Antena radia

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
slawas
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: carawela
Kontakt:

Antena radia

Nieprzeczytany post autor: slawas »

Witam. mam mały problem. Zamontowałem do swojej nowej t4 radio, sprawne zaznaczam, podłączyłem włączyłem i radio nie łapie fal. Wychodzę oglądam karoserie i nie widzę anteny a wpinałem do radia przewód. Macie jakieś pomysły co dolega mojej t4 ?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Antena radia

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Być może masz antenę w przedniej szybie, opis jakie płata figle znajdziesz na forum.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Sprawdź prawy dolny róg szyby (siedząc od wewnątrz) czy nie masz tam luźnego nie podpiętego kabelka do szyby
slawas
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Do szyby nie dochodzi żadna instalacja. Jest opcja ze szyba została wymieniona na wersje bez anteny??? Jak tak to rozumiem że muszę zamontować nową antenę. Jest jakieś miejsce na antenę czy trzeba wiercić nową dziurę?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Jest miejsce na podszybiu po stronie kierowcy. Dostęp od komory silnika po zdjęciu wygłuszenia przy akumulatorze.
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Miejsce oryginalne jest w podszybiu koło lewego błotnika,nawet masz tam otór do tego.
slawas
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Ok. Dzięki za szybką odpowiedz.
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Czy żeby zmienić antenę (tę na podszybiu, teleskopową) trzeba ściągać deskę (chodzi mi o poprowadzenie przewodu)?

Przy okazji wyciągając radio zauważyłem do niczego nie podłączoną wtyczkę: http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... 034aa.jpg/ - nr części: 535 972 706. Ktoś wie od czego to jest?
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Tematy: 5
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kaczaza5 »

Ten numer co podałeś to jest płaska obudowa wtyku, czy jakoś tak więc chodzi o ten plastik.
A co do podłączania anteny to ja sam się złapałem na banale. Mianowicie podpiąłem wszystko do radia ładnie pięknie a tu jedyne co łapie to Radio Maryja. Co jest kurde myślę. Więc powoli po kablach zacząłem szukać pod maską (antena w podszybiu) i znalazłem taki czarny kabelek, który szedł obok kabla antenowego. Jak poruszałem tym czarnym to się antena ruszała, więc już byłem pewny że to wzmak od anteny. Szybciutko kabelek znaleziony w środku pod deską (wisiał sobie gdzieś w okolicy zegarów) i podłączony do kostki. Po tym zabiegu radyjko działa jak należy <26>
Piszę o tym bo może u Ciebie jest podobnie, albo komuś innemu się przyda.
BTW Radio Maryja dopadnie Cię wszędzie - nawet bez anteny :P
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

kaczaza5 pisze:
Ten numer co podałeś to jest płaska obudowa wtyku, czy jakoś tak więc chodzi o ten plastik.
Sory kolego, ale nic z tego nie rozumiem ;) Napisz jeszcze raz bardziej klarownie.
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Johnny pisze:
Przy okazji wyciągając radio zauważyłem do niczego nie podłączoną wtyczkę: http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... 034aa.jpg/ - nr części: 535 972 706. Ktoś wie od czego to jest?
Po wklepaniu tego numerku co podałeś do etki wyskakuje takie coś jak niżej
http://img403.imageshack.us/img403/3073/etkav.th.jpg

<38>
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Ok, kumam. Czyli wychodzi na to, że numer odnosi się tylko do plastikowej złączki, która pewnie jest uniwersalna, więc funkcja tej u mnie z dwoma kabelkami nadal pozostaje zagadką.

A co do mojego wcześniejszego pytania o ściąganie deski - nikt nigdy nie wymieniał anteny i nie ma doświadczenia w temacie?
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

slimak pisze:
Jest miejsce na podszybiu po stronie kierowcy. Dostęp od komory silnika po zdjęciu wygłuszenia przy akumulatorze.
A kabel wrzucasz przez te gumki na ścianie grodziowej. Całej dechy nie trzeba ściągać bo i do czego ?
Jak kabel przepuścisz tak jak pisze to wyjdzie Ci on gdzieś w okolicy pedałów lub za skrzynką bezpieczników.Także jedynie zdjęcie schowka co za nim są bezpieczniki (albo nawet nie koniecznie), i ewentualnie później odkręcenie tej części deski co jest na środku, tam gdzie montują konsolę i powinno się dać go przepuścić.
A ten kabel co masz to gdzieś w ogóle idzie ? Próbowałeś go wyciągnąć ?
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Dobra, zrobiłem rozeznanie i faktycznie kabel można wyciągnąć z komory silnika kładąc się pod pedałami i potem idzie on za kolumną kierowniczą w stronę radia. Jedyne co, to chyba trzeba będzie licznik wyciągnąć, bo ten kabel od anteny jest spięty trytkami razem z innym kablami i inaczej go nie wyjmę jak poprzez przecięcie trytków. I potem faktycznie chyba wyjęcie tych paneli ze środka deski tak jak mówisz i już elegancko go sobie przeciągnę.

Pytanie teraz za sto punktów: gdzie się ten kabel od anteny wpina do radia? Tak u mnie wygląda radio z tyłu: http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 045zb.jpg/ Dobrze kombinuję że to ten gruby czarny kabel po prawej? (Jak go odpiąłem, to mi nie łapało żadnej stacji)

A teraz pytanie za sto pięćdziesiąt punktów: mam też antenę w szybie i w takim wypadku gdzie ona jest wpięta i czy działają obie naraz?

Co do tej tajemniczej wtyczki luzem, to kable od niej idą w stronę kolumny kierowniczej i są spięte z innymi kablami i nie da się ich wyciągnąć.
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

100 pkt moje <56> dobrze kombinujesz ten czarny kabel zakończony wtykiem kątowym to kabel antenowy.
Ale ja też mam pytanko. W pierwszym poście piszesz że nie masz anteny zewnętrznej, a teraz piszesz coś o kablu antenowym który jest pospinany z innymi, i piszesz że masz antenę w szybie. Jak to jest w końcu ? Kupiłeś antenę i dołożyłeś w podszybiu i ona tam jest, czy tylko kabel tam leci a anteny tam nie ma, ale możliwe że kiedyś była ?
A skoro masz antene w szybie, to radze wygodnie się położyć ... na podłodze ;) wsunąć głowę pod schowek i poszukać tam jeszcze jednego kabla antenowego. Bo nie ogarniam do końca tematu anteny w szybie, ale coś mi się gdzieś tam mignęło że kabel zaczyna się w prawym dolnym rogu szyby patrząc od wewnątrz. Skoro to ori szyba to może gdzieś ten kabel tam leży tylko np wepchnięty za silnik od dmuchawy, albo nawet i poprowadzony do deski, tylko gdzieś tam wisi ?
Poszukaj i popatrz dokładnie i daj znać...
Ja mam takie kable do anteny i taką antene
http://img404.imageshack.us/img404/4433/imag0320u.th.jpg
http://img803.imageshack.us/img803/7837/imag0321h.th.jpg
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

kaczaza5 pisze:
to radze wygodnie się położyć ... na podłodze ;) wsunąć głowę pod schowek i poszukać tam jeszcze jednego kabla antenowego
Nie pod schowkiem tylko nad deską rozdzielczą nazwijmy to na styku szyby i deski powinien być na szybie zatrzask do podpięcia przewodu antenowego. Przewód ten może później idzie pod deską od spodu do radia, ale raczej wchodzi za deskę i leci do radyjka. Podobno jest na nim zamontowany też wzmacniacz.

Temat anteny w szybie jest tu http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=32&t ... a+w+szybie
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

mariuszgim pewnie masz racje, ja nie mam anteny w szybie, ani też nie śledziłem tematu o niej...
Jednak kolega coś pisał o kablu antenowym, który idzie pod deską i pod zegarami czyli tak jakby o kablu od anteny na podszybiu. A może kabel od anteny w szybie ktoś odpiął i sobie dynda gdzieś pod deską, lub gdzieś tam jest pozawijany...
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

kaczaza5 pisze:
W pierwszym poście piszesz że nie masz anteny zewnętrznej, a teraz piszesz coś o kablu antenowym który jest pospinany z innymi, i piszesz że masz antenę w szybie. Jak to jest w końcu ? Kupiłeś antenę i dołożyłeś w podszybiu i ona tam jest, czy tylko kabel tam leci a anteny tam nie ma, ale możliwe że kiedyś była ?
Małe sprostowanie: nigdzie nie napisałem, że nie mam anteny zewnętrznej. Mam (ori z napisem Germany), ale ją złamałem w myjni i teraz wygląda tak http://imageshack.us/photo/my-images/32/dsc00047li.jpg/ :D Stąd cały ambaras.

Sprawdziłem dziś temat anteny w szybie (szyba ori VW) i widzę tam w prawym dolnym rogu, że jest niepodpięta. Po wyjęciu głośnika żadnego kabla nie zauważyłem więc albo nigdy go tam nie było, albo ktoś go usunął, albo szyba była zmieniana. Kabel antenowy ten gruby czarny przy radiu idzie w kierunku zegarów więc wychodzi na to, że działa tylko bat.

A teraz pytanie, bo na allegro jest zasadniczo tylko jeden model anteny do t4: http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... =antena+t4 i wtyk do radia jest zupełnie inny niż u mnie. To co, będę musiał przerabiać?
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

nic nie musisz przerabiac
dokup adapter http://allegro.pl/adapter-redukcja-ante ... 35785.html
ale ja bym drugi raz bata nie zakladal bo kilka razy go pogialem az w koncu urwalem
powalczylbym albo z podpieciem anteny w szybie albo kupil taka przyklejana do szyby od wewnatrz za pare groszy na allegro
http://allegro.pl/antena-wewnetrzna-sam ... 50593.html
bedziesz niestety musial doprowadzic plus do anteny,od biedy mozesz z lampki pociagnac,ale ja i plastiki na slupkach sciagniete mialem wiec podciagnalem z radia ze sterowania anteny (niebieski chyba)
kupujac ten wynalazek bylem pewien ze i tak nic na nim nie zlapie,ale co dziwne radzi sobie bardzo dobrze
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

slawas pisze:
Witam. mam mały problem. Zamontowałem do swojej nowej t4 radio, sprawne zaznaczam, podłączyłem włączyłem i radio nie łapie fal. Wychodzę oglądam karoserie i nie widzę anteny a wpinałem do radia przewód. Macie jakieś pomysły co dolega mojej t4 ?
I stąd całe zamieszanie. Ja zrozumiałem to tak jakbyś dopiero co kupił furmankę, albo radio a wcześniej go nie było <19>
Adapter tak jak Ci kolega kurol podesłał i będzie chulać.
Antena to już wedle uznania, ja osobiście do tych przyklejanych na szybie chyba się nie przekonam. Miałem kiedyś taką w Cinquecento, czy jak to się tam pisze. Nie dość że wybuliłem za ten shit prawie 50 pln, to kabel mi starczył do radia na styk, a ściągało tak że lepiej nie mówić.
Kabel do uruchomienia wzmacniacza antenowego tak jak kurol pisze niebieski, bądź niebieski z białym paskiem (przeważnie i w zależności od tego jakie radio). Najczęściej jest on opisany antena remote, antena power, antenne, lub zwyczajnie jako remote.
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

kaczaza5 pisze:
slawas pisze:
slawas to slawas a Johnny to Johnny ;)

Co do anteny, to pewno kupie nowego bata z tą przejściówką, a antena w szybie zostanie tak jak jest.
kaczaza5
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Aaaa taka zamiana <śmiech>
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: notri »

U mnie też były schody z tą anteną, tyle że przy montażu radia zauważyłem kabelek zakończony wtyczką antenową ale typowo VW. Kupiłem separator antenowy w realu i działa do dzisiaj

A co do zagadkowej kostki z dwoma kabelkami - to może być instalacja lub jej resztka po głośnikach, skoro jest w tym miejscu i taką kostką zakończona.
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Przy okazji swapa postanowiłem w końcu wymienić antenę. Kupiłem taką: http://allegro.pl/antena-samochodowa-vw ... 49856.html i nie polecam. Napisałem do sprzedającego czy do mojego rocznika '97 będzie pasować i odpisał, że tak, ale jak zabrałem się za montaż to okazało się, że mocowanie w podszybiu nie pasuje. Próbowałem jakoś podrzeźbić ale ostatecznie nic z tego nie wyszło i musiałem pozaklejać silikonem. To by jednak nie było jeszcze takie złe, jednak (na szczęście w pore) zauważyłem, że bo bacie ścieka woda do komory silnikowej i kapie dokładnie w miejscu gdzie zamierzam zamontować komputer: http://w669.wrzuta.pl/film/2ZdXCA7vck3/mov01498 Antena pójdzie zatem na śmietnik, ale zastanawia mnie dlaczego po oryginalnej antenie nic nie ściekało, skoro też była zamontowana tak samo blisko tego otworu odpływowego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”