T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest czwartek, 18 stycznia 2018, 03:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 08:37 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 13:28
Posty: 8795
Lokalizacja: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
model: lodówka
silnik: 2.0 CFCA

Podziękował: 62 razy
Pomógł: 349 razy
Kenobi napisał(a):

u nas ten dźwięk pojawia się tylko po wciśnięciu sprzęgła !! na puszczonym wszystko cichutkie


Czyli pewnie to nie o to samo chodzi , u mnie wyraznie , przynajmniej tak mi sie wydaje dochodzi to gdzies z prawej strony auta.

No i jest to taki dzwiek ze jak sie kogoś pytam czy slyszy to co ja to nie slyszy dopuki sie nie wslucha bardziej. Czyli nie jest to glośny dzwięk , nie wiem jak u Was.

Góral napisał(a):
Chyba musimy zrobić spota w celu porównania dźwięków :)


Nie ma problemu , pisz na PW kiedy Ci pasuje i spota mozna gdzies zrobic zawsze ;)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 08:42 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 stycznia 2012, 22:14
Posty: 660
Lokalizacja: Zbąszyń
model: caravelle
silnik: 2.5TDi

Podziękował: 12 razy
Pomógł: 28 razy
A pompa wody?
Jest na rozrządzie i nieraz wyje ,nawet nowa i z prawidłowo ustawionym naciągiem paska.No i cichnie prze dodaniu gazu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 08:49 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 13:28
Posty: 8795
Lokalizacja: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
model: lodówka
silnik: 2.0 CFCA

Podziękował: 62 razy
Pomógł: 349 razy
To nie jest wycie , to jest całkiem inny dzwięk , cięzko go okreslic. Wsumie tez na pompę stawiałem , był wymieniany rozrząd i nie potrafie powiedziec czy przed wymianą tez ten dzwięk był. Nigdy wczesniej nie wsluchiwałem sie w ten silnik tak. Ten odgłos to jest własnie taki jak by płyn "gulgotał" gdzies i jak sie delikatnie doda gazu to ustaje to...


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 10:12 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): niedziela, 16 stycznia 2011, 14:39
Posty: 184
Lokalizacja: Wrocław
model: Multivan
silnik: AXG

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 2 razy
dokładnie, ale z prawej strony, gdzieś w nogach pasażerach, strasznie jest to denerwujące.


_________________
AXG + ANJ


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 sierpnia 2012, 13:38 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 13:28
Posty: 8795
Lokalizacja: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
model: lodówka
silnik: 2.0 CFCA

Podziękował: 62 razy
Pomógł: 349 razy
Dziś próbowałem ustalić co to za dzwiek i skąd dochodzi , rozebrałem obudowy rozrządu ale od strony silnika nic nie usłyszlałem bo skutecznie silnik go zagłuszał. W kabinie po rozgrzaniu silnika pojawił się , dodam ze im silnik zimniejszym tym on jest bardziej nieslyszalny w kabinie. Po zdjęciu paska alternatora i odpaleniu silnika wydaje mi sie ze dzwieku nie ma juz wtedy czyli wychodziłoby ze pochodzi on z czegos co jest napędzane tym paskiem. Rolka napinająca ma delikatne bicie i jak nią poruszam wydaje podobny głuchy dzwiek , moze pompa wspomagania.... olej w układzie jak sprawdziłem jest w/g mnie do wymiany , kolor szary metaliczny....


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 sierpnia 2012, 13:51 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): niedziela, 16 stycznia 2011, 14:39
Posty: 184
Lokalizacja: Wrocław
model: Multivan
silnik: AXG

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 2 razy
Sterciu napisał(a):
Dziś próbowałem ustalić co to za dzwiek i skąd dochodzi , rozebrałem obudowy rozrządu ale od strony silnika nic nie usłyszlałem bo skutecznie silnik go zagłuszał. W kabinie po rozgrzaniu silnika pojawił się , dodam ze im silnik zimniejszym tym on jest bardziej nieslyszalny w kabinie. Po zdjęciu paska alternatora i odpaleniu silnika wydaje mi sie ze dzwieku nie ma juz wtedy czyli wychodziłoby ze pochodzi on z czegos co jest napędzane tym paskiem. Rolka napinająca ma delikatne bicie i jak nią poruszam wydaje podobny głuchy dzwiek , moze pompa wspomagania.... olej w układzie jak sprawdziłem jest w/g mnie do wymiany , kolor szary metaliczny....


czyli tak jak u mnie ;) bez paska spokój, z paskiem nie idzie wytrzymać.
Jednakże u mnie wszystkie rolki nowe, jedynie pompa wspomagania została,
która ma lekki luz na łożysku, ale nie wydaje mi się, aby było od niej.


_________________
AXG + ANJ


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:01 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 13:28
Posty: 8795
Lokalizacja: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
model: lodówka
silnik: 2.0 CFCA

Podziękował: 62 razy
Pomógł: 349 razy
U mnie pompa wspomagania luzu nie ma , ale muszę się wziąsc za wymianę oleju w układzie i zobaczymy co wtedy bedzie. Dzwięk nie jest jakis upierdliwy ale poprostu ja go słyszę , nikt kto jedzie ze mną go nie slyszy tylko ja.... moze mam za dobry sluch ale zawsze w kazdym aucie słysze zaraz jak cos jest ineczej niz było wczesniej.

U mnie rolka napinajaca paska alternatora tez była zmieniona na nową , oryginał VW ale luz juz ma po około 6000-7000km od wymiany.


p.s. Góral kiedy spot robimy aby porównac czy o to samo nam chodzi z tymi dziwnymi dzwiękami ?? ;)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 01:59 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): niedziela, 16 stycznia 2011, 14:39
Posty: 184
Lokalizacja: Wrocław
model: Multivan
silnik: AXG

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 2 razy
Sterciu, po wymianie poduszki silnika, dźwięk zniknął.
W końcu koniec gulgotania w nogach pasażera :D
Za to pojawił się opisywany dźwięk ze skrzyni :D
Jak auto stoi na wolnych obrotach, to jakby w niej, latały małe kawałki metalu.
Dźwięk metaliczny, ale delikatny, wystarczy dodać gazu znika, ale po chwili znów się pojawia.
Ustępuje po dodaniu sprzęgła lub drgnięciu lekko lewarkiem zmiany biegów.
Sprzęgło, dwumas, wszystko nowe. Niestety w 151KM brak dekla V biegu :(


_________________
AXG + ANJ


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 02:25 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 13:28
Posty: 8795
Lokalizacja: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
model: lodówka
silnik: 2.0 CFCA

Podziękował: 62 razy
Pomógł: 349 razy
U mnie poduszki mam wymienione , niestety "gulgotanie" zostało , ale ustaliłem ze to pompa wspomagania wydaje ten dzwięk i jestem w 100% pewny tego...

tzn inaczej , przestałem na to zwracac uwage chyba i nawet nie wiem czy ten dzwiek jest nadal czy go nie ma ;)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 19:19 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): niedziela, 16 stycznia 2011, 14:39
Posty: 184
Lokalizacja: Wrocław
model: Multivan
silnik: AXG

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 2 razy
ponadto mam jeszcze dziwny dźwięk przy ruszaniu pod górę lub z laweta, ale tylko przy długiej jeździe w korku, gdy wszytsko jest rozgrzane,
coś na styl, uwaga przedstawiam odgłos "dudududud" :D muszę dodać więcej gazu, bo inaczej zgaśnie, czuć duże szarpania pod nogami.
Wszystkie poduszki nowe, poza łyżwa, jutro ja wymieniam, jak nie pomoże to radio włączam na full :D


_________________
AXG + ANJ


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 12:31 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lutego 2013, 20:47
Posty: 133
Lokalizacja: DKL
model: Transporter T4
silnik: 2,4D AAB

Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy
Panowie! U mnie skrzynia lekko rzęzi przy rozpędzaniu. Jest pewien zakres obrotów(bardzo mały) w którym ten dzwięk jest słyszalny. Nie jest to tłumik,osłona itd bo na postoju mogę gazować i dzwięku nie ma.Tylko podczas jazdy.Najbardziej to słychać gdy jest wyższy bieg i mała prędkość. Ostatnio zmieniłem całe sprzęgło bo już nie wysprzęglało ale ten dzwięk był słyszalny też przed wymianą. Olej zalany 75w/90 ciut więcej niż te 2,5l zaleceń VW. Mam wrażenie że coś sie rozsypuje .Tylko co??
Druga rzecz to ,że po wymianie sprzęgła zaczęło szumieć łożysko oporowe na "luzie" , wcisnę sprzęgło to szum ustaje-wiadomo.Łożysko też było zmienione.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 11:26 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): niedziela, 22 maja 2011, 23:16
Posty: 12
model: t4
silnik: 2.5 TDI ACV

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 0 razy
u mnie rzęziło tak jak opisywał Kenobi(na wciśniętym sprzęgle), wymieniłem podporę półosi i jest git!


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:18 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lutego 2013, 20:47
Posty: 133
Lokalizacja: DKL
model: Transporter T4
silnik: 2,4D AAB

Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy
Nie wiem co jest grane, taki metaliczny dzwięk na 3,4,5tce w skrzyni przy rozpędzaniu jak również pod górę pod obciążeniem. Nie mam obrotomierza ale np dojeżdzam do Hopy spowalniającej na 2ce, mijam ją i przy rozpędzaniu z 2ki na 3ke mniej więcej w połowie tak metalicznie pracuje.To samo ze zmianą z 3 na 4 itd. Lecę na 5tce 80km/h , dojeżdzam do świateł,hamuje do 60-50 to wtedy też na 5tce słyszę metaliczny dzwięk. <vw>


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:34 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 lutego 2012, 15:04
Posty: 46
Lokalizacja: Trójmiasto
model: T4 Westfalia
silnik: 2.4 D

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 5 razy
kuczypies napisał(a):
Nie wiem co jest grane, taki metaliczny dzwięk na 3,4,5tce w skrzyni przy rozpędzaniu jak również pod górę pod obciążeniem. Nie mam obrotomierza ale np dojeżdzam do Hopy spowalniającej na 2ce, mijam ją i przy rozpędzaniu z 2ki na 3ke mniej więcej w połowie tak metalicznie pracuje.To samo ze zmianą z 3 na 4 itd. Lecę na 5tce 80km/h , dojeżdzam do świateł,hamuje do 60-50 to wtedy też na 5tce słyszę metaliczny dzwięk. <vw>


Dokładnie mam to samo, w przedziale 1500-1800 obr. To się u Ciebie pojawiło, czy jest cały czas? Ja ciągle się zastanawiam co to jest, bo nie brzmi zbyt dobrze <58>


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 22:04 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lutego 2013, 20:47
Posty: 133
Lokalizacja: DKL
model: Transporter T4
silnik: 2,4D AAB

Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy
Cały czas tego nie ma. Są określone obroty ale są to obroty w dolnych granicach. Słuch mam dobry,nie jest to żadna osłona,tłumik itd bo po wciśnięciu sprzęgła jest ok.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 22:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 6547
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 49 razy
Pomógł: 582 razy
w 2.4D najczęściej ten odgłos jest spowodowany luźnymi synchronizatorami w skrzyni biegów - głównie 5 biegu
w tym wątku też pisał o tym:
FocusMED napisał(a):
Panowie ja u siebie znalazłem powód takiego stukania i rzężenia (pisałem o tym w innym wątku). Mianowicie wyrobione są widełki piątego biegu i ocierają o wycięcie w pierścieniu synchronizatora powodując stuki i rzężenia. Ja odkręciłem dekiel i odpaliłem silnik od razu było widać co to, wystarczyło przytrzymać ręką i cisza.

jest to opisane włącznie z metodą wymiany bez zdejmowania skrzyni na forum w innym miejscu


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało



Za ten wpis autor Kenobi podziękował: kuczypies (niedziela, 2 czerwca 2013, 22:36)
  Statystyki: 5%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 22:34 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lutego 2013, 20:47
Posty: 133
Lokalizacja: DKL
model: Transporter T4
silnik: 2,4D AAB

Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy
Dzięki Kenobi . Teraz już jestem spokojniejszy.Tzn przynajmniej wiem więcej <yes>
Luzny synchronizator 5go biegu odzywa się też na 2,3,4? To tak jakby coś wpadało w wibracje na określonych obrotach.Ma to sens. Powiedz czy jak nie wymienie,poprawie tej "luzności" to się może posypać? Wobec tego szukam postu na ten temat. Dzięki.
FocusMED szkoda,że twój obrazek z tym zaznaczonym elementem już się nie odpala.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2013, 11:58 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lutego 2013, 20:47
Posty: 133
Lokalizacja: DKL
model: Transporter T4
silnik: 2,4D AAB

Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy
Wczoraj odkręciłem dekiel. Faktycznie widełki piątego biegu mają luzy.Tulejki też.
Kenobi napisał(a):
w 2.4D najczęściej ten odgłos jest spowodowany luźnymi synchronizatorami w skrzyni biegów - głównie 5 biegu

Kenobi napisał(a):
FocusMED napisał(a):
Panowie ja u siebie znalazłem powód takiego stukania i rzężenia (pisałem o tym w innym wątku). Mianowicie wyrobione są widełki piątego biegu i ocierają o wycięcie w pierścieniu synchronizatora powodując stuki i rzężenia. Ja odkręciłem dekiel i odpaliłem silnik od razu było widać co to, wystarczyło przytrzymać ręką i cisza.

Irytuje mnie ten dzwięk i nie wiem co mam zmienić. Synchronizatory czy widełki? Na alledrogo można kupić widełki ale w używce,mogą też mieć luzy.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 25 października 2013, 15:47 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): niedziela, 23 stycznia 2011, 21:23
Posty: 310
model: T4
silnik: 1.9 TDI (1Z)

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy
Johnny napisał(a):
Kenobi napisał(a):
jeśli jest to takie rzężenie stukotanie to szukam tego od roku <ojojoj>
slimak też,
po wymianie sprzęgła wraz z dwumasą nic się nie zmieniło
rozbierałem już pół samochodu, siedziałem pod nim kilka godzin i nic nie mogę znaleźc
od spodu praktycznie jest to nie słyszalne - zagłusza silnik

u mnie wystarczy czasem wcisnąc samo sprzęgło i po kilku sekundach to się pojawia, raz mniej raz bardziej, czasem jak wrzucę bieg to jest głośniej, czasem dźwięk się zmienia jak wcisnę hamulec na postoju, wystarczy popchnąc samochód gdy to jest i też jakby zanika

ogólnie jak ktoś rozwikła tą zagadkę to funduje atrakcyjną nagrodę <56>


Dopisuję się do listy, ponieważ mam w 100% to samo, z tą różnicą, że u mnie jest zwykłe sprzęgło. Też myślałem że to coś z nim jest nie tak, ale po wymianie nic się nie zmieniło. Generalnie to stukanie jest trochę irytujące, ale mam tak chyba od zakupu i poza tym, że dźwięk jest denerwujący, to nic z tego nie wynika.


Nie wiem czy ktoś już rozwiązał zagadkę tego stukania, ale u mnie staje się ono coraz mocniejsze, do tego stopnia, że boję się, że coś się zaraz rozsypie. Stuka już z każdym razem gdy wciskam sprzęgło (jest krótki moment ciszy przed samym wrzuceniem biegu) a nawet pojawia się niekiedy na postoju bez wciśniętego sprzęgła, lub gdy powoli się toczę, np. dojeżdżając do świateł na luzie.

Nagrałem filmik, który dość dobrze prezentuje co się dzieje (tylko trzeba dać głośno): http://w693.wrzuta.pl/film/8SkKpapxehW/ ... u_sprzegla

Ktoś wie co to może być? Mi cały czas się wydaje, jakby to była skrzynia. Dodam, że bardzo sporadycznie (może 6-7 razy mi się to zdarzyło przez ok. 3000km) jedynka wchodzi mi ze zgrzytem.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: coś rzęzi
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 25 października 2013, 16:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 6547
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 49 razy
Pomógł: 582 razy
masz zupełnie inny silnik, inną skrzynię biegów, inne sprzęgło, a dźwięk jest dokładnie taki sam jak u mnie
pojawia się i nasila dokładnie przy takich samych operacjach które wykonujesz na filmie
jedynie to u mnie jest chyba trochę ciszej i nigdy nie pojawia się ( jeszcze ) gdy samochód się porusza
i po raz kolejny dla ścisłości napiszę, że wymieniłem kompletne sprzęgło, łożysko podpory, poduszki itp
spróbuj skoro u ciebie jest tak głośno czy po zdjęciu osłony silnika coś da się usłyszeć od spodu, bo u mnie w kabinie słychać ale na zewnątrz nic, a nic


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB