Sterownik silnika 2.0 benzyna
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
gushol
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: transporter 4
- Kontakt:
Sterownik silnika 2.0 benzyna
Witam!
Mam pytanie czy można do silnika aac 2.0 benzyna z 1991 roku zastosować sterownik z innych modeli samochodów takich jak
passat b3, audi 80, audi 100, bądź golf 3. Czytałem gdzieś ze w tych samochodach została zastosowana taka sama jednostka.
Pozdrawiam.
Mam pytanie czy można do silnika aac 2.0 benzyna z 1991 roku zastosować sterownik z innych modeli samochodów takich jak
passat b3, audi 80, audi 100, bądź golf 3. Czytałem gdzieś ze w tych samochodach została zastosowana taka sama jednostka.
Pozdrawiam.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Stwrownik silnika 2.0 benzyna
Jednostka jest inna - to nie to samo 2.0 co w osobówkach. Na moje nie podejdzie sterownik od osobówki...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik silnika 2.0 benzyna
w osobówce jest przepływomierz a ty masz u siebie map-sensor, zapomnij , podejrzewam ze szukasz mocy ale nie tedy droga
-
gushol
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pytam bo problem jest następujący w moim sterowniku zepsuł się czujnik ciśnienia http://t4-wiki.de/wiki/Geber_G71_%28Sau ... inmotor%29 powiedziano mi, że taniej wyjdzie kupno sterownika 044 906 022 D od naprawy tego mojego ale okazało się, że kosztuje on ponad 900 zł. Jak byłem u mechanika ten powiedział, że sterownik od Passata b3 mógłby pasować ale z tego co zauważyłem te sterowniki się różnią stąd moje pytanie.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
tu jest do aaf http://allegro.pl/komputer-sterownik-vw ... 57598.html ale gosc nie wszystkie czesci ma wystawione na allegro,zadzwon i zapytaj
kiedys bylem u niego to wybor czesci olbrzymi i zawsze z ceny cos urwac mozna
kiedys bylem u niego to wybor czesci olbrzymi i zawsze z ceny cos urwac mozna
-
gushol
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dziękuje za rozwianie wątpliwości i pomoc w szukaniu sterownika.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
-
gushol
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam!
Udało mi się znaleźć sterownik silnika taki sam jaki mam w swojej T4 czyli o nr. 044 906 022 D i mam teraz pytanie bo chciałbym zepsuty sterownik wymienić czy ktoś już to robił a jak tak to w jaki sposób byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Udało mi się znaleźć sterownik silnika taki sam jaki mam w swojej T4 czyli o nr. 044 906 022 D i mam teraz pytanie bo chciałbym zepsuty sterownik wymienić czy ktoś już to robił a jak tak to w jaki sposób byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no wymiana sterownika to grubsza robota <pajac>
1.odpinasz akumulator
2.sciagasz gorna obudowe plastikowa
3.odpinasz wtyczke odginajac od strony sciany grodziowej blaszke zabezpieczajaca,sciagasz wezyk podcisnienia
4.odkrecasz 2 sruby (u mnie na srubokret krzyzakowy)
5.wyciagasz sterownik do gory
montaz w kolejnosci odwrotnej
1.odpinasz akumulator
2.sciagasz gorna obudowe plastikowa
3.odpinasz wtyczke odginajac od strony sciany grodziowej blaszke zabezpieczajaca,sciagasz wezyk podcisnienia
4.odkrecasz 2 sruby (u mnie na srubokret krzyzakowy)
5.wyciagasz sterownik do gory
montaz w kolejnosci odwrotnej
-
gushol
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam!
Jeżeli chodzi o imo to go brak. Myślałem bardziej ze trzeba będzie użyć komputera do zmiany jakiś kodów ale jeżeli tego nie trzeba to Tylko mogę się cieszyć:D bo podmiankę strzelić to tylko chwila:D
Jeżeli chodzi o imo to go brak. Myślałem bardziej ze trzeba będzie użyć komputera do zmiany jakiś kodów ale jeżeli tego nie trzeba to Tylko mogę się cieszyć:D bo podmiankę strzelić to tylko chwila:D
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Podepnę się do tematu, ja bym nie kupował całego kompa używanego bo po pierwsze drogo, po drugie nie wiesz jak długo map sensor będzie działał, możesz dostać lepszy niż twój ale i gorszy. Miałem ten sam problem, wymieniłem tylko czujnik i po sprawie. Tu masz adres stronki gdzie to kupić http://www.meditronik.com.pl/el/b5815.htm Kupujesz czujnik o symbolu MPX4100AP, są na stanie, wysyłają za pobraniem i na drugi dzień masz u siebie. zostaje kwestia wy lutowania starego i wlutowania nowego, cała operacja z wyjęciem i wsadzeniem kompa pod maskę zajmuje niecałą godzinkę. Ja już na tym czujniku zrobiłem prawie 3tyś km i sprawuje się doskonale.
-
gushol
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam!
Mam pytanko bo te dwa czujniki trochę się od siebie różnią MPX4100AP ma 6 pinów a ten w sterowniku ma 3 piny Mógłbyś napisać jak wlutowałeś ten czujnik? Bo znalazłem na http://t4-wiki.de/wiki/Geber_G71_%28Sau ... inmotor%29 pewien sposób w jaki to ktoś inny zrobił, ja się tak na tym zbytnio nie znam i wolałem tego sam nie robić ale jak wystarczy wlutować tylko ten zamiennik no to z tym bym sobie poradził mam nadzieje:)
Pozdrawiam
Mam pytanko bo te dwa czujniki trochę się od siebie różnią MPX4100AP ma 6 pinów a ten w sterowniku ma 3 piny Mógłbyś napisać jak wlutowałeś ten czujnik? Bo znalazłem na http://t4-wiki.de/wiki/Geber_G71_%28Sau ... inmotor%29 pewien sposób w jaki to ktoś inny zrobił, ja się tak na tym zbytnio nie znam i wolałem tego sam nie robić ale jak wystarczy wlutować tylko ten zamiennik no to z tym bym sobie poradził mam nadzieje:)
Pozdrawiam
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Ja wzorowałem się właśnie na tym linku, który podajesz, z małą różnicą. Możesz pominąć te wszystkie kondensatory, o których autor pisze, bez nich działa idealnie i tak na prawdę nie wiem po co tak skomplikował tą sprawę, sprawdzałem z nimi i bez nich i nie ma różnicy.
Co do samego lutowania to sprawa jest dość prosta, wylutuj oryginalny czujnik.
Na tej fotce można zobaczyć, że w miejscu kondensatora 470pf są 3 otworki, które są połączone ścieżkami w interesujący nas sposób - właśnie w te miejsca musisz wlutować 3 nóżki czujnika, 3 pozostałe możesz odgiąć albo obciąć.
http://t4-wiki.de/wiki/index.php?title= ... 0712174605
Jest tylko jedna mała nie ścisłość w porównaniu do tej instrukcji z wiki, może zmieniła się konstrukcja tych czujników MPX, nie wiem, ważne, że musisz go wlutować odwrotnie, tzn. napisami do dołu a nie do góry tak jak pokazano na zdjęciu, co za tym idzie ważne są dla ciebie nie te nóżki pokazane na foto tylko przeciwne.
Saluto
Co do samego lutowania to sprawa jest dość prosta, wylutuj oryginalny czujnik.
Na tej fotce można zobaczyć, że w miejscu kondensatora 470pf są 3 otworki, które są połączone ścieżkami w interesujący nas sposób - właśnie w te miejsca musisz wlutować 3 nóżki czujnika, 3 pozostałe możesz odgiąć albo obciąć.
http://t4-wiki.de/wiki/index.php?title= ... 0712174605
Jest tylko jedna mała nie ścisłość w porównaniu do tej instrukcji z wiki, może zmieniła się konstrukcja tych czujników MPX, nie wiem, ważne, że musisz go wlutować odwrotnie, tzn. napisami do dołu a nie do góry tak jak pokazano na zdjęciu, co za tym idzie ważne są dla ciebie nie te nóżki pokazane na foto tylko przeciwne.
Saluto
-
gushol
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam!
Dzięki Olek za odpowiedź:) zakupie taki czujnik i zamontuje zobaczymy jak to będzie i dam znać.
Pozdrawiam
Dzięki Olek za odpowiedź:) zakupie taki czujnik i zamontuje zobaczymy jak to będzie i dam znać.
Pozdrawiam
-
matmaz24
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Witam
Pozwolcie ze odswieze temat. Mogłby ktos pomoc mi przy wymianie tego map sensora bo czytam posty i gladam fotki lecz nie do konca rozumiem jak to ma byc. Góra dół (wzgledem czego) gdzieindziej map sensor niz na rysunku??
Najlepiej to jakby ktos mogł fotki zrobic jak u niego to wyglada po przerobieniu. Albo przerysowac tamte.
Jestesm pewny na 99 % ze to to ale zawsze jest 1% niepewnosci takze prosze rowniez o podpowiedz jak na 100% wiedziec czy to to jest walniete:D.
Auto nie trzyma obrotów i nei pali na benzynie i nie jest to wina czujnika ani wiazki kabli wszytsko sprawdzone oprocz sterownika
PZDR
Pozwolcie ze odswieze temat. Mogłby ktos pomoc mi przy wymianie tego map sensora bo czytam posty i gladam fotki lecz nie do konca rozumiem jak to ma byc. Góra dół (wzgledem czego) gdzieindziej map sensor niz na rysunku??
Najlepiej to jakby ktos mogł fotki zrobic jak u niego to wyglada po przerobieniu. Albo przerysowac tamte.
Jestesm pewny na 99 % ze to to ale zawsze jest 1% niepewnosci takze prosze rowniez o podpowiedz jak na 100% wiedziec czy to to jest walniete:D.
Auto nie trzyma obrotów i nei pali na benzynie i nie jest to wina czujnika ani wiazki kabli wszytsko sprawdzone oprocz sterownika
PZDR
-
matmaz24
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Kontakt:
Panowie prosze ponownie o pomoc:D ja w swoim sterowniku nie mam jak na zdjeciach, troche inaczej:)
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj byl przeszczepiany mapsensor w moim AAF
W mediatroniku MPX4100AP 152 pln brutto + przesylka,niestety ale tylko kurierem od 20 pln wzwyz ale maja od reki
W Nigeo http://www.uniprod.com.pl/ 102 pln razem z przesylka ale trzeba 4 dni czekac
Balem sie sam lutowac wiec zawiozlem ecu do goscia ktory zajmuje sie naprawa sterownikow
Montaz wyszedl dokladnie jak na fotce z wiki,czyli napisami do gory
Z tego co mowilem z gosciem,kondensatory nie maja bezposredniego wplywu na dzialanie mapsensora
Maja za zadanie przedluzyc jego zywotnosc,chodzi o jakies tetnienia ,fluktuacje czy jak on to tam po swojemu nazywal,po naszemu chodzilo chyba o stabilizacje
U mnie gosc zalozyl,chodz nic o nich wczesniej nie wspominalem wiec chyba dla ludzi w temacie sa sprawa oczywista
Czesc map sensora,nozki i kondensatory zalal czyms co wygladalo jak ten ori czerony lak tylko ja mam koloru czarnego i podobno drgan teraz tez nie bedzie sie balo
Zalozylem rowniez filterek jak na wiki,chodz nie ma on za zadanie filtrowac tylko dziala troszke jak syfon w zlewie zeby ew olej z kolektora nie dostawal sie do czujnika (u mnie pewnie z racji przebiegu olej byl)
Gosc potwierdzil rowniez moje przypuszczenia ze sterownik w AAF i AAC,nie wie jak w tych nowszych,jest glupi jak cap
Nie ma zadnych zdolnosci adaptacyjnych,zadne mapy mu sie nie rozjezdzaja (np przez zle ustawiona instalacje gazowa)wie tylko tyle co wklepano mu w fabryce,wiec odprawianie czarow typu odpinanie aku bo mu sie cos rozjechalo a po podpieciu aku odpalenie na wolnych obrotach az wlacza mu sie raz czy dwa wentylatory w tych sterownikach nie ma najmniejszego sensu
W mediatroniku MPX4100AP 152 pln brutto + przesylka,niestety ale tylko kurierem od 20 pln wzwyz ale maja od reki
W Nigeo http://www.uniprod.com.pl/ 102 pln razem z przesylka ale trzeba 4 dni czekac
Balem sie sam lutowac wiec zawiozlem ecu do goscia ktory zajmuje sie naprawa sterownikow
Montaz wyszedl dokladnie jak na fotce z wiki,czyli napisami do gory
Z tego co mowilem z gosciem,kondensatory nie maja bezposredniego wplywu na dzialanie mapsensora
Maja za zadanie przedluzyc jego zywotnosc,chodzi o jakies tetnienia ,fluktuacje czy jak on to tam po swojemu nazywal,po naszemu chodzilo chyba o stabilizacje
U mnie gosc zalozyl,chodz nic o nich wczesniej nie wspominalem wiec chyba dla ludzi w temacie sa sprawa oczywista
Czesc map sensora,nozki i kondensatory zalal czyms co wygladalo jak ten ori czerony lak tylko ja mam koloru czarnego i podobno drgan teraz tez nie bedzie sie balo
Zalozylem rowniez filterek jak na wiki,chodz nie ma on za zadanie filtrowac tylko dziala troszke jak syfon w zlewie zeby ew olej z kolektora nie dostawal sie do czujnika (u mnie pewnie z racji przebiegu olej byl)
Gosc potwierdzil rowniez moje przypuszczenia ze sterownik w AAF i AAC,nie wie jak w tych nowszych,jest glupi jak cap
Nie ma zadnych zdolnosci adaptacyjnych,zadne mapy mu sie nie rozjezdzaja (np przez zle ustawiona instalacje gazowa)wie tylko tyle co wklepano mu w fabryce,wiec odprawianie czarow typu odpinanie aku bo mu sie cos rozjechalo a po podpieciu aku odpalenie na wolnych obrotach az wlacza mu sie raz czy dwa wentylatory w tych sterownikach nie ma najmniejszego sensu
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wygrałem zakład z jednym z forumowiczow
Wiedziałem Jarek ze to napiszesz
Wiedziałem Jarek ze to napiszesz
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Miałem digifanta więc wiem co piszę, skubaniec prymitywny ale ustawiać się ustawia
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
w moim ACU miesiąc temu silnik schodząc z obrotów zatrzymywał się przy 1000obr/min na kilka sekund
nie muszę chyba mówić jak chodził przy tym automat
odpięcie aku na 15 min. i czekanie na wolnych do włączenia się wentylatorów, skasowało problem
nie muszę chyba mówić jak chodził przy tym automat
odpięcie aku na 15 min. i czekanie na wolnych do włączenia się wentylatorów, skasowało problem
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ale ja pisalem o AAF I AAC w manualu i ze nie wiem jak jest w innych
Nie jestem ekspertem i sa to tylko moje spostrzezenia potwierdzone przez czlowieka zajmujacego sie zawodowo naprawa sterownikow
Sadzac po tzw.gadce,zapleczu technicznym oraz ilosci klientow przewalajaca sie przez jego zaklad podczas mojej wizyty,gosc raczej wiedzial o czym mowi
Nie jestem ekspertem i sa to tylko moje spostrzezenia potwierdzone przez czlowieka zajmujacego sie zawodowo naprawa sterownikow
Sadzac po tzw.gadce,zapleczu technicznym oraz ilosci klientow przewalajaca sie przez jego zaklad podczas mojej wizyty,gosc raczej wiedzial o czym mowi
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
z Teczwurek tylko AAF, AAC i ACU są na mapsensorze
swoją drogą, to jakie są objawy padania tego ustrojstwa, stopniowy proces czy od razu?
swoją drogą, to jakie są objawy padania tego ustrojstwa, stopniowy proces czy od razu?
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Padl do reszty nagle,ale pod vagiem byly sporadyczne bledy
Nie zwracalem na nie uwagi bo myslalem ze dotycza czujnika cisnienia w ukladzie wspomagania
Na pb jak padl do reszty,na wolnych gasl,podczas jazdy zamula mial strasznego
Na gazie wlasciwie jezdzil wtedy normalnie
Nie zwracalem na nie uwagi bo myslalem ze dotycza czujnika cisnienia w ukladzie wspomagania
Na pb jak padl do reszty,na wolnych gasl,podczas jazdy zamula mial strasznego
Na gazie wlasciwie jezdzil wtedy normalnie