swap 2,4D -> 1,9TDI

ODPOWIEDZ
bodek
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: westfalia
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

swap 2,4D -> 1,9TDI

Post autor: bodek »

Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Kupiłem w ubiegłym roku wymarzoną Westfalię z 94 roku. Autko w stanie raczej słabym, ale znalezienie tego modelu w dobrym stanie za rozsądne pieniądze graniczy raczej z cudem. Od samego początku chciałem zamontować syncro. Udało mi się skompletować potrzebne części i zamontowałem je jesienią. Efekt znakomity, szczególnie że zima śnieżna. Dla lepszego efektu zamontowałem terenowe opony 195/80r15 i tu problem mój 2.4 AAB trochę na to wszystko słaby. Czytając to forum nabrałem ochoty na 1.9 tdi. Po poszukiwaniach znalazłem silnik 1z z golfa 3 z 1996r. i myślę że cały potrzebny osprzęt. Dzisiaj zmieniłem smok, miskę i simering na wale od strony sprzęgła. Wziołem się za łapę silnika i tu schody. W miejscu gdzie wydaje mi się że powinienem ją przykręcić są 2 wolne otwory bez gwintu /nie problem nagwintować/, ale w trzecim jest wkręcona śruba M6 mocująca dolną obudowę paska zębatego. Czy ktoś już to przerabiał? Mam jeszcze pytanie o licznik. Mój T4 fabrycznie ma obrotomierz. Czy będzie on działał po swapie czy też trzeba wymienić na inny np z passata? Pytań bedę miał z pewnością więcej, ale to wyjdzie w trakcie pracy. Z góry dziękuję za pomoc.
mikoli
Znawca T4

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 101 razy
Kontakt:

Re: swap TD -> TDI

Post autor: mikoli »

bodek pisze:
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Witaj, śmy się chyba już gdzieś kiedyś poznali wirtualnie ;)
bodek pisze:
ale w trzecim jest wkręcona
login to view the rest of this post

This topic has 490 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”