Naprawa dogrzewacza D3WZ

Najczęstsze pytania i odpowiedzi – zanim zadasz, sprawdź tutaj.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

15
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Naprawa dogrzewacza D3WZ

Post autor: Kenobi »

UWAGA dotyczy dogrzewacz D3WZ wyprodukowanego w 2000r wcześniejsze modele mogą wyglądac inaczej - w innym miejscu jest dopływ paliwa co warunkuje trochę inaczej mocowaną świecę i sitko
Ponieważ ostatnio dokonałem naprawy dymiącego i nieodpalającego dogrzewacza podzielę się wiedzą obrazkową jak to zrobiłem.
Naprawa polegała na ogólnym wyczyszczeniu, wymianie uszczelek, sitka i świecy żarowej ponieważ dogrzewacz po uruchomieniu dymił przez parę sekund po czym się wyłączał, po czym po iluś takich próbach zablokował się sterownik

Proszę o pewną wyrozumiałośc bo będzie to opis rozebrania chociaż zdjęcia robiłem dopiero podczas składania całości po zakupie nowych gratów - czyli wstecznie mam nadzieje, że będzie to zrozumiałe i pomocne dla tych co zastanawiają się nad tym czy się za to zabrac
Zdjęc z rozkładania nie mam bo jeszcze w lato jak go wyjąłem to mnie niespodziewanie odwiedził Jamulti i mi go rozebrał w drobny mak zanim zdążyłem porobic zdjęcia
Jak wymontowac sam dogrzewacz z samochodu napiszę później jak go zamontuje

1
odkręcamy po cztery śruby trzymające dwa plastikowe dekle ( w dolnym na zdjęciu widoczne są już nowe śruby )
wszystkie osiem to Torxy
UWAGA - jest to bardzo mozolna i pracochłonna praca wymagająca dużo cierpliwości i wyczucia
obudowa jest aluminiowa, śruby stalowe całośc się nagrzewa i do tego wystawiona na warunki atmosferyczne - krótko: wszystko na maks zapieczone, ja dwie śruby musiałem nacinac brzeszczotem pod płaski śrubokręt i mozolnie wykręcac tzw śrubokrętem udarowym ( uderza się młotkiem a on się wtedy kręci )
1.JPG
po zdjęciu dekli tak to wygląda:
2.JPG
2
odkręcamy cztery śruby od góry
3.JPG
jedna jest długa - ZAPAMIĘTAC która
4.JPG
3
podnosimy odkręcony element delikatnie do góry bo pod spodem jest złącze ( wtyczka ) którą musimy rozłączyc
tam jest cały sterownik urządzenia
5.JPG
pod nim kolejny element z króćciem zasysania świeżego powietrza - lekko do góry i do przodu
6.JPG
4
odkręcamy zasilanie świecy żarowej ( czerwona strzałka )
7.JPG
i jeśli mamy zamiar tylko wymienić świece to ją po prostu wykręcamy ( czerwona strzałka ) i po zawodach
jeśli trzeba i sitko wymienić to wykręcamy czujnik płomienia ( zielona strzałka )
8.JPG
wykręcamy go ponieważ trzyma on zawleczkę dociskającą element ( czerwona strzałka ) który oprócz tego, że jest w niego wkręcona świeca, to także jest tam doprowadzenie paliwa i od dołu jest właśnie w niego wsadzone sitko
IMG_3198.JPG
za rurkę paliwową lekko do góry i obracamy, po wyjęciu ukazuje się sitko ( czerwona strzałka )
10.JPG
które po prostu wyciągamy
11.JPG
i po naprawie <01>
ja oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie poszedł dalej i nie dostał się do tzw palnika i całej komory spalania i wymiennika

5
odkręcamy blaszkę zabezpieczającą czujniki temperatury
14.JPG
i je wyciągamy
15.JPG
6
odkręcamy od góry kolejne śruby ( czerwone strzałki ) te na zdjęciu to inne niż powinny tam byc - pomyłka mała montażowa :oops: po poprawce zdjęcia brak
12.JPG
i ściągamy wszystko do góry
13..JPG
i od spodu mamy uszczelkę ( tu już nówka - dodam, że stara ciężka jest do usunięcia )
13.JPG
7
wyciągamy palnik ( czerwona strzałka ) i czyścimy środek ( zielone strzałki ) bo tam sporo syfu jest ze spalonej ropy
16.JPG
pomiędzy palnikiem, a wymiennikiem jest oczywiście uszczelka
17.JPG
8
jest jeszcze możliwość rozebrania wymiennika całego czyli wyjęcie elementu nagrzewającego się od palnika z obudowy, czyli zajrzeć tam gdzie płyn chłodniczy się nagrzewa
ja tego nie rozbierałem bo po zajrzeniu przez króćce do podłączenia węży brak było tam kamienia ( nikt na wodzie nie jeździł ), a to jedyne co tam może się znaleźć
9
całość na stole
18.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

15
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Naprawa dogrzewacz D3WZ

Post autor: Kenobi »

dziś założyłem dogrzewacz i ruszył
zdjęć nie robiłem bo nie miałem czasu, zresztą jego wymontowanie jest na tyle proste ( u mnie poza ściągnięciem węż…login to view the rest of this post

This topic has 26 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Faq”