Przekaźniki świateł

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Micky
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: Caravelle '03 /C5 X7
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 14 razy
Kontakt:

Przekaźniki świateł

Post autor: Micky »

Witajcie koledzy,
no właśnie, jak je podłączyć. jeszcze z BF odkopałem post ślimaka:
slimak pisze:
-do zacisku 87 przekaźnika łączysz kabel świateł krótkich biegnący od skrzynki bezpieczników
-do zacisku 86 przekaźnika podłączasz kabel świateł krótkich biegnący od przełącznika pod kierownicą;
-do zacisku 30 przekaźnika podłączasz zasilanie czyli bądź to plus podciągnięty bezpośrednio z akumulatora lub z kregos z gniazd skrzynki bezpieczników na które jest podawane napięcie bezpośrednio z akumulatora (wymaga to posiadanie oryginalnych konektorów i wtyków, polecam więc wariant z kablem bezpośrednio od aku).
-zacisk 85 przekaźnika łączysz z masa auta.
Ale teraz nurtuje mnie jedno pytanie. Miałem wcześniej już podłączone przekaźniki (tym schematem):
http://img826.imageshack.us/img826/8449/schematniemcadolampforu.jpg

Czyli + i - bezpośrednio z aku na styk 86 + idący w wiązce od świateł a na styk 85 - z tej wiązki.

Ale ten sposób okazał się kiepski, bo cały czas coś żarło mi prąd. W końcu doszedłem, że to właśnie przekaźniki go ciągną. (po weekendzie jak auto stało, w poniedziałek rano nie mogłem go odpalić). A więc czy nie lepiej podłączyć + nie z aku, a z jakiegoś przewodu na którym się on pojawia dopiero po włączeniu zapłonu (ogrzewanie tylnej szyby, albo coś podobnego)? Boje się, że potnę instalację w aucie a przekaźniki znów mi będą auto rozładowywać.
Mam nadzieję, że mi pomożecie ;)
slimak
Ikona forum

15
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 311 razy
Kontakt:

Re: Przekaźniki świateł

Post autor: slimak »

Ten schemat podłączenia działa u mnie w aucie od 6 lat, niewiele krócej w innych busach. Ostatnio zakładaliśmy przekaźniki w RajdoWozie Andrzeja i rów…login to view the rest of this post

This topic has 102 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”