Mam drobny kłopot związany z ogrzewaniem a także z temperaturą silnika,
Generalnie auto długo się nagrzewa (10-15 km w trasie temp około 80-90), myślałem
że to wina niesprawnego ogrzewania postojowego. Po uruchomieniu sytuacja troszkę
się poprawiła ale bez szału. Dzisiaj wymieniłem termostat ale na 99% stary był dobry gdyż nie puszczał wody nawet przy
około 80 stopniach. Nie wiem czy to norma ale budzi moje wątpliwości zawór podciśnieniowy
który załącza obwód mały przy piecu,(minimalnie z niego kapie ale reaguje prawidłowo) oraz gorący wąż
biegnący z bloku do góry chłodnicy pomimo jeszcze nie rozgrzanego auta.
No i jeszcze jedna rzecz : po włączeniu ogrzewania postojowego rano dopiero po około 10-12 minutach przy temperaturze -5-7
załącza się climatronic w tryb HE i zaczyna delikatnie dmuchać.
Auto po dłuższej jeździe osiąga prawidłową temperature 90 stopni (wskazanie licznikowe i utrzymuje ją stabilnie)
- dodatkowo sprawdziłem żaluzje wentylatorów : są zamknięte
- układ odpowietrzony
Proszę o Wasze spostrzeżenia: być może wszystko jest ok ale jakoś nie mam przekonania
ogrzewanie postojowe D4WS - sterowanie climatronic
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
słowik
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Re: ogrzewanie postojowe D4WS - sterowanie climatronic
Mam pytanie odnośnie D4ws.
Czy podczas rozruchu powinien puszczać dymek?
Pytam,bo gdy odpaliłem auto temp. zew. +3st po załączeniu dogrzewacza zaczyna…login to view the rest of this post
Czy podczas rozruchu powinien puszczać dymek?
Pytam,bo gdy odpaliłem auto temp. zew. +3st po załączeniu dogrzewacza zaczyna…login to view the rest of this post
This topic has 19 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się