d3wz to tak zwany dogrzewacz silnika w vw t4 stosowany najczesciej z silnikami 2,5 tdi
włącza się automatycznie jeżeli temp. otoczenia spada poniżej 5'C
oto kilka przyczyn kiedy sam dogrzewacz nie wystartuje
1. uszkodzona swieca żarowa - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt swiecy nowej okolo 120 zl
2. uszkodzenie lub zablokowanie sterownika koszt nowego okolo 1 tys zl
3. uszkodzenie lub brak pompki paliwa - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt nowej pompki paliwa okolo 300 zl
4.uszkodzenie lub błąd w odczycie czujnika temperatury zewn. - piec nie odezwie sie i nie zrobi nawet testu przed startem koszt nowego czujnika kolo 50 zl
5.uszkodzenie sitka rozpylajacego -piec uruchomi sie ale bedzie strasznie kopcil i czuc bedzie nie przepalone paliwo -koszt sitka nowego okolo 25 zl.
nizej foto takiej awari
http://img51.imageshack.us/img51/1267/1001476o.jpg
6.zasniedziałe kable połączeniowe i spadki napięcia - piec zrobi test wykryje slabe napiecie i nie wystartuje [ napiecie poniżej 10,5 v powoduje że piec nie wystartuje ]
dogrzewacz w t4 znajduje sie przy lewym przednim nadkolu
demontaż najlepiej jest zrobic zdejmując oslone silnika , odczepiajac klamre mocującą piec , spuszczając płyn chlodniczy . trzeba również odłaczyc wtyczke zasilającą , przewód paliwa uklad wydechowy i zasysajacy powietrze. po odlaczeniu wszystkich tych elementów mozna spokojnie piec wyciągnac do gory
wszystkie naprawy najlepiej wykonywać na stole przy zdemontowanym piecu.
fotka pieca
http://img690.imageshack.us/img690/7044 ... aaaaaa.jpg
prosze o dopisywanie ewentualnych usterek z jakimi mieliście do czynienia.
d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
-
wojo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Carawelle
- Kontakt:
Re: d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
Zawsze zastanawiałem się co to za ustrojstwo jest i po co ten mini tłumik w nadkolu :oops:
U mnie nigdy się z tego nic nie wydobywało zimą auto musi …login to view the rest of this post
U mnie nigdy się z tego nic nie wydobywało zimą auto musi …login to view the rest of this post
This topic has 462 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się