Multivan 2.4D automat Jamaica Aqua Blue

Twoje auto, Twoja historia. Zdjęcia, zmiany, mody i codzienność z T4.
ODPOWIEDZ
CandyMan
Nowy T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Multivan 2.4D automat Jamaica Aqua Blue

Nieprzeczytany post autor: CandyMan »

Witam wszystkich!

Wlaśnie rozpoczynam gruntowny remont mojego żuczka.
Wkrótce fotorelacja ale na początek trochę naszej wspólnej historii...

Tak więc mój Multivan jest z 1992 roku posiada silnik 2.4D AAB, który współpracuje (bez żadnych zastrzeżeń) z automatyczną skrzynią biegów. Auto jest w kolorze jamaica aqua blue.
Jestem jego drugim właścicielem, zakupiłem go w 2009 roku od Niemca (prawdziwy nie śniady i nie handlarz) z przebiegiem 189 000 km. W obecnej chwili stuknęło nam 252 000 km. No fakt macie racje mało... Ale to tylko dlatego że był bardzo mało używany głównie wyjazdy na wakacje i dłuższe trasy więc potrafił po poł roku stać. Próbowałem kilka razy się przełamać i go sprzedać ale stosunek ceny do wartości sentymentalnej nijak sie miał, więc szybko rezygnowałem z tego pomysłu powtarzając sobie i jemu że kiedyś go odpicuje na cacy. I tak marzyliśmy wspólnie o jego lepszych przyszłych czasach... Serducho ma bardzo zdrowe, mechanicznie dbam o niego należycie bo ceny części zamiennych są wręcz rewelacyjne to niestety blacha już zaczyna w niektórych miejscach ulegać się rudej... Myślałem nad robieniem samego dołu i daniem jakiegoś innego odcieniu bo wiadomo że malowanie całości to duży koszt. Zrobiłem nawt prawe progi i błotnik bo leciały najbardziej. Tak więc marzyliśmy razem dalej... Ale jak to mówią MARZENIA SIĘ SPEŁNIAJĄ i tu kolejna część naszej historii, która tylko utwierdziła mnie w przekonaniu że jesteśmy sobie przeznaczeni.

Jest 17.12.2017 niedziela godzina 11:00 delikatnie pada śnieg. Zazwyczaj auto stoi na podwórku ale nie dziś. Zostawiłem je na ulicy bo w sobote węgiel mi przywozili. Wyjeżdzam drugim autem i otwierając bramę spoglądam w prawo i serce mi staje!
Busik stoi z rozwalonym przodem. Pełno szkła plastików i nikogo! Pusto! Ciśnienie 200 na mojej pompce. Furia, złość i wielki smutek... Naprawde wielki smutek. Myśle sobie pewnie w nocy jakiś wariat jechał, uderzył i uciekł. Załamany jestem... Telefon na policje też nic nie pomaga bo co oni mogą zrobić skoro sprawcy nie ma. Po jakichś 30 minutach słyszę dzwonek do furtki. Tak, zgłosił sie pan. Bardzo wystraszony pan Z. 62l. I teraz najlepsze bo opis zaistniałej sytuacji jaki mi przedstawił jest conajmniej śmieszny, niestety nie dla niego i jego golfa IV. Otóż pan Z. w tą nieszczesną niedziele pojechał swoim golfem kupić choinke. Wepchnął ją do swojego auta i ruszył w drogę powrotną. Przejeżdżając obok mojego domu "choinka go zaatakowała" dostał w twarz i stracił panowanie i uderzył.
Zaraz wrzuce fotki ale musze się nauczyć :P uderzył idealnie jeżeli tak to można nazwać. Do dziś się zastanawiam jak to możliwe, że ja nikt w domu nie słyszał tego dzwona choć auto stało pod oknami. Wypłacili bardzo ładnie. I tu ciekawostka Multivana w tym roczniku nie ma w EuroTax wiec wartość byla liczona z allegro i olx :D

No i stało się :) A w zasadzie zaczyna się dziać...

Co będzie robione?
-całkowite lakierowanie - kolor oryginalny, zderzaki i lusterka zostają czarne
-przyciemnienie szyb
-wygluszenie wnetrza matami butylowymi i pianką akustyczną 10m2 już mam tego i tego.
-orurowanie boczne (czarne) już mam musze tylko odświerzyć i założyć
-koła Projektzwo 17" (czarne) narazie są srebrne.

Stan na 22.03.2018
Auto w tej chwili jest po kompletnej blacharce, wybebeszone z tapicerek, w weekend demontaz szyb i we wtorek jedzie do lakiernika.

W czasie jak bedzie u lakiernika chce się zająć tapicerkami i plastikami. Zastanawiałem się nad zmianą koloru na czarny. Czy jest na forum ktoś kto malował środek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dudu$
Znawca T4

9
Tematy: 10
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Re: Multivan 2.4D automat Jamaica Aqua Blue

Nieprzeczytany post autor: Dudu$ »

Ale jak? Facet jechał golfem, u ciebie lampa rozbita, blachy pogniecione a zderzak cały?

Powodzenia. Czekam na więcej zdjęć.
CandyMan
Nowy T4

10
Tematy: 1
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Re: Multivan 2.4D automat Jamaica Aqua Blue

Nieprzeczytany post autor: CandyMan »

Zderzak też dostał. Też się zastanawiałemjak on to zrobił. Musiało go jakoś podbić na krawężniku i wskoczył na niego. Poszedł całym bokiem, golf bardzo słabo wyglądał. Szkoda że nie mam jego fotki. Auto stało na "P" i ręcznym a ok 0.5m go przesunął.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój Bus”