Goły blaszak

Twoje auto, Twoja historia. Zdjęcia, zmiany, mody i codzienność z T4.
ODPOWIEDZ
pawel_pl
Nowy T4

Answers: 0
6
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Goły blaszak

Nieprzeczytany post autor: pawel_pl »

Czołem Wszystkim

Dawno temu wymyśliłem sobie Surfbus'a, jako że plątanie desek windsurfingowych na dachu i tetris z żagli, masztów, bomów i reszty gratów jest w osobówce delikatnie mówiąc irytujący. O walce na wietrze i deszczu z namiotem i gnieżdżeniu się w nim potem jak pokrak nie wspominając. I tak nie minął jakiś milion lat i już jest...
IMG_20210710_155649_copy_377x283.jpg
IMG_20200912_133038_copy_384x288.jpg
...kompletnie goły, podrdzewiały tu i tam blaszak 1.9 TD o imponującej mocy 68 KM i jeszcze bardziej imponująco krótkiej skrzyni biegów. Co ma swoje niezaprzeczalne zalety:
- brak stresu przy wyprzedzaniu, jako że takowe nie jest możliwe
- uzyskanie mandatu za przekroczenie prędkości jest praktycznie niewykonalne
- samochód jest tak nijaki, że kompletnie nikt nie zwraca na niego uwagi
- uwagi też nie rozpraszają elektroniczne gadżety, klimatyzatory i inne umilacze podróży

Po zakupie skupiłem się na usunięciu najpoważniejszej wady fabrycznej T4 - braku Cupholderów.
IMG_20210710_155821_copy_384x288.jpg
Na drugi ogień poszedł piszczący dźwięk dochodzący z prawego tylnego koła połączony z opcja gotowania wody na feldze. Wymagało to:
- 4 wizyt w warsztatach w różnych częściach kraju
- pozostawienia w ww. łącznie 1/6 wartości samochodu
- udania się do sklepu i nabycia nowego zacisku
- położenia się pod samochodem na cały dzień i samodzielnej wymianie ww. (tak czytałem, to prosta rzecz, jednak mam 0 zmysłu technicznego i 2 lewe ręce)

Btw. Jeśli ktoś miałby ochotę podzielić się namiarami na warsztat w Wa-wie lub jej najbliższej okolicy, w którym mechanicy faktycznie zajmują się naprawą samochodu, a nie klikaniem po fejsach, tiktokach, tinderach itp., to byłbym zobowiązany.

W dalszej kolejności zająłem się zabudową wnętrza do celów windsurfingowych. Cóż, moc 68KM nakłada pewne ograniczenia... a właściwie pozostawia tylko jedną drogę - minimalizm wagowy. Dlatego też z zabudowy jest... jedynie platforma do spania, pod którą mieści się cały sprzęt windsurf. Żaden Camper ani Vanlife.
IMG_20200913_181358_copy_384x288.jpg
IMG_20200913_181135_copy_288x384.jpg
IMG_20210710_155519_copy_288x384.jpg
Projekt jednocześnie zakończony jak i nie. Z czasem, o ile wpadnie jakieś luźne kilka zł dołożę:
- drugi aku, split charge & panel solarny by móc telefon podładować i lampkę zapalić po zmroku nie zabijając głównego aku
- webasto
- delikatnie wyższe opony, lekkie AT (205/70/15 lub 205/75/15), by móc powłóczyć się szutrami i nie złapać kapcia na pierwszym ostrzejszym kamieniu
Praktyka pokazała, że przy tym jak używam T4'ki niczego więcej mi nie potrzeba.

Mam niejasne wrażenie, że podążam odwrotną drogą niż większość...

Mimo chwilami trochę ironicznego tonu, prawda jest taka, że T4'ka jest najfajnieszym samochodem jakim do tej pory jeździłem. Jest prosta, funkcjonalna i wygodna. Wystarczająco duża i mała zarazem. W trasie pali tyle co kot napłakał (przy flegmatycznej jeździe w okolicy 80 km/h uzyskuję między 6.1 a 6.5 l/100km). Jazdy stołeczno-podmiejskie już tak nie zachwycają ale 8 l/100km nadal nie jest złym wynikiem. Generalnie, to wspaniale wyluzowany i praktyczny samochód. I w pełni rozumiem czemu ma tak duże grono fanów, których niniejszym pozdrawiam.
IMG_20200913_174028-01_copy_288x384.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój Bus”