Znaleziono 5 wyników

Return

autor: Jacek J
02 wrz 2014, 9:59
Jump to forum
Jump to topic

Re: Syncro a teren??

Mój syncruś bez problemów na trasie osiąga 7l/100km, ale jadę nim wtedy wybitnie ekonomicznie ok. 80km/godz. W mieście zawsze zużywa poniżej 10l :-) Fakt że T3 syncro był terenowo dużo lepszy. Miałem zwykłe T3 i rzeczywiście prześwit miał większy, ale ciężki tył i napęd na jedną oś powodował szybkie...
autor: srokkka
02 wrz 2014, 9:37
Jump to forum
Jump to topic

Mnie syncro 2,4 na długiej trasie wycieczkowej w Szecji i Norwegii spalil 7,8l/100, a średnia zużycia paliwa z 2 lat, łącznie z używaniem webasta, czasem jazdą z przyczepą, dużą ilością krótkich jazd /także w mieście/, wyszła 8,55. Na większe zużycie paliwa w syncro, w porównaniu do "zwykłego&q...
autor: stram
01 wrz 2014, 18:52
Jump to forum
Jump to topic

No w T4 nie czuć prawie wcale, w odróżnieniu od t3. Jednak spalanie wyższe nie wynika tylko z oporów toczenia dyfra i większej masy, ale z tego że visko nawet gdy nie ma różnicy prędkości przekazuje ciągle jakiś niewielki rzędu 10% moment. Gdyby zamiast oleju viskotycznego była woda, to mozna by zał...
autor: chemik211
31 sie 2014, 20:01
Jump to forum
Jump to topic

Jak jest wszystko sprawne to nie czuć prawie wcale, co do większego spalania jest normalne pamiętaj dyfer daje opór , nawet jak wał wypniesz to i tak będziesz miał większe spalanie , do tego inne ze stopniowanie skrzyni i inaczej mn poprowadzony przy silniku tdi
autor: stram
31 sie 2014, 18:52
Jump to forum
Jump to topic

Pewnie w momencie zapięca wisca po wystąpieniu różnicy prędkości. Ja pisałem o mocy przekazywanej w stanie spoczynku wtedy gdy różnic prędkości nie ma. Niektózy twiedzą że skoro nie ma róznicy predkości to nie ma mocy, jednak wszystko wskazuje że jednak jest, choćby wyższe spalanie. To ile i tej moc...