Głosniki multivan.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Głosniki multivan.
w oryginale, z przodu był pseudo-profesjonalny zestaw dwudrożny czyli w drzwiach miałeś głośniki średnio-tonowo-basowe, a w podszybiu poprzez kondensatory czy tam inne ustrojstwo ( nigdy nie pamiętam ) spięte z nimi gwizdki
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Dokładnie <up>
W oryginale były świstki w desce i miały wyjścia na 2 wtyczki - z radia jedna wtyczka w głośnik w desce i z tego głośnika poprzez druga wtyczkę szło w głośnik w drzwiach.
W oryginale były świstki w desce i miały wyjścia na 2 wtyczki - z radia jedna wtyczka w głośnik w desce i z tego głośnika poprzez druga wtyczkę szło w głośnik w drzwiach.
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Tematy: 26
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 16 razy
- Kontakt:
Nie żartujcie, że ta rzeźba jest fabryczna <32> Jednak pocieszyliście mnie, bo w takim razie wystarczy jak wrzucę tam zwrotnice i powinno być ok <cudzysłów>
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: t4 for ever
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Wstaw zwrotnice pod przod czyli podszybie i drzwi ,a tylne glosniki jak drugi -tylko nie pomieszaj prawy -lewy ,bo sie efekt zjepsuje!
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Takie zwrotnice dadzą radę ? http://allegro.pl/zwrotnica-dwudrozna-d ... 62342.htmlfesta10 pisze:Wstaw zwrotnice pod przod czyli podszybie i drzwi ,a tylne glosniki jak drugi -tylko nie pomieszaj prawy -lewy ,bo sie efekt zjepsuje!
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak.Tylko dokup tweetery ,np http://allegro.pl/glosniki-hertz-dieci- ... 00626.html i ustaw zworki wg mocy radia /jesli jest taka mozliwosc
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Kurcze , ale po co tweetery? w Związku z tym, że zamontowane u mnie "VW GAMMA V" ma 4 kanały (PP, LP, PT, LT), to myślałem to tak podłączyć (sorka za jakość ale w paincie to robiłem ;) ). Coś nie tak z moim zamysłem?festa10 pisze:Tak.Tylko dokup tweetery ,np http://allegro.pl/glosniki-hertz-dieci- ... 00626.html i ustaw zworki wg mocy radia /jesli jest taka mozliwosc
http://gb-novus.pl/inne/shcemat.jpg
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dobrze! Przod ze zwrotnicami ,tweetami i F165,5 A tyl QE120.Tweetery daj na slupki albo podszybie -jest duuuza roznica w dzwieku
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Zamontowane. Gra bardzo fajnie. Szału nie ma, ale na moje potrzeby jest super. Dzięki za pomoc :D
-
mariecik
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Dajcie znac - uzytkownicy glosnikow ESX QE120 przy tylnej kanapie - jak z ich montazem.festa10 pisze:Mialem ESX z tylu graly ladnie -tak na 4 ohmy
Czy po ich montazu na wcisk w miejscu fabrycznych 12-centymetrowych glosnikow zakladamy oryginalna, szara VW maskownice glosnika i nie ma sladu ingerencji (nic nie odstaje, zadnych szpar, luzow itd.)?
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Demontujesz stare glosniki wraz z blaszkami-blaszki montujesz na nowe glosniki ,zakladasz oslony i nic nie widac ,jak oryginal
-
mariecik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odzew.festa10 pisze:Demontujesz stare glosniki wraz z blaszkami-blaszki montujesz na nowe glosniki ,zakladasz oslony i nic nie widac ,jak oryginal
Mam jeszcze do sprecyzowania kwestię Hertz ESK F165.5 ze zwrotnicami i tweeter-ami na przód, bo widzę z notek na forum, że masz niezbędną wiedzę :o)
ESK F165.5 wchodzą w bez żadnych przeróbek w miejsce oryginałów w drzwiach przednich a tweeter-y i zwrotnice bez przeróbek pod maskownice w podszybiu?
Moje auto jak w stopce, czyli przed liftem.
Będzie u mnie wzmacniacz 5-kanałowy i mała, zamknięta skrzynka basowa (JBL 8") w bagażniku pod materacem...
-
mariecik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Jakie ostatecznie założyłeś głośniki na przód i tył, aby auto pozostało w oryginale (bez przeróbek)?Ka55ei pisze:Dzięki Festa :D Co do tych ostatnich to montaż wzmacniacza nie stanowi problemu, ale dystanse to jednak ingerencja w seryjne boczki, czego bardzo chciałbym uniknąć. Byłbym Ci wdzięczny gdybyś doradził mi coś co by tam weszło Plug&Play :D
Znalazłem jakiś niemiecki poradnik na którym polecają: Sinuslive SL-F 165 (44mm). Trochę tak na szybko sam przejrzałem i np. Hertz proponuje płytkie głośniki basowe (43mm) http://www.hertzaudiovideo.com/car-audi ... eskf165_5/ ale pewnie coś lepszego można znaleźć, bo ja się kompletnie na car audio nie znam ;)
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na drzwi wejda ci te 16,5 bo mi wszystko pasowalo ,zwrotnice podlaczylem pod glosniki w drzwiach i tweety miedzy szybe a glosnik kokpitu na obecna chwile mam w podszybiu magnaty i jedynie co zrobilem to wylamalem uchwyty tych glosnikow .Jesli chodzi o wzmacniacz to proponuje grubszy przewod i najlepiej wstaw kondensator 1,0 farada w zupelnosci wystarczy zeby tuba czysto grala.
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Mi wszedł taki zestaw bez żadnych przeróbek:mariecik pisze:Jakie ostatecznie założyłeś głośniki na przód i tył, aby auto pozostało w oryginale (bez przeróbek)?Ka55ei pisze:Dzięki Festa :D Co do tych ostatnich to montaż wzmacniacza nie stanowi problemu, ale dystanse to jednak ingerencja w seryjne boczki, czego bardzo chciałbym uniknąć. Byłbym Ci wdzięczny gdybyś doradził mi coś co by tam weszło Plug&Play
Znalazłem jakiś niemiecki poradnik na którym polecają: Sinuslive SL-F 165 (44mm). Trochę tak na szybko sam przejrzałem i np. Hertz proponuje płytkie głośniki basowe (43mm) http://www.hertzaudiovideo.com/car-audi ... eskf165_5/ ale pewnie coś lepszego można znaleźć, bo ja się kompletnie na car audio nie znam ;)
HERTZ V F165.5 w drzwi
HERTZ DCX 100.3 w podszybie
ESX QE120 w boczki na wysokości tylnej kanapy
Z przodu dodatkowo założyłem zwrotnice HERTZ DX300 (jeśli się nie mylę). Wszystko gra i buczy (a raczej nie buczy <sarkastyk> ) W sumie jedyne co zrobiłem to przyciąłem po jednym mocowaniu w głośnikach niskotonowych pod szybą.
-
driver77
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: T4 Caravelle Long
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Panowie,jak się wpiąć z głosnikami w podszybie? Jak wiadomo oryginalne głośniki mają po dwie kostki. 2+ 2-
Nowe normalnie mają jedno wejście +-. Po podłączeniu do jednej kostki (druga wolna nie grają). Natomiast po zmostkowaniu ++ -- z oryginalnych wtyczek (tzn zrobieniu jednego + i - z obydwu)- grają. Czy trzeba zastosować taki mostek? Czy jest inna opcja.
Nowe to bas+ twitter (zespolone).
Nowe normalnie mają jedno wejście +-. Po podłączeniu do jednej kostki (druga wolna nie grają). Natomiast po zmostkowaniu ++ -- z oryginalnych wtyczek (tzn zrobieniu jednego + i - z obydwu)- grają. Czy trzeba zastosować taki mostek? Czy jest inna opcja.
Nowe to bas+ twitter (zespolone).
-
driver77
- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Tylko wtedy głośniki w przednich drzwiach nie grają. Mi to wygląda na podłączenie radio- podszybie-drzwi. Tak jakby równolegle. Czyli z radia do podszybia i z podszybia do drzwi. Tak jest wyprowadzona instalacja. I raczej nikt tu wczesniej nic nie modzil. Wygląda na fabrycza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ile razy można pisać
to z fabryki wyszło jako prymitywny zestaw dwudrożny, w podszybiu gwizdki na kondensatorach, a w drzwiach pseudo-basowe
to z fabryki wyszło jako prymitywny zestaw dwudrożny, w podszybiu gwizdki na kondensatorach, a w drzwiach pseudo-basowe
-
driver77
- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
To akurat doczytałem,od początku. Tylko jak to teraz spiąć,na szybko. Za zimno aby ciągnąć instalancję nową od radia na osobne kanały. (Na wiosnę zajmę się jakimś nagłośnieniem)
A nie chce mi się sluchać pierdzącego pseudo-glośnika w podszybiu. Jedyne chyba wyjscie na już to mostki.
A nie chce mi się sluchać pierdzącego pseudo-glośnika w podszybiu. Jedyne chyba wyjscie na już to mostki.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jakoś to zrobiłem na szybko zanim pociągnąłem nową instalację, do nowych głośników w podszybiu i drzwiach tak, że grało, sory nie pamiętam jak ale nie przypominam sobie jakichś większych problemów.
Pewnie tak jak piszesz coś zdrutowałem ze sobą <cool>
Pewnie tak jak piszesz coś zdrutowałem ze sobą <cool>
-
driver77
- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
No,no. Wiem,ze fachowo powinien być każdy glośnik pod osobny kanał,ale ze fabrycznie wyszła rzeźba,a jest za zimno na grzebanie,więc trza się poratować jakoś. No nic trza zrobić mostki na tych dwóch wtyczkach i z dwóch plusów i dwóch minusów zrobić jeden plus i jeden minus i podpiąć głosnik.Nie wiem czy to radyjko wytrzyma. Byle do wiosny.
-
driver77
- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A to sprawdze jeszcze dzisiaj. Nie sądziłem że VW taką rzeźbę fabrycznie robił. Tak to kiedyś w maluchu podłączałem kolekcje głośników i to też niekoniecznie, a 20 lat minęło.festa10 pisze:Bingo!Na wiosne sprawdz we wtyczce ISO ile kanalow masz.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Ja bym wczesniej poczytal jak sie robi mostki (bridge)driver77 pisze:No,no. Wiem,ze fachowo powinien być każdy glośnik pod osobny kanał,ale ze fabrycznie wyszła rzeźba,a jest za zimno na grzebanie,więc trza się poratować jakoś. No nic trza zrobić mostki na tych dwóch wtyczkach i z dwóch plusów i dwóch minusów zrobić jeden plus i jeden minus i podpiąć głosnik.Nie wiem czy to radyjko wytrzyma. Byle do wiosny.
Pierwsze z brzegu znalezione w google http://www.wikihow.com/Bridge-an-Amplifier
I upewnil sie czy to radio moze pracowac w trybie "bridgeable"
-
driver77
- Aktywny T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
To nie będzie jakiś hardcore. Wszystko zostanie po staremu. Tylko kwestia aby zachować grające głośniki w drzwiach. Wszystko jest podłączone rownolegle radio-podszybie-drzwi. Tylko że głośnik z drzwi bierze sygnał z podszybia gdzie są dwie kostki wchodząca i wychodząca. W nowym głośniku jest tylko 1 plus i jeden minus. Więc trzeba to jakoś połączyć. Nic się nie zmienia w porównaniu z fabrycznym podłaczeniem, które jest lipne. Tylko zachowanie ciągłości sygnału.kurol pisze:Ja bym wczesniej poczytal jak sie robi mostki (bridge)driver77 pisze:No,no. Wiem,ze fachowo powinien być każdy glośnik pod osobny kanał,ale ze fabrycznie wyszła rzeźba,a jest za zimno na grzebanie,więc trza się poratować jakoś. No nic trza zrobić mostki na tych dwóch wtyczkach i z dwóch plusów i dwóch minusów zrobić jeden plus i jeden minus i podpiąć głosnik.Nie wiem czy to radyjko wytrzyma. Byle do wiosny.
Pierwsze z brzegu znalezione w google http://www.wikihow.com/Bridge-an-Amplifier
I upewnil sie czy to radio moze pracowac w trybie "bridgeable"
-
mSk_
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle '85 + '99
- Kontakt:
Jest moze jakiś fotomanual na montaż dodatkowych 16cm w przednie drzwi? Boczki niebieskie pod głośniki do '99 niebieskie są praktycznie nieosiągalne...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie, akurat na audio nie znam się zupełnie ale zaniepokoił mnie wiszący na jednym drucie kondensator tylnego głośnika (lewego konkretnie). Ten żółty, jego druga końcówka zlutowana jest z lużną linka miedzianą, a ta łączy się jakoś z membraną.
Tak ma być, czy coś się jednak upierniczyło? :shock:
Tak ma być, czy coś się jednak upierniczyło? :shock:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Mam nadzieję, że mnie nie obrażasz :)chmielik pisze:To cudo ma robić za zwrotnicę
Mi tam rybka co toto ma robić, ale boję, że się na dziurach urwie i coś zepsuje. Jakby wisiało na dwóch sztywnych drutach to bym w ogóle nie zawracał głowy ale wisi tylko na jednym. Mogę wylutować albo np przykleić na klej termotopliwy do najbliższgo sztywnego elementu :)
Albo zostawić jeśli Niemiec tak wymyślił...