Problem z regulacją temperatury nawiewu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Wolansio
- Nowy T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Problem z regulacją temperatury nawiewu
Cześć wszystkim, jestem tu nowy <england>
Mam typowy problem z ogrzewaniem w mojej t4 2,5tdi '98 czyli z wentylatorów leci tylko gorące powietrze (z wyjątkiem środkowego - tam zimne, tak jak powinno).
Zgodnie ze wskazówkami na forum sprawdziłem cięgna i mimo dźwigni zaworu nagrzewnicy ustawionej w pozycje zamknięta (skierowana w stronę przodu auta) dalej daje gorącym. Podejrzewam nieszczelny zawór tym bardziej, że jest niewielki wyciek płynu z okolicy śrubki mocującej dźwigienkę.
Moje pytanie jest takie, czy mogę zaklipsować wąż przed lub za zaworem i tak pojeździć żeby sprawdzić czy wtedy zacznie wiać chłodem, czy może taki zabieg spowodować jakąś usterkę?
Pozdrawiam
Mam typowy problem z ogrzewaniem w mojej t4 2,5tdi '98 czyli z wentylatorów leci tylko gorące powietrze (z wyjątkiem środkowego - tam zimne, tak jak powinno).
Zgodnie ze wskazówkami na forum sprawdziłem cięgna i mimo dźwigni zaworu nagrzewnicy ustawionej w pozycje zamknięta (skierowana w stronę przodu auta) dalej daje gorącym. Podejrzewam nieszczelny zawór tym bardziej, że jest niewielki wyciek płynu z okolicy śrubki mocującej dźwigienkę.
Moje pytanie jest takie, czy mogę zaklipsować wąż przed lub za zaworem i tak pojeździć żeby sprawdzić czy wtedy zacznie wiać chłodem, czy może taki zabieg spowodować jakąś usterkę?
Pozdrawiam
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Problem z regulacją temperatury nawiewu
A zalożyłem klips (zacisk plastikowy do prac przy wężach) na węża do tylnej nagrzewnicy ale jakoś nie zauważyłem drastycznego spadku cieploty. Ale także nic się nie stało.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Nie lepiej wymienić zawór, jeśli jak piszesz ma nieszczelność ,po takim zabiegu będziesz pewny że nie jest to wina zaworu jeśli nadal będzie wiało ciepłym powietrzem . taka operacja nie jest trudna ściskasz węże przed zaworem i za nim rozpinasz opacki wymieniasz zawór i nawet wiele płynu nie ucieknie nie mówiąc już o zapowietrzeniu układu
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Sharan, Cordoba
- Opis: DOGRZEWACZE i OGRZEWANIA POSTOJOWE: EBERSPACHER I WEBASTO
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Śmiało zaciskaj węża, bo jeśli zawór odcina przepływ płynu to ty to samo zrobisz zaciskiem. Oczywiście cieknĄcy zawór do regeneracji lub wyminy.Wolansio pisze:Cześć wszystkim, jestem tu nowy <england>
Pozdrawiam
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Nie wylatywała Ci gąbka z nawiewów. Może tam już nic nie ma.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
W przypadku zasugerowanym przez Ciebie <up> to jest odwrotnie leci zimne powietrze z nawiewów ,temat znany mi z autopsji ( powietrze nie przelatuje przez chłodniczkę ,tylko przez otwory w klapach przepływa obok nie ogrzewając się),
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Januszu, u Ciebie jest klima i w konsekwencji ma dmuchać ciepłym ze srodkowych kratek, a w ukladzie z mechnicznym zaworem na linkę (uklad bezklimowy) ciepłe powietrze może leciec tylko z bocznych kratek (pomijam nadmuch na nogi) ale tylko wtedy gdy ciepła jest też nagrzewniczka czyli otwarty jest ten zawór.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2020, 18:14 przez Adampio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
A to zwracam honor ,ja sugerowałem się tym co u mnie siedzi ,więc moja niewiedza i różnica w produkowanych wersjach