Pasek ma iść w taki sposób w tym silniku
http://s3.postimg.org/qvd13sdgj/Motor_K ... en_1_X.jpg
Można nie zdejmować rozrządu tylko odkręcić całą obudowę pompy od silnika, po zdemontowaniu łapy alternatora
SANCZO nie masz niestety racji.
Znaleziono 12 wyników
- 04 sty 2016, 19:19
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Napęd pompy wody 1.9 TD
Wydaje mi się że skoro koło napedzające pompe wody jest płaskie to pasek powinien przylegać plaską tylna stroną do koła. Do kół w których są rowki (alternator, kolo pasowe wału) pasek powinien przylegac klinami . Do pompy wspomagania masz osobny pasek klinowy tak ? Innej możliwości nie ma . Tak jest...
- 04 sty 2016, 19:55
- Jump to forum
- Jump to topic
Być moze nie mam . Ale jeżeli koło napędzające pompe wody jest płaskie to pasek powinien się po nim poruszac tylna płaską stroną . Tego jestem pewny w 100% . A na 100% nie wiemy czy o taki silnik chodzi którego zjęcie dodałeś :P Jeszcze może być np tak jak w tym przypadku .
- 04 sty 2016, 20:03
- Jump to forum
- Jump to topic
Potwierdzam kolegę Probe, pasek ma iść dołem koła pompy. Sam zrobiłem 50 tys km na źle założonym pasku (tak kupiłem), pomimo że pompa kręciła się w złą stronę na silniku nie odbiło się to w negatywny sposób, do tej pory się dziwię bo na autostradach pedał zazwyczaj był w podłodze. Zczaiłem się dopie...
- 04 sty 2016, 20:05
- Jump to forum
- Jump to topic
w 1.9 pasek na pompie idzie właśnie w taki dziwny sposób, jest co najmniej kilka tematów o tym na forum,
- 04 sty 2016, 21:17
- Jump to forum
- Jump to topic
Również potwierdzam, że pasek idzie dołem koła pompy wody.
- 05 sty 2016, 13:50
- Jump to forum
- Jump to topic
Ale i tak nie wiem jak to zdjąć bo z rozrządem to bym walczyć nie chciał pomimo mojej pozornej odwagi.Czy mam zdjąć alternator i jakiś jego uchwyt? Czy taki zwykły facet da rade? Proszę o rady i dziękuję za otwartość . Pasek wielorowkowy przy tym silniku jest napinany alternatorem. Aby zdjąć pasek ...
- 05 sty 2016, 12:12
- Jump to forum
- Jump to topic
w niektórych pompach wody są łopatki wirnika proste a w nie których jeszcze takie dziwne metalowe wytłoczki a nie typowy wirnik ślimakowy z skręcanymi piórami typowo kierunkowo tak ze twoja pompa możne nieć proste łopatki
i robić robotę w obie strony
i robić robotę w obie strony
- 09 sty 2016, 9:36
- Jump to forum
- Jump to topic
wałek rozrządu blokujesz po zdjęciu pokrywy zaworów wsadzasz płaskownik w wycięcie wałka od strony skrzyni biegów . Pompe wtryskową blokujesz przy pomocy jakiegos trzpienia fi 6mm jak się nie myle. no a wał to musisz sobie zaznaczyć w GMP i pilnować aby ci się nie przestawił od strony skrzyni w okie...
- 09 sty 2016, 9:53
- Jump to forum
- Jump to topic
Kąt wtrysku do regulacji również.
- 13 paź 2012, 16:31
- Jump to forum
- Jump to topic
Wymiana rozrządu w silnikach 1.9 D/TD
Co prawda pokazane na przykładzie T3 z silnikiem 1Y (1.9D z golfa) ale myślę że przydatne video dla odważnych :)
- 09 sty 2016, 14:25
- Jump to forum
- Jump to topic