montaż szyberdachu fabrycznego (przód)

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
xpebex
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: t4 multivan
Kontakt:

montaż szyberdachu fabrycznego (przód)

Nieprzeczytany post autor: xpebex »

witam,
do tej pory ograniczałem się do czytania tego forum bo znalazłem odpowiedzi na większość pytań. Ponieważ jest to mój pierwszy post raz jeszcze witam i pozdrawiam wszystkich busomaniaków :)
moja teczwórka to długo szukany multivan z ostatniego rocznika. jest to fabryczny highline więc lista wyposażenia jest naprawdę długa i cieszy! ale... do pełni szczęścia brakuje szyberdachu. kupiłem używany kompletny szyber z podsufitką na przód (nad głową kierowcy). z tego co widzę jest to bardzo prosta konstrukcja z "tacką na wodę" i bez odpływów do słupków. z wycięciem i osadzeniem zgłoszę się do jakiegoś fachowca ale uprzedzając fakty czy ma ktoś może szablon z rozmieszczeniem pod taki otwór? ewentualnie prośba do posiadaczy t4 z fabrycznym szyberdachem otwieranym elektrycznie: czy moglibyście zmierzyć odległość ramy szyberdachu od tego pierwszego przetłoczenia na dachu? wycięcie musi być bardzo dokładne żeby się podsufitka spasowała.
z góry dzięki za pomoc!
pokor
Stały bywalec

15
Tematy: 12
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 19 razy
Kontakt:

Re: montaż szyberdachu fabrycznego (przód)

Nieprzeczytany post autor: pokor »

Nie tak szybko kolego.
Czeka cię niezła rzeźba z dachem ze spawaniem włącznie.
Gdzieś był na forum poruszony temat.
Otwór ori szyberdachu ma zagięte ranty i jest uszczelniany w pionie a nie w poziomie jak uniwersalne szybry do których wystarczy wyciąć dziurę.
Więc musisz jeszcze kupić kawałek dachu z fabrycznym otworem i wspawać u siebie.
Jest ryzyko , że coś się zwichruje pójdą jakieś dziwne naprężenie i nie uszczelnisz tego nigdy.
Dobra rada to ciesz się klimą olej szyberdach a jak chcesz koniecznie to kup jakiś uniwersalny elektryczny uchylno/przesuwny (na zewnątrz) Webasto ma fajny wybór i wysokie ceny
xpebex
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

dzięki za szybką odpowiedź! temat fabrycznego owszem był poruszany ale z tego co znalazłem mowa była o tylnym szyberdachu (nad stolikiem). ten duży jest zupełnie innej konstrukcji (wiem bo miałem w poprzednim busie) i chowa się w dachu pod podsufitkę lub normalnie uchyla. przy tym dużym otwór w dachu faktycznie ma zagięte ranty i nie podejmowałbym się tego wycinać
ale z tego co widzę, przedni szyber jest dużo prostszy o konstrukcji właśnie takiej jak uniwersalne, czyli wyjeżdża i odsuwa się na dach. zresztą jako oryginał w T4 jest montowany właśnie szyberdach produkcji Webasto! wycięcie nie ma przetłoczeń i nie ma na nie miejsca ponieważ na całym obwodzie blacha dachu jest jakby przyciśnięta przez górną i dolną obudowę szyberka. jedyny problem mam właśnie z ustaleniem odległości wycięcia od pierwszego przetłoczenia w dachu bo nawet niewielkie przesunięcie uniemożliwi dopasowanie podsufitki. uniwersalne wykończenie podsufitki odpada - nie w moim busie :)
dlatego ponawiam prośbę do posiadaczy oryginalnie zamontowanych przednich szyberdachów o pomoc w ustaleniu tej odległości.
pozdrawiam!
grandcherokee
Forumowicz T4

14
Tematy: 2
Model:
Auto: business class
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grandcherokee »

wycinasz otwór i wklejasz szyber na uszczelniacz, nic nie trzeba spawac, to nie T5
pokor
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

Jeśli tak sprawa wygląda i jest to z ori z t4 t4 to zdemontuj szyber od podsufitki załóż podsufitkę i wg tego zrób otwór od dołu przy czym dobrze mieć ori szablon ponieważ otwór w dachu będzie mniejszy niż w podsufitce (grubość wewnętrzna ramki ewentualnie policz sobie grubości ramek.
mirecki.w
Aktywny T4

15
Tematy: 5
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mirecki.w »

zastanow się jeszcze dwa razy czy napewno jest Ci potrzebny ten szyberdach, przerabiłem juz coś takiego /nie w t4/ i nie polecam, wszystko jest fajn ie do momentu kiedy pojawi się jakiś przeciek !!!
pokor
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

Poza tym słoneczko wali w głowę czasami.
Mając klimę bym nie montował.
xpebex
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Panowie nie zniechęciliście mnie ;) sprawę przemyślałem wielokrotnie i zakładam. Znalazłem na niemieckim forum konkretną odpowiedź na moje pytanie o odległość od przetłoczenia i do roboty!
od razu następne pytanie: czy ma ktoś schemat podłączenia el. szyberdachu? fabrycznie jest trochę inna wiązka do przedniej lampki
xpebex
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

ok. mam schemat. znalazłem na tym forum. wcześniej nie widziałem bo nie miałem jeszcze uprawnień do oglądania załączników. w tym tygodniu będę zakładał szyber. trzymajcie kciuki!
kowal
Nowy T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: Transporter
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kowal »

Witam, niedawno zarejestrowałem się na forum. Też poszukuje schematu podłączenia szyberdachu. Może ktoś z Was wysłać go na maila?
thadeusch
Aktywny T4

15
Tematy: 3
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: thadeusch »

kolego podałbyś tę odległość od przetłoczenia,aby i na naszym forum była.
thadeusch
Aktywny T4

15
Tematy: 3
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: thadeusch »

xpebex pisze:
Znalazłem na niemieckim forum konkretną odpowiedź na moje pytanie o odległość od przetłoczenia i do roboty!
Podbijam temat bo kolega na PW nie odpowiada.Może ktoś z szanownego grona forumowiczów ma odnośnik do tego tematu na niemieckim forum,lub potrafi je odnaleźć,bo ja z niemieckiego to tylko hande ho :)
trempek
Początkujący T4

12
Tematy: 2
Model:
Auto: t4 2002
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: trempek »

Odgrzewam kotleta.
Interesuje mnie schemat podłaczenia instalacji szyberdachu.
Moj jest firmy webasto i ma kostkę 4 piny , przewody czarny, dwa czerwone i brązowy.
Nowy nie ma co filozofowac bo wystarczy plus i masa, ale mysle ze pozostałe trzeba podłączyc do modułu komfortu (od szyb elektrycznych) i bedzie tip top.
Pozdrawiam
łapek
Forumowicz T4

10
Tematy: 0
Model:
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: łapek »

To i ja odgrzewam. Multivan polift, fabryczny szyber i brak możliwości jego uchylania - nie ma przycisku do uchylania czy to normalne? Czy wystarczy zamontować lampkę ze sterowaniem szyberdachu z przyciskiem uchylania żeby pojawiła się taka opcja?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”