T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest piątek, 20 października 2017, 14:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 11:10 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 967
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 21 razy
Pomógł: 8 razy
Masz wiecej info o klasach paneli? Nie znam tematu...
A chyba w tym roku jednak przykleje cos na dach u siebie w bialym.

Edit: juz widze w opisie aukcji.


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 11:26 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 15:26
Posty: 1162
Lokalizacja: Olsztyn
opis: 2.5 benzyna AVT + LPG
model: T4 Multivan
silnik: AVT

Podziękował: 19 razy
Pomógł: 50 razy
flax napisał(a):
A chyba w tym roku jednak przykleje cos na dach u siebie w bialym.




Grzesiu jak masz ograniczone miejsce na dachu ( okienka/wywietrznik ) to pomyśl o panelu elastycznym robionym na wymiar tak aby jak najwiecej nakleic na dach. Ja do Jmaesa taki zakladałem bo z tych gotowych to by mi weszło max 40W w jednym kawałku.


_________________
Pawel
VW 2002 MULTIVAN T4 2.5 benzyna
VW 1979 1303 cabrio 1915ccm 125KM
VW LT35 2001 2.5TDI max wyposażony
Sprinter 312D 1998 Westfalia James Cook


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 11:50 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 967
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 21 razy
Pomógł: 8 razy
Dzieki za info, nie wiedzialem, ze takie robia(kto?).
W zasadzie nie ma problemu z miejscem - przednia czesc dachu wolna.

Wrzucil bym fotke, ale z telefonu klepie..

Ile Wh udalo Ci sie upchnac u siebie?
W poprzedniej cali mialem 144Wh i w zupelnosci wystarczal...


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 11:53 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 15:26
Posty: 1162
Lokalizacja: Olsztyn
opis: 2.5 benzyna AVT + LPG
model: T4 Multivan
silnik: AVT

Podziękował: 19 razy
Pomógł: 50 razy
flax napisał(a):
Dzieki za info, nie wiedzialem, ze takie robia(kto?).
W zasadzie nie ma problemu z miejscem - przednia czesc dachu wolna.

Wrzucil bym fotke, ale z telefonu klepie..



jak masz miejsce to nie ma tematu. Miałes juz panel w poprzednim to wiesz, że trzeba montowac najwekszy jaki wejdzie.
Ja panel zamwialem w firmie www.x-disc.pl
Taki:

180x34cm
ok 85 W z celek 1/2.
Vmp: 21,8V
Isc: 4,18A
Cena ok 630,70 zł netto.

dupu nie urywa, ale naprawde nie było szansy wcisnąć nic większego w jednym kawałku.


_________________
Pawel
VW 2002 MULTIVAN T4 2.5 benzyna
VW 1979 1303 cabrio 1915ccm 125KM
VW LT35 2001 2.5TDI max wyposażony
Sprinter 312D 1998 Westfalia James Cook


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 12:20 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 967
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 21 razy
Pomógł: 8 razy
Jak podlaczales? Tylko zabudowa czy tez przod? Jak Ci sie sprawdzil ten chinski regulator w niebieskim?


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 12:59 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 maja 2013, 15:26
Posty: 1162
Lokalizacja: Olsztyn
opis: 2.5 benzyna AVT + LPG
model: T4 Multivan
silnik: AVT

Podziękował: 19 razy
Pomógł: 50 razy
flax napisał(a):
Jak podlaczales? Tylko zabudowa czy tez przod? Jak Ci sie sprawdzil ten chinski regulator w niebieskim?



W Jamesie mam regulator Victron Energy i tylko ładuje aku zabodowy. Z aku rozruchowego praktycznie na postoju nie pobieram pradu, no moze tylko radyjko ale przy 110Ah nie ma znaczenia. W niebieskim regulator jak wiesz mam na 2 aku i super sprawa bo teraz jak nie jeżdżę to się oba aku ladują i bez wzgledu na mróz i rzadkość użytkowania na obu aku mam ciągle tłuste 12.7V
I polecam regulator victron energy. Dokupiłem modul Bluetooth i w telefoniku mam do niego apkę i widzę co sie dzieje na bieżąco i moge też podejrzeć historię za ostatnie 30dni ( max i min napiecie na aku, ile amperow panel dał i ile zuzylem)

Edit
W niebieskim też mam regulator victron energy ( nie chinski) ale nie MPPT tylko PWM z tym że na 2 aku bez opcji bluetooth


_________________
Pawel
VW 2002 MULTIVAN T4 2.5 benzyna
VW 1979 1303 cabrio 1915ccm 125KM
VW LT35 2001 2.5TDI max wyposażony
Sprinter 312D 1998 Westfalia James Cook


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 13:33 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 967
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 21 razy
Pomógł: 8 razy
Dzieki za info


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 stycznia 2017, 22:42 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 lutego 2015, 23:42
Posty: 935
Lokalizacja: Ursus
model: T4 Multivan
silnik: 2.4D AAB

Podziękował: 12 razy
Pomógł: 29 razy
A co za różnica z tym MPPT i PWM ?


_________________
Jeśli chcesz dojechać daleko, musisz jechać powoli.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 00:26 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 967
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 21 razy
Pomógł: 8 razy
Pwm (taki jak ten Pawla tylko zolty?) nie chcial u mnie dzialac, steca owszem... nameczylem sie z nie strasznie..


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2017, 00:25 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): wtorek, 16 sierpnia 2016, 09:54
Posty: 270
Lokalizacja: P-ń Wlkp
model: t4 caravelle L syncr
silnik: ACV
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy
a z innej beczki... kolega zamontował dzisiaj u siebie regiel steka 1515 i podpiął webasto. ale podpiął pod wyjście regla tylko PLUS bo Minus bierze z masy pojazdu. instrukcję ma skserowaną i to kiepsko, ale wydaje mi się że jest tam na rysunku coś o rozdzieleniu masy do odbiorników, tzn plus i minus muszą być pociągnięte z regla. jak to wygląda u Was?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 3 lipca 2017, 08:05 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): piątek, 3 lipca 2015, 18:57
Posty: 22
model: multivan
silnik: 2,5 kat

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
panowie

czy ktoś zamiast paneli stosuje agregat ??
koszt podobny a funkcjonalność większa
tyle że trzeba co jakiś czas odpalić


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 3 lipca 2017, 16:48 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 967
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 21 razy
Pomógł: 8 razy
Panel lezy plasko na dachu, wazy z regulatorem 2kg i nie zajmuje miejsca, nie smierdzi paliwem i nie wymaga odpalania raz na jakis czas.
Moja opinia w temacie panelu jest taka: zainwestuj w dobra baterie zelowa glebokiego rozladowania... auto postoi tydzien bez potrzeby doladowywania. A jak ktos dluzej stoi w jednym miejscu to polecam przyczepe kampingowa ;)


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 4 lipca 2017, 07:15 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): wtorek, 16 sierpnia 2016, 09:54
Posty: 270
Lokalizacja: P-ń Wlkp
model: t4 caravelle L syncr
silnik: ACV
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy
Spędziliśmy z żoną 2 tygodnie w busie przemieszczając się po ok 350km co drugi dzień. Lodówka 42l chodząca non stop na 4stopnie, 3 wentylatory przedmuchujące kabinę (non stop), ładowanie komórek, laptopa itp. Raz musiałem odpalić webasto gdy w nocy temp spadła do 7 stopni. Pod fotelem zwykły aku 75Ah, na dachu solar 120W z reglem mppt i byliśmy kompletnie niezależni od zewnętrznego źródła b


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 5 lipca 2017, 13:27 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 967
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 21 razy
Pomógł: 8 razy
No widzisz, ja bez panela stoje prawie tydzien, lodowka kompresorowa, oswietlenie, ladowanie i czasem ogrzewanie pow. 140 Ah zelowy.
W poprzednim aucie z panelem moze bylo stac miesiacami, tylko po co?


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 5 lipca 2017, 13:48 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): wtorek, 16 sierpnia 2016, 09:54
Posty: 270
Lokalizacja: P-ń Wlkp
model: t4 caravelle L syncr
silnik: ACV
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy
flax napisał(a):
No widzisz, ja bez panela stoje prawie tydzien, lodowka kompresorowa, oswietlenie, ladowanie i czasem ogrzewanie pow. 140 Ah zelowy.
W poprzednim aucie z panelem moze bylo stac miesiacami, tylko po co?

No pewnie że można, taki aku pewnie wielki. Zmieścił się pod fotelem? Jak wygląda kwestia ładowania takiego aku? Mam lodówkę indel b, ma ona zabezpieczenie przed rozładowaniem aku, wyłącza się gdy napięcie aku spadnie poniżej 11,5V. Jakie napięcie jest na takim aku żelowym rozładowanym do połowy?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 5 lipca 2017, 14:10 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 września 2011, 16:29
Posty: 967
model: California Exclusive
silnik: AXG

Podziękował: 21 razy
Pomógł: 8 razy
Tak, spory. Westfalia wsadzila go w nisze w zbiorniku na brudna wode. Obok siedzi butla z gazem 3kg. Z tego co pamietam to od 10,5 V automat odlacza lodowke i ogrzewanie, oswietlenie dziala do 10V.
Stan naladowania i napiecie widac na centralce westy.


_________________
Pozdrawiam


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB