T4 Caravelle szyberdach szklany uchylny -problem z zamknięci
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kosmos
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
T4 Caravelle szyberdach szklany uchylny -problem z zamknięci
Witam
Postanowiłem napisać nowy post, ponieważ nie znalazłem takiego
Od niedzieli jestem właścicielem T4 Caravelle i mam problem z zamknięciem szyberdachy, jest on szklany i uchylny manualny z okrągłym pokrętłem.
Mogę ręką podnieść lecz sama opada a pokrętło nie reaguje i nie wiem jak mam zdemontować te pokrętło
dołączam zdjęcia
http://img441.imageshack.us/img441/7701/dsc2029a.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img716.imageshack.us/img716/3220/dsc2030k.jpg
Postanowiłem napisać nowy post, ponieważ nie znalazłem takiego
Od niedzieli jestem właścicielem T4 Caravelle i mam problem z zamknięciem szyberdachy, jest on szklany i uchylny manualny z okrągłym pokrętłem.
Mogę ręką podnieść lecz sama opada a pokrętło nie reaguje i nie wiem jak mam zdemontować te pokrętło
dołączam zdjęcia
http://img441.imageshack.us/img441/7701/dsc2029a.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/3220/dsc2030k.jpg
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: T4 Caravelle szyberdach szklany uchylny -problem z zamkn
Jak nie ma srubki to moze jest zslepiona plastikiem lub na wcisk .Trudno na podstawie tyxh zdjec powiedziec.
Nie widac ale moze na boku masz taka gume i jest ona na wcisk i cos pod nia jest.
Nie widac ale moze na boku masz taka gume i jest ona na wcisk i cos pod nia jest.
-
Kosmos
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
znalazłem zdjęcie i opis w książce niestety w języku niemieckim, czy ktoś może przetłumaczyć ?
http://img802.imageshack.us/img802/2080/dsc2033h.jpg[/img]
http://img802.imageshack.us/img802/2080/dsc2033h.jpg[/img]
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Na moja marną wiedze i tego co sie domyśliłem...
To idzie tak
Odblokować śrubę A w środku przy krawędzi na zamkniętym dachu
Wkręcając około jedną czwartą w prawo
Dźwignia bezbieczeństwa B w górę
to tyle jak na moje możliwości...
To idzie tak
Odblokować śrubę A w środku przy krawędzi na zamkniętym dachu
Wkręcając około jedną czwartą w prawo
Dźwignia bezbieczeństwa B w górę
to tyle jak na moje możliwości...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Moja wiedza też nie najświeższa :)
Demontaż:
Śrubę A na środku pokrętła przy zamkniętym dachu przekręcić o 1/4 obrotu w prawo
Następnie podnieść dach (kręcąc pokrętłem w prawo) przy tym odrobinę go podnosząc (??)
Dźwignię zabezpieczającą B nacisnąć w górę
Odczepić dach (?)
Podnieść dach od zewnątrz i wyciągnąć do tyłu
Montaż:
Osadzić na zawiasie, dopchnąć i lekko opuścić
Demontaż:
Śrubę A na środku pokrętła przy zamkniętym dachu przekręcić o 1/4 obrotu w prawo
Następnie podnieść dach (kręcąc pokrętłem w prawo) przy tym odrobinę go podnosząc (??)
Dźwignię zabezpieczającą B nacisnąć w górę
Odczepić dach (?)
Podnieść dach od zewnątrz i wyciągnąć do tyłu
Montaż:
Osadzić na zawiasie, dopchnąć i lekko opuścić
-
jaxa
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: MULTIVAN Allstar
- Opis: rocznik'94-95
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Mamy taki sam mechanizm i mały problem, ponieważ co prawda możemy podnosić i opuszczać szyberdach, ale nie blokuje się po opuszczeniu - można go od wewnątrz unieść, a i od zewnątrz, przy szybszej jeździe robi to wiatr. Taki stan rzeczy chyba nie jest właściwy, a rysunków poglądowych jakoś znaleźć nie mogę/potrafię. Nie wiem czy gdzieś nie pękł jakiś kawałek plastiku, czy jakaś śrubka się nie odkręciła...
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym względzie, to prosiłbym o pomoc :)
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym względzie, to prosiłbym o pomoc :)
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
W moim był zatrzask (taki drucik sprężysty podobny do zawleczki) nie w swoim miejscu i dach się otwierał nie reagując na pokrętło i trzymał się tylko na tym zabezpieczeniu co po jego odsunięciu można go wyjąć. Po dokładniejszym oglądnięciu wsunąłem ten drucik na swoje miejsce, zatrzasnąłem w pokrętle i śmiga jak nówka.
-
Bono77
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan syncro
- Opis: 110KM,240tyś.km,7os.,full skóra,DVD2din+TV podsfitka
- Kontakt:
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, z którego czerpię bardzo dużo informacji za co Wam dziękuję.
To mój pierwszy post - więc przejdę do tematu.
Mam taki sam problem jak autor tego tematu "Kosmos" (również autko mam zaledwie parę dni) - pokrętło nie reaguje - mogę kręcić w kółko, szybę mogę podnosić ręką ale nie ma możliwości zostawić jej otwartej - opada.
Zastosowałem się oryginalnej instrukcji VW podanej przez kolegę "kurol", NIESTETY w moim przypadku po odchyleniu dźwigienki pkt. "B" dalej zero reakcji - zapadka która ma opaść jest tamowana obudową słupka pionowego szyberdachu.
Próbowałem tą zapadkę przesunąć w duł śrubokrętem siłą mięśni - niestety gnie się zapadka i nic to nie daje.
Czy ostatecznie pozostaje mi manualnie odkręcenie skrzywionym śrubokrętem przy końcówce (90st.) tych 4 śrubek przykręconych do dachu ? czy jest jakieś jeszcze inne rozwiązanie ?
Proszę o pomoc.
To mój pierwszy post - więc przejdę do tematu.
Mam taki sam problem jak autor tego tematu "Kosmos" (również autko mam zaledwie parę dni) - pokrętło nie reaguje - mogę kręcić w kółko, szybę mogę podnosić ręką ale nie ma możliwości zostawić jej otwartej - opada.
Zastosowałem się oryginalnej instrukcji VW podanej przez kolegę "kurol", NIESTETY w moim przypadku po odchyleniu dźwigienki pkt. "B" dalej zero reakcji - zapadka która ma opaść jest tamowana obudową słupka pionowego szyberdachu.
Próbowałem tą zapadkę przesunąć w duł śrubokrętem siłą mięśni - niestety gnie się zapadka i nic to nie daje.
Czy ostatecznie pozostaje mi manualnie odkręcenie skrzywionym śrubokrętem przy końcówce (90st.) tych 4 śrubek przykręconych do dachu ? czy jest jakieś jeszcze inne rozwiązanie ?
Proszę o pomoc.
-
Bono77
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan syncro
- Opis: 110KM,240tyś.km,7os.,full skóra,DVD2din+TV podsfitka
- Kontakt:
Udało mi się rozebrać - musiałem odkręcić te 2 śrubki przykręcone do szyby aby móc dojść do reszty.
Niestety według instrukcji ta dźwigienka "B" nie rozłączała 2 części ze względu grzybka - był jakiś poharatany.
W moim przypadku pokrętło nie reagowało na podnoszenie i opuszczanie szyberdachu ze względu na to, że środkowa końcówka pokrętła była połamana - brak zatrzasku przytrzymującego górny mechanizm podnoszenia szyby. Próbowałem naprawić na wszelkie sposoby (bez klejenia ze względu na przyszłościową potrzebę rozbiórki mechanizmu) - niestety - NIE do naprawienia - jedyne wyjście = ZNALEŹĆ multika na szrocie i samemu wykręcenie spranego pokrętła - inaczej np na allegro (bądź innych podobnych stronkach) konieczność zakupu całego mechanizmu z szybą, co się nie opłaca.
Druga ciężka strona minusa - znaleźć multika na szrocie takiego co ma szyberdach na pokrętło - rzadkość :(
Ja jak na dziś - potrzebuję takiego pokrętła - obojętnie na kolor - przydałby się jasny.
Niestety według instrukcji ta dźwigienka "B" nie rozłączała 2 części ze względu grzybka - był jakiś poharatany.
W moim przypadku pokrętło nie reagowało na podnoszenie i opuszczanie szyberdachu ze względu na to, że środkowa końcówka pokrętła była połamana - brak zatrzasku przytrzymującego górny mechanizm podnoszenia szyby. Próbowałem naprawić na wszelkie sposoby (bez klejenia ze względu na przyszłościową potrzebę rozbiórki mechanizmu) - niestety - NIE do naprawienia - jedyne wyjście = ZNALEŹĆ multika na szrocie i samemu wykręcenie spranego pokrętła - inaczej np na allegro (bądź innych podobnych stronkach) konieczność zakupu całego mechanizmu z szybą, co się nie opłaca.
Druga ciężka strona minusa - znaleźć multika na szrocie takiego co ma szyberdach na pokrętło - rzadkość :(
Ja jak na dziś - potrzebuję takiego pokrętła - obojętnie na kolor - przydałby się jasny.