4-wiki.de/w/index.php?title ... 408195416&
Musiałem powycinać blachy i popodkładać aby ten wymiar mi się zgodził. Dodatkowo przy niższej grubości i wykonaniu z materiału tego samego co klucz do blokady łatwo ten płaskownik odkształcić i wtedy można narobić sobie kłopotów z tak ustawionym wałkiem.
Szczelinomierze są grubości 0,2mm (każda blaszka - jest ich chyba 6) trochę małe i przez to nieporęczne. Precyzyjniej na pewno ustawić można dwoma długimi szczelinomierzami.
Następnym razem raczej zamówię blokadę wykonaną wg rysunku z wiki, która ma odpowiednie wymiary i ma duże zgrubienie poprawiające sztywność takiej blokady.
Generalnie polecam stronę wiki z narzędziami do T4
http://t4-wiki.de/wiki/Spezialwerkzeug
Reszty zestawu nie używałem bo tamte elementy nie są do mojego silnika.
Nie powtarzajcie mojego błędu!
Jakich narzędzi NIE polecam do wymiany rozrządu w ACV.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
c2aki
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Był: 2.4 ABB Syncro Multivan
Jest: 2.5 ACV Multivan - podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Jakich narzędzi NIE polecam do wymiany rozrządu w ACV.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
chemik211
- Ikona forum
- 15
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Jakich narzędzi NIE polecam do wymiany rozrządu w ACV.
Każdy płaskownik cienki który wejdzie w nacięcie nie musi byc pasownie będzie się dobrze sprawdzał przy ustawieniu
This topic has 4 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się