Biegów brak?....
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
babula
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: VW T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Biegów brak?....
witam,miałem dziś ciekawy przypadek....jadąc przy redukcji biegów nagle ich zabrakło,w żaden sposób nie szło wbic.Po zgaszeniu silnika wszystkie biegi na sucho mogłem przełanczac,po odpaleniu-znowu biegów brak.Odpaliłem na dwójce i jakis czas tak jechałem,po jakimś znowu czasie biegi wróciły.Co to może byc?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Re: Biegów brak?....
masz linkę czy hydrauliczne sprzęgło
jeśli hydrauliczne to
1 mało płynu
2 pompa może
3 wysprzeglik
4 zapowietrzyło sie
przyczyn może być więcej napisz dokladnie na (sucho) biegi zawsze wejdą
jeśli hydrauliczne to
1 mało płynu
2 pompa może
3 wysprzeglik
4 zapowietrzyło sie
przyczyn może być więcej napisz dokladnie na (sucho) biegi zawsze wejdą
-
fleri
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: T4 lift long
- Kontakt:
miałem podobną sytuacje (mam taki sam silnik, więc może to to), otóż nad skrzynią biegów jest taki mechanizm z dwoma plastikowymi kulkami i dwoma.. y... 'jarzemkami'? nie pamiętam jak to sie nazywało, w każdym bądź razie jedno z nich mi się wyrobiło, mała kulka wypadała i wtedy własnie musiałem przed odpaleniem wrzucać bieg i dopiero jechać, na początku mogłem na odpalonym silniku wrzucać jednej bieg (dwójke albo trójke), później już nawet tyle sie nie dało...
z latarką da sie to sprawdzić bez demontowania czegokolwiek, wystarczy otworzyć maske i zerknąć głęboko po prawej stronie silnika, niech ktoś wtedy porusza dźwignią zmiany biegów i będzie widać
z latarką da sie to sprawdzić bez demontowania czegokolwiek, wystarczy otworzyć maske i zerknąć głęboko po prawej stronie silnika, niech ktoś wtedy porusza dźwignią zmiany biegów i będzie widać
-
babula
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: VW T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
fleri dzięki to było właśnie to(nad skrzynią biegów jest taki mechanizm z dwoma plastikowymi kulkami i dwoma.. y... 'jarzemkami'? nie pamiętam jak to sie nazywało, w każdym bądź razie jedno z nich mi się wyrobiło, mała kulka wypadała)tylko że u mnie nic nie wypadło tylko to jarzmo lużne i zależy jak sie ułożyło to tak działało.Zrobione i T4 jeżdzi .DZięki
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Heh miałem to od razu Ci napisać ale nie pasowały mi objawy, że brak biegów na włączonym silniku a na wyłączonym były ( miałem z tym problem i w obu wypadkach biegów brak )
:D
:D
-
Henryk_66
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T-4
- Opis: Lubię dłubać. Nie zawsze da się naprawić:)
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
WITAM
Czy ktoś mógłby napisać albo dodać fotkę jak mają być zamontowane te przeguby kuliste bo kupiłem cały komplet, mam założone jakieś sztuki samoróbki i z lewej strony nie wiem czy przegub ma być przed czy za tulejką silnik 2,4
Dzieki za pomoc
Czy ktoś mógłby napisać albo dodać fotkę jak mają być zamontowane te przeguby kuliste bo kupiłem cały komplet, mam założone jakieś sztuki samoróbki i z lewej strony nie wiem czy przegub ma być przed czy za tulejką silnik 2,4
Dzieki za pomoc
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=5728#p5728
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... rsicht.jpg
Z lewej i z prawej masz mieć kulki
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... rsicht.jpg
Z lewej i z prawej masz mieć kulki
-
Henryk_66
- Nowy T4
- 16
- Model:
- Auto: T-4
- Opis: Lubię dłubać. Nie zawsze da się naprawić:)
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
UFFF
Witam
Wczoraj wkońcu zebrałem się i wymieniłem cały koplet tych ,, przegubów kulistych''.
Miało trwać 1 h a trwało 3 h i kosztowało mnie dużo myślenia kombinacji pomoc kolegi i na koniec sukces i 0,7 l.
Takie nic a tyle zachodu, ale jaka satysfakcja i dziś lekki k-c :)
Witam
Wczoraj wkońcu zebrałem się i wymieniłem cały koplet tych ,, przegubów kulistych''.
Miało trwać 1 h a trwało 3 h i kosztowało mnie dużo myślenia kombinacji pomoc kolegi i na koniec sukces i 0,7 l.
Takie nic a tyle zachodu, ale jaka satysfakcja i dziś lekki k-c :)
-
ziemniak
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam, jestem tu nowy :D
Niedawno zakuplem T4 z silnikiem 2.4D, rocznik bodajze 1993 czy jakos tak. Mam problem z biegami wlasnie.
Zaczelo sie od tego, ze czasem biegi wchodzily, czasem zupelnie, przy czym jak byl okres, ze dzialaly, to sprzeglo lapalo gdzies w polowie skoku pedalu sprzegla <w zwiazku z tym raczej wykluczam uszkodzenie samego sprzegla>.
Ktoregos dnia pieknego jednak biegi zupelnie odmowily wspolpracy (sprzeglo przestalo dzialac). Zby ruszyc z miejsca trzeba bylo wbic jedynke <jak u kolegi wyzej> i odpalic auto. Gdy tak sie zrobilo, to auto czasem lekko ciagnelo do przodu, czasem nie (przy wcisnietym na max sprzegle) i dalo sie nim normalnie ruszyc. Podejrzenie padlo na linke sprzegla, zostala wymieniona na nowa.
Po wymianie bylo ok przez jakis 1-2 km i ZNOWU nie mozna wbic biegu! WTF??? Z wyrzuceniem np z 4-ki na luz tez jets problem podczas jazdy.
Trafilem na ten temat o "kulkach" w mechanizmie, ale mam pewne ale :)
Czy w jakis sposob te kulki przy mechanizmie wspolgraja z samym sprzeglem? Czy ich zuzycie/brak moga sprawiac, ze nie da sie wysprzeglic biegu?
Mam typowe objawy zuzytego sprzegla, ale jakos nie chce mi sie wieryc ze czasem dzialalo, a nagle przestawalo i znowu zaczynalo dzialac :) Przeciez jak sprzeglo sie skonczy, to go nie ma i juz :)
Pozdrawiam i dzikeuje za odpowiedzi :)
Niedawno zakuplem T4 z silnikiem 2.4D, rocznik bodajze 1993 czy jakos tak. Mam problem z biegami wlasnie.
Zaczelo sie od tego, ze czasem biegi wchodzily, czasem zupelnie, przy czym jak byl okres, ze dzialaly, to sprzeglo lapalo gdzies w polowie skoku pedalu sprzegla <w zwiazku z tym raczej wykluczam uszkodzenie samego sprzegla>.
Ktoregos dnia pieknego jednak biegi zupelnie odmowily wspolpracy (sprzeglo przestalo dzialac). Zby ruszyc z miejsca trzeba bylo wbic jedynke <jak u kolegi wyzej> i odpalic auto. Gdy tak sie zrobilo, to auto czasem lekko ciagnelo do przodu, czasem nie (przy wcisnietym na max sprzegle) i dalo sie nim normalnie ruszyc. Podejrzenie padlo na linke sprzegla, zostala wymieniona na nowa.
Po wymianie bylo ok przez jakis 1-2 km i ZNOWU nie mozna wbic biegu! WTF??? Z wyrzuceniem np z 4-ki na luz tez jets problem podczas jazdy.
Trafilem na ten temat o "kulkach" w mechanizmie, ale mam pewne ale :)
Czy w jakis sposob te kulki przy mechanizmie wspolgraja z samym sprzeglem? Czy ich zuzycie/brak moga sprawiac, ze nie da sie wysprzeglic biegu?
Mam typowe objawy zuzytego sprzegla, ale jakos nie chce mi sie wieryc ze czasem dzialalo, a nagle przestawalo i znowu zaczynalo dzialac :) Przeciez jak sprzeglo sie skonczy, to go nie ma i juz :)
Pozdrawiam i dzikeuje za odpowiedzi :)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do kulek to nie mają nic wspólnego ze sprzęgłem (przynajmniej u mnie), tylko właśnie z wrzucaniem biegów jak należy.
Dziwie się, że jeszcze tam nie zajrzałeś u siebie....
Dziwie się, że jeszcze tam nie zajrzałeś u siebie....
-
Iron Maiden
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Dokladnie sprawdz polaczenie wybieraka biegow tzw kulki.I sprawdz poziom plynu w zbiorniczku.(objaw jak ciagnie na sprzegle)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Iron Maiden pisze:I sprawdz poziom plynu w zbiorniczku.(objaw jak ciagnie na sprzegle)
ziemniak pisze:Podejrzenie padlo na linke sprzegla, zostala wymieniona na nowa.
-
Iron Maiden
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
witam wszystkich bo tak nie grzecznie sie zachowalem w poscie po wyzej.Wiec wszystkich witam i pozdrawiam.
A co do tresci to sorki czytalem ale ze ma linke musialem przeoczyc bo ja mam tez 2.4 i mam hydrauliczne sprzeglo.I przez to pomylka przepraszam jak wprowadzilem w blad :oops:
każdemu się zdarza
A co do tresci to sorki czytalem ale ze ma linke musialem przeoczyc bo ja mam tez 2.4 i mam hydrauliczne sprzeglo.I przez to pomylka przepraszam jak wprowadzilem w blad :oops:
każdemu się zdarza