T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest piątek, 25 maja 2018, 20:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 25 marca 2018, 22:11 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): środa, 29 stycznia 2014, 15:33
Posty: 830
Lokalizacja: KRAKÓW
opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
model: CARAVELLONG
silnik: AXG 2,5TDI 151KM

Podziękował: 25 razy
Pomógł: 12 razy
Jako, że zawitał u mnie kolorowy wyświetlacz w liczniku to okazało się, iż podświetlenie niebieskie sprzed blisko ćwierć wieku nijak nie pasuje i wygląda jak ciemno-niebiesko-szare w stosunku do nowego wyświetlacza. Przeszukałem kilka wątków na różnych forach i na filmiki na yt i zakupiłem diody smd do wymiany:
Dioda LED SMD biała PLCC-2 (3528); biała (5500-6000K); światłość 1100-1500mcd; kąt świecenia 120°; IF=20mA; VF=3.2V. Po wymianie okazuje się, że diody świecą o wiele za mocno. Wiele użytkowników tak je zostawia, ale uważam to za pójście na łatwiznę a efekt dosłownie oślepiający. Poniżej dwie fotki wieczorem z diodami na max i ściemnionymi na min. Według mnie najmniejsze podświetlenie jest zdecydowanie mocniejsze niż przy oryginalnych (pewnie już wyświeconych przez lata) niebieskich. Dla porównania oryginalnie świecący panel klimatyzacji. Oceńcie sami. Czy ktoś wymieniał na białe diody o mniejszej jasności czy ewentualnie dokładał opornik? I jeszcze jedno-kolor... wydaje mi się, że przydałoby się zimniejszy odcień bo te wpadają w żółty i słabo to wygląda.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2018, 07:39 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 30 marca 2013, 23:27
Posty: 1138
Lokalizacja: ESI
model: Zwykły TRANSPORTER
silnik: 2.5 TDI ACV

Podziękował: 65 razy
Pomógł: 85 razy
Ja robiłem kiedyś taką zmiane koledze w golfie. Diody na pewno szły w barwie biała zimna. Wymieniłem oporniki które odpowiadsją za spadek napięcia na tych diodach. I tutaj była taka zagwozdka że jeden opornik odpowiadał za dwie czy nawet cztery diody więc były różnej wartości. Trzeba było przeliczyć aby dobrać odpowiednie w dane miejsce. Posiłkowałem się jakimś zdjęciem gdzie było rozmieszczenie tych oporników i ich wartości. Jakoś nie moge teraz tego odnaleźć ale zdjęcie na pewno pochodziło z jakiegoś zagranicznego forum.
Edit:
Znalazłem takie coś, nie wiem czy pomoże, ja korzystałem z podobnego zdjęcia które jest tam zamieszczone:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1300223.html


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2018, 10:58 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): środa, 29 stycznia 2014, 15:33
Posty: 830
Lokalizacja: KRAKÓW
opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
model: CARAVELLONG
silnik: AXG 2,5TDI 151KM

Podziękował: 25 razy
Pomógł: 12 razy
Czyli pewnie nie da się dobrać diodek coby bez kombinowania podeszły? Pozostaje opcja z doborem oporników... Spróbuję kupić jeszcze diody z innego źródła o innej barwie i może o mniejszej jasności. Barwę i tak chcę zmienić to sprawdzę przy okazji czy inne-słabsze diody będą równie mocno dawać po oczach.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2018, 13:21 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 listopada 2015, 13:59
Posty: 2043
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan '95
silnik: 2.4D AAB
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 127 razy
Pomógł: 54 razy
Ja diody białe z wbudowanym opornikiem dociemniłem w klawiszach czarnym markerem. Jak się przesadzi z tym dociemnianiem to można "rozjaśnić" denaturatem. Żeby marker chwycił kolor dobrze jest przetrzeć główkę diody papierem ściernym, inaczej szmerglem :)
Ponieważ zastępowałem LEDami zaróweczki nie bardzo było miejsce na oporniczki.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2018, 14:12 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 1022
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 22 razy
Pomógł: 10 razy
So.t4, chetnie bym zlecil taki update zegarow, moj duzy FIS swieci coraz slabiej, a niebieskiego podswietlenia nie lubie od zawsze.. biale bylo by idealne..


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2018, 14:18 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): środa, 29 stycznia 2014, 15:33
Posty: 830
Lokalizacja: KRAKÓW
opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
model: CARAVELLONG
silnik: AXG 2,5TDI 151KM

Podziękował: 25 razy
Pomógł: 12 razy
Jak dopracuję szczegóły to pogadamy.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 marca 2018, 14:25 przez SO...T4, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2018, 14:23 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 1022
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 22 razy
Pomógł: 10 razy
Daj znac jak wyszlo ;)


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2018, 16:30 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 30 marca 2013, 23:27
Posty: 1138
Lokalizacja: ESI
model: Zwykły TRANSPORTER
silnik: 2.5 TDI ACV

Podziękował: 65 razy
Pomógł: 85 razy
Możesz spróbować z mniejszymi ale w tej wielkości gabarytowej są chyba wszystkie o tej samej mocy. Są mniejsze dostępne w dobrych sklepach elektronicznych wrecz mikroskopijne ale lutowanie tego to już troche doswiadczenia ewentualnie cierpliwości ;) Ja czasami jak mi się nie chciało bawić w takie dobieranie odpowiednich rezystorów to stosowałem półśrodki podobnie jak Adampio z tym że ja poprostu dawałem jakiś dodatkowy filtr pomiędzy diody a np. wyswietlacz. Jakieś cienkie tworzywo o różnych barwach, na upartego to nawet czysta biala kartka powinna przepuścić światło i przyciemnić. Ewentualnie skontaktować się z naszym kolegà forumowym: krzysaudi bo chyba siedzi w tym zawodowo i na pewno też ma taką przeróbke na swoim koncie bo nie omieszkał kiedyś się nią pochwalić.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 marca 2018, 19:48 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 lutego 2011, 19:00
Posty: 303
Lokalizacja: zamojskie
model: T4
silnik: ACV 102/130

Podziękował: 16 razy
Pomógł: 34 razy
A może dać opornik na kablu zasilającym podświetlenie licznika ewentualnie dodatkowy potencjometr którym można będzie dopasować sobie podświetlenie, wtedy całość zostaje normalna a tylko licznik będzie podświetlony słabiej.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 27 marca 2018, 13:09 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): piątek, 12 sierpnia 2011, 09:55
Posty: 615
Lokalizacja: Działdowo
opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
model: T4
silnik: 1Z

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 31 razy
Diody są po 2 lub 3 sztuki w szeregu . Są różne rezystory z nimi celem ograniczenia prądu lub jak kto woli jasności . Trzeba doświadczalnie dobrać do jednego obwodu żeby dopasować pod swoje potrzeby i reszte skorygować ...


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 27 marca 2018, 15:22 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): środa, 29 stycznia 2014, 15:33
Posty: 830
Lokalizacja: KRAKÓW
opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
model: CARAVELLONG
silnik: AXG 2,5TDI 151KM

Podziękował: 25 razy
Pomógł: 12 razy
Czyli potwierdzasz, że nie da się kupić odpowiednio słabiej świecących diód tylko trzeba kombinować z rezystorami?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 28 marca 2018, 20:08 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 stycznia 2014, 11:39
Posty: 885
Lokalizacja: Wielkopolska
model: Allstar Westfalia
silnik: ACV+

Podziękował: 23 razy
Pomógł: 59 razy
Robiłem już dwa razy białe ledy. Trzeba kupić z małą ilością lumenów. Mimo wszystko i tak mocniej świeci niż oryginał. Diody są po trzy w szeregu. Lada dzień zmieniam u siebie na białe więc jak na coś wpadnę to dam znaka. Areckiemu- skoki z mieniałem w całym aucie. Radio i klimatronik też. Wyszło ok. Poprosze aby fotę wstawił.

Znalazłem


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


_________________
Prawdziwy mężczyzna ma odciski na dłoniach a nie rurki na dupie


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 28 marca 2018, 22:06 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): środa, 29 stycznia 2014, 15:33
Posty: 830
Lokalizacja: KRAKÓW
opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
model: CARAVELLONG
silnik: AXG 2,5TDI 151KM

Podziękował: 25 razy
Pomógł: 12 razy
A jakie konkretnie diody i gdzie kupowałeś? Bo właśnie nie mogę namierzyć takowych... To jest rozumiem na samych diodach i bez "dodatków" ściemniających w postaci oporników czy malowania po diodach?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 07:01 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 stycznia 2014, 11:39
Posty: 885
Lokalizacja: Wielkopolska
model: Allstar Westfalia
silnik: ACV+

Podziękował: 23 razy
Pomógł: 59 razy
Tylko zmiana led. Wieczorem znajdę symbol bo kilka zostało.


_________________
Prawdziwy mężczyzna ma odciski na dłoniach a nie rurki na dupie


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 30 marca 2018, 09:27 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 września 2014, 08:07
Posty: 86
Lokalizacja: Skoki
model: multivan
silnik: ACV

Podziękował: 2 razy
Pomógł: 0 razy
no jeszcze trochę przyciemnić by się zdało tylko zegary. reszta ok. dzięki hopssii ;)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 22:58 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): środa, 29 stycznia 2014, 15:33
Posty: 830
Lokalizacja: KRAKÓW
opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
model: CARAVELLONG
silnik: AXG 2,5TDI 151KM

Podziękował: 25 razy
Pomógł: 12 razy
hoopsii napisał(a):
Tylko zmiana led. Wieczorem znajdę symbol bo kilka zostało.
Znalazłeś może?


Ostatnio edytowano piątek, 6 kwietnia 2018, 09:28 przez SO...T4, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 09:10 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 września 2014, 08:07
Posty: 86
Lokalizacja: Skoki
model: multivan
silnik: ACV

Podziękował: 2 razy
Pomógł: 0 razy
HOopsii ledy były w takiej nie za dużej kopercie co wisiała na stołem po mojej lewej. chyba, że podczas przeprowadzki zapodziałeś gdzieś ;)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2018, 19:48 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 stycznia 2014, 11:39
Posty: 885
Lokalizacja: Wielkopolska
model: Allstar Westfalia
silnik: ACV+

Podziękował: 23 razy
Pomógł: 59 razy
O w mordę !!! Uciekł mi wątek z pamięci. Sorry. Już szukam. Nic nie zginęło :)

Mam:

smd 3528 20mA 7-8lm zimna 11.000K


_________________
Prawdziwy mężczyzna ma odciski na dłoniach a nie rurki na dupie


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 23:35 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 18 stycznia 2018, 20:18
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Highline
silnik: AXG

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
Pamiętasz może ile diód idzie do zegarów i panelu Climatronic ?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 22:06 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): środa, 29 stycznia 2014, 15:33
Posty: 830
Lokalizacja: KRAKÓW
opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
model: CARAVELLONG
silnik: AXG 2,5TDI 151KM

Podziękował: 25 razy
Pomógł: 12 razy
Zakupiłem 8000K i nie widać różnicy w stosunku do tych 5500-6000K. Zakupiłem kolejne właśnie 11000K i dotarły dziś. W wolnej chwili podmienię i zobaczymy co wyjdzie - właściwie zimniejszych już nie znalazłem więc lepiej nie będzie...


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB