Webasto czy dogrzewacz. Problem dla laika.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tomasjo
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Webasto czy dogrzewacz. Problem dla laika.
Od niedawna mam T4 caravelke 95r 2.4d
Przy kupnie sprzedający pokazywał mi że działa webasto i faktycznie na zapłonie coś tam leciało dymu z pod nadkola i ciepło robiło. Bez zapłonu nic nie wyświetla się - brak prądu.
Sam nie potrafię tego włączyć. Jak radziliście na forum najpierw trzeba sprawdzić jaki jest to rodzaj jego. Wiem tylko, że nie ma akumulatora pod fotelem.
Szukając po forum nie znalazłem informacji jak sprawdzić jakie mam webasto oraz jak je odpalić.
Pod maską w silniku nie ma żadnej naklejki (zresztą chciałem sprawdzić tę naklejkę obok bezpieczników i jej też nie ma ;) )
http://i45.tinypic.com/ml6oth.jpg
W programatorze Webasta czy co to jest mogę przełączać coś na MON, cyfry 1 2 3, oraz strzałkami sie ustawia jakieś -49 albo -50.
http://i46.tinypic.com/2s84jrp.jpg
Mógłby ktoś dla laika zaznaczyć czy wyjaśnić gdzie powinna być naklejka tudzież te ogrzewanie?
Przy kupnie sprzedający pokazywał mi że działa webasto i faktycznie na zapłonie coś tam leciało dymu z pod nadkola i ciepło robiło. Bez zapłonu nic nie wyświetla się - brak prądu.
Sam nie potrafię tego włączyć. Jak radziliście na forum najpierw trzeba sprawdzić jaki jest to rodzaj jego. Wiem tylko, że nie ma akumulatora pod fotelem.
Szukając po forum nie znalazłem informacji jak sprawdzić jakie mam webasto oraz jak je odpalić.
Pod maską w silniku nie ma żadnej naklejki (zresztą chciałem sprawdzić tę naklejkę obok bezpieczników i jej też nie ma ;) )
http://i45.tinypic.com/ml6oth.jpg
W programatorze Webasta czy co to jest mogę przełączać coś na MON, cyfry 1 2 3, oraz strzałkami sie ustawia jakieś -49 albo -50.
http://i46.tinypic.com/2s84jrp.jpg
Mógłby ktoś dla laika zaznaczyć czy wyjaśnić gdzie powinna być naklejka tudzież te ogrzewanie?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Webasto czy dogrzewacz. Problem dla laika.
Dym leciał z przedniego nadkola czy z okolicy tylnego koła z lewej strony?tomasjo pisze:i faktycznie na zapłonie coś tam leciało dymu z pod nadkola i ciepło robiło. Bez zapłonu nic nie wyświetla się - brak prądu.
Masz nawiew w podłodze za siedzeniem kierowcy?
Jak naciśniesz czerwoną sprężynkę czy też fale na programatorze to co się dzieje?
-
tomasjo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jak nacisnę ten czerwony przycisk to się nic nie dzieje poza tym, że się pojawia na wyświetlaczu. Oczywiście właczony zapłon.
Dym leciał z przedniego nadkola.
Edit:
Poleciałem i sprawdziłem i nie ma żadnego wlotu czy też wylotu za fotelem kierowcy. Jest tylko przy drzwiach rozsuwanych ale to nie od tego raczej.
Dym leciał z przedniego nadkola.
Edit:
Poleciałem i sprawdziłem i nie ma żadnego wlotu czy też wylotu za fotelem kierowcy. Jest tylko przy drzwiach rozsuwanych ale to nie od tego raczej.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
No to masz dogrzewacz silnika.
Czytaj o nim tu http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=100&start=0
Czytaj o nim tu http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=9&t=100&start=0
-
tomasjo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
To mógłbyś mi wytłumaczyć jak on go włączył ? Bo według linka pisze, że działa tylko przy odpalonym silniku.
Silnik nie pracował na 100% i był włączony zapłon tylko.
Silnik nie pracował na 100% i był włączony zapłon tylko.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie prawdamariuszgim pisze:No to masz dogrzewacz silnika.
jak jest sterownik to jest to webasto mokre, które ogrzewa płyn chłodniczy, a ciepłe powietrze wylatuje z tych samych kratek co zwykłe ogrzewanie przy uruchomionym silniku
instrukcje obsługi są na forum umieszczone
edit:
znajduje się ono dokładnie w tym samym miejscu co dogrzewacz, oprócz tego jeśli masz silnik jak w podpisie 2.4D to tam dogrzewacze nie były montowane, tylko w 2.5TDI
-
tomasjo
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt: