Wymiana świec nie nastręcza jakichś większych trudności pod warunkiem posiadania odpowiednich kluczy nasadowych ( na zdjęciu w komplecie to te przedłużane w górnym prawym rogu ) wraz z przedłużkami i połączeniem przegubowym ( u mnie zestaw Yato ):
oraz kombinerek z długimi i cienkimi ramionami
Krok pierwszy
-musimy zdjąć IC oraz doprowadzić do odchylenia chłodnicy maksymalnie do przodu co wymaga demontażu grila wraz z pasem pod światłami ( tego nie opisuje - ciekawostka: po lifcie wymaga to demontażu kierunków ):
uprasza się o nie śmianie się z profesjonalnego oświetlenia warsztatowego
Krok drugi
- zdejmujemy fajki zasilające świece, najlepiej kombinerkami:
Krok trzeci
Ponieważ zauważyłem sporo syfu ( z wcześniejszych wycieków itp ) w gniazdach gdzie siedzą świece, w każde napsikałem siuwaksu do czyszczenia silników i potem sprężarką wydmuchiwałem, co by po wykręceniu świec żaden syf nie wpadł do cylindra
Krok czwarty
-wykręcanie świec, opis mój jest od strony pompy wtryskowej ( jak kto woli od strony akumulatora )
pierwsza - wystarczy tylko nasadka z przedłużką:
druga - tu gorzej najpierw nasadka potem przegub potem przedłużka, następnie całość przekładamy tuż nad pompą
ale pod przewodami wtryskowymi i przelewowym:
trzecia (środkowa ) - bez problemu tylko nasadka i przedłużka:
czwarta - tu problem, przeszkadza czujnik temperatury i króciec w którym on siedzi, najpierw wypinamy wtyczkę z czujnika potrzebna nasadka potem przegub potem przedłużka
teraz taka podpowiedź: całego zestawu używamy tylko do poluzowania świecy potem niestety przegub zapiera się o króciec czujnika ( dalsze wykręcanie grozi uszkodzeniem gwintu ), wtedy musimy zostawić już na świecy samą nasadkę i mozolnie palcami wykręcać, następnie ściągamy nasadkę ze świecy bo całść nie wylezie i na końcu szczypcami wyciągamy świecę
piąta ostatnia bez problemowa sama nasadka i przedłużka na wprost
[ Manual ]Wymiana świec żarowych 2.5 TDI lift 2001 rocznik
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
[ Manual ]Wymiana świec żarowych 2.5 TDI lift 2001 rocznik
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 15
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 780 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana świec żarowych 2.5 TDI lift 2001 rocznik
<01> (oczywiście na 3:03 ko…login to view the rest of this postdemontażu grila wraz z pasem pod światłami ( tego nie opisuje - ciekawostka: po lifcie wymaga to demontażu kierunków ):
This topic has 7 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się