Wilgoć w środku auta
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Wilgoć w środku auta
Cześć wszystkim.
Nie tak dawno udało mi się w końcu przerobić mojego blaszaka na 9 osobowy. Wnętrze mam od caravelle, czyli siedzenia, boczki, wykładzina welur na tył, z przodu jeszcze gumowa, welur czeka na zamontowanie. Środkowe szyby są rozsuwane. No i od pewnego czasu mam spory problem - wiecznie wszystko od środka zaparowane i wilgotne siedzenia w środkowym rzędzie. Wcześniej, przed przeróbką nie miałem problemów z wilgocią. Teraz jak są mrozy to się robi z lekka nie wygodne - skrobanie przedniej szyby od środka. Może ktoś z Was miał taki problem i ukierunkuje mnie od czego powinienem zacząć? Rozważam wymianę wszystkich uszczelek w drzwiach na nowe (na allegro po 18zł za metr). Używane jakoś mnie nie przekonują, bo skąd mam wiedzieć, czy nie będzie przepuszczać wilgoci?
Nie tak dawno udało mi się w końcu przerobić mojego blaszaka na 9 osobowy. Wnętrze mam od caravelle, czyli siedzenia, boczki, wykładzina welur na tył, z przodu jeszcze gumowa, welur czeka na zamontowanie. Środkowe szyby są rozsuwane. No i od pewnego czasu mam spory problem - wiecznie wszystko od środka zaparowane i wilgotne siedzenia w środkowym rzędzie. Wcześniej, przed przeróbką nie miałem problemów z wilgocią. Teraz jak są mrozy to się robi z lekka nie wygodne - skrobanie przedniej szyby od środka. Może ktoś z Was miał taki problem i ukierunkuje mnie od czego powinienem zacząć? Rozważam wymianę wszystkich uszczelek w drzwiach na nowe (na allegro po 18zł za metr). Używane jakoś mnie nie przekonują, bo skąd mam wiedzieć, czy nie będzie przepuszczać wilgoci?
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Re: Wilgość w środku auta
Już nie - cała buda była malowana. Czyli zdzieranie do blachy, szpachlowanie i lakierowanie całości. Fakt jest jeden - miałem taki biały "grzybek" na dachu - jakby wywietrznik regulowany, nigdy go nie używałem, a może on właśnie spełniał rolę wyciągania wilgoci? Bo ja go wymontowałem przy montażu podsufitki - musiałbym ją wycinać, a ten grzybek nie był zbyt estetyczny, na jego miejscu jest przykręcona pleksa - wraz z uszczelką z tego grzybka powinno być w 100% szczelne.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
wymiane uszczelek sobie daruj bo to nie tu problem. Wozisz ludzi?
Generalnie w T4 bez klimatronica szyby paruja, przeważnie jest problem z wentylacja. W lewym i prawy tylnym rogu za zderzakami sa takie kratki, które się uchylają jak sie trzasnie drzwiami. Masz je? Nie są ząslepione?
Ja zimą od czasu do czasu jeździełm do garazu podziemnego w centrum handlowym i zostawiałem auto z uchylonymi szybami a teraz jak auto stoi w garazu i nie jeździ to włożyłem takie pochłaniacze wilgoci jak sa w pódelkach na buty tylko takie przemysłowe. Z 3-4 kg tych worków wrzuciłem tylko w Twoim przypadku jak auta uzywasz na codzień to pochłaniacze nie wiele pomogą. Jak jest mróz ( suche powietrze ) to możesz na noc zostawiać lekko uchylone okna.
Generalnie w T4 bez klimatronica szyby paruja, przeważnie jest problem z wentylacja. W lewym i prawy tylnym rogu za zderzakami sa takie kratki, które się uchylają jak sie trzasnie drzwiami. Masz je? Nie są ząslepione?
Ja zimą od czasu do czasu jeździełm do garazu podziemnego w centrum handlowym i zostawiałem auto z uchylonymi szybami a teraz jak auto stoi w garazu i nie jeździ to włożyłem takie pochłaniacze wilgoci jak sa w pódelkach na buty tylko takie przemysłowe. Z 3-4 kg tych worków wrzuciłem tylko w Twoim przypadku jak auta uzywasz na codzień to pochłaniacze nie wiele pomogą. Jak jest mróz ( suche powietrze ) to możesz na noc zostawiać lekko uchylone okna.
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Właśnie filtra kabinowego chyba nie mam - w którymś wątku widziałem, że ktoś dostawiał tą obudowę i filtr. Tylko nie wiem czy warto się w to bawić. :)
Ludzi wożę, ale bardzo rzadko. Wystarczy że sam jestem za kółkiem i cały tył jest zaparowany. Te kratki z tyłu są, zastanawiałem się do czego one służą - dzięki za oświecenie. :) Zaślepione chyba nie są, mają takie klapki na sobie, ale czy one się uchylają po zamknięciu drzwi? Tego nie wiem.
Ludzi wożę, ale bardzo rzadko. Wystarczy że sam jestem za kółkiem i cały tył jest zaparowany. Te kratki z tyłu są, zastanawiałem się do czego one służą - dzięki za oświecenie. :) Zaślepione chyba nie są, mają takie klapki na sobie, ale czy one się uchylają po zamknięciu drzwi? Tego nie wiem.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jakby się nie uchylały to nie mógłbyś zamknąć drzwi. Ja bym sprawdził tą plexi w dachu
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
"Jakby się nie uchylały to nie mógłbyś zamknąć drzwi." - to nie wiem, czy o tym samym mówimy... Te kratki o których myślę, są po obu stronach, przy podłodze, między błotnikiem a reflektorem.
Co sprawdzić czy plexi? Bo jestem pewien, że ona jest szczelna. Ma dobrą uszczelkę i jest mocno dociśnięta.
Co sprawdzić czy plexi? Bo jestem pewien, że ona jest szczelna. Ma dobrą uszczelkę i jest mocno dociśnięta.
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nieszczelność przy montażu okien raczej bym odrzucił - szyby były montowane u lakiernika. I z tego co kojarzę, to wilgoci nie było dopóki nie poskładałem wnętrza do kupy. Sam nie wiem gdzie tu szukać przyczyny...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Możesz rozebrać środek i lać po kolei wodą z węża po oknach, pod deską rozdzielczą itp i obserwować od środka czy gdzieś nie przecieka. W sumie o tej porze roku to kiepski pomysł jeśli przyjdą mrozy <01>
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Parowanie szyb(skraplanie) to wynik wilgotnosci i roznic temperatur.
Kiedy przestawie wentylacje na obieg zamkniety momentalnie paruja mi szyby.
Zawsze bedzie sie skraplalo, na najzimniejszych obiektach. Nie pomaga grzanie, a jedynie wentylacja. Podobnie jak w domach.
Nowe, szczelne drzwi i okna, wszystko ogrzane, a sciany czarne od plesni. Czyli brak dobrej wentylacji.
Kiedy przestawie wentylacje na obieg zamkniety momentalnie paruja mi szyby.
Zawsze bedzie sie skraplalo, na najzimniejszych obiektach. Nie pomaga grzanie, a jedynie wentylacja. Podobnie jak w domach.
Nowe, szczelne drzwi i okna, wszystko ogrzane, a sciany czarne od plesni. Czyli brak dobrej wentylacji.
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No z tym rozbieraniem i laniem wodą to faktycznie kiepski pomysł. :D
Czyli co, jednak za szczelne auto mam, stąd ta wilgoć w środku? To co w takim przypadku powinienem zrobić?
Czyli co, jednak za szczelne auto mam, stąd ta wilgoć w środku? To co w takim przypadku powinienem zrobić?
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nie nie. Wilgoc z powietrza. Jesli fatktycznie potrafisz wyeliminowac przecieki.
Problemy pojawiaja sie kiedy wilgoc nie ma ujscia. Robi sie termos i zadne grzanie niczego nie zmieni.
Mozesz to sprawdziec grzejac i delikatnie uchylajac jedna szybe. Efekt parowania powinien na ten czas ustapic.
Problemy pojawiaja sie kiedy wilgoc nie ma ujscia. Robi sie termos i zadne grzanie niczego nie zmieni.
Mozesz to sprawdziec grzejac i delikatnie uchylajac jedna szybe. Efekt parowania powinien na ten czas ustapic.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
To ja jeszcze zapytam o
Czy tam czasem nie siedzi ukryta wilgoć?nikson pisze:wykładzina welur na tył,
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Przednia szyba też paruje czy tylko te w drugim rzędzie??
Jeśli tak to może nagrzewnica przecieka delikatnie. A może masz też tylną??
Co do parowania jak się nie ma klimatronika, to nic podobnego u mnie nie występuje, a nie mam.
Jeśli tak to może nagrzewnica przecieka delikatnie. A może masz też tylną??
Co do parowania jak się nie ma klimatronika, to nic podobnego u mnie nie występuje, a nie mam.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
U mnie problemu z wolgocia nie było ale jak bylem na trzy dni pod lasem, to kazdej nocy tyle nachuchlismy żę ścierka była mokra od wycierania, mozna było wykręcać z niej wode i to z kazdej szyby.
Spróbuj dojezdzając do domu uchylić lekko szyby i włączyć nawiew na zimny, wilgoc nie powinna sie wtedy kondensować na wychłodzonej szybie
Spróbuj dojezdzając do domu uchylić lekko szyby i włączyć nawiew na zimny, wilgoc nie powinna sie wtedy kondensować na wychłodzonej szybie
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wykładzina na tył zanim została założona, leżała z miesiąc w domu, więc wilgoci nie ma. Zakładana była we wrześniu, jak jeszcze było ciepło, więc raczej niczym nie nasiąkła - nie ma szans.
Przednia szyba też paruje, ale nie podczas jazdy - zawsze nawiew mam włączony. Przykład z dzisiaj i wczoraj - wsiadam do auta, środkowe szyby są zaparowane (trochę, nie jakoś masakrycznie), a przednia w szronie z obu stron.
I jeszcze inaczej - pojeżdżę sobie po mieście, wysuszę wręcz przednią szybę, wychłodzę wnętrze zimnym nawiewem, postawię auto pod blokiem na noc, rano wsiadam i szron z obu stron na przedniej szybie + środkowe zaparowane.
Filtra kabinowego nie posiadam, tylne kratki o których była mowa wcześniej, istnieją, ale nie wiem w sumie jak sprawdzić ich drożność.
Przednia szyba też paruje, ale nie podczas jazdy - zawsze nawiew mam włączony. Przykład z dzisiaj i wczoraj - wsiadam do auta, środkowe szyby są zaparowane (trochę, nie jakoś masakrycznie), a przednia w szronie z obu stron.
I jeszcze inaczej - pojeżdżę sobie po mieście, wysuszę wręcz przednią szybę, wychłodzę wnętrze zimnym nawiewem, postawię auto pod blokiem na noc, rano wsiadam i szron z obu stron na przedniej szybie + środkowe zaparowane.
Filtra kabinowego nie posiadam, tylne kratki o których była mowa wcześniej, istnieją, ale nie wiem w sumie jak sprawdzić ich drożność.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Spróbuj płynu z antyparą, to powinno Ci pomóc
http://www.unia.pl/PL-H4/produkty/52/pl ... spray.html
Inny sposób to parkować przodem na wschód tak aby poranne słońce osuszyło szybę, jeżeli wstajesz wcześnie rano ,to sposób będzie nie pewny.
Pozdrawiam
http://www.unia.pl/PL-H4/produkty/52/pl ... spray.html
Inny sposób to parkować przodem na wschód tak aby poranne słońce osuszyło szybę, jeżeli wstajesz wcześnie rano ,to sposób będzie nie pewny.
Pozdrawiam
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Okey, spróbuję tego. Jednak jest to usunięcie skutków, a wolałbym pozbyć się przyczyny. Najgorzej że i siedzenia w środkowym rzędzie są wilgotne od tego wszystkiego...
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
To są jakby zawory jednokierunkowe - mają za zadanie wypuścić powietrze. Jest w nich gumowa membrana która powinna uchylić się przy dmuchnięciu. Ja podejrzewam, że montując nowy środek za "dobrze" to zrobiłeś i uniemożliwiłeś wymianę powietrza w autku. Nawet drożne kratki nie wypuszczą powietrza które do niego nie dopływa...nikson pisze:Filtra kabinowego nie posiadam, tylne kratki o których była mowa wcześniej, istnieją, ale nie wiem w sumie jak sprawdzić ich drożność.
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jak chodzi o te wyloty - mają te membrany gumowe, uchylają się łatwo - nie dmuchałem w nie w sumie, a tylko palcem sprawdzałem. One są w miejscu, gdzie w boczkach powinny być dodatkowe klapki. Nie mam ich, więc dostęp do nich jest dobry. Jak była zabudowa dostawczaka, to były zakryte sklejką - wtedy problemu nie było, ale w sumie nie było też szyb i była ściana grodziowa.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Sprawdzę gdzie są u mnie to dam Ci znać, zastanawiam się jednak nad wilgotnymi siedzeniami , czy masz pewność ze np w czasie deszczu nie dostaje Ci się woda przez uszczelki ??
Masz nowo zamontowane szyby więc możne tam jest problem. Polecam jeszcze owiewki szyb, zawsze możesz uchylić lekko szybę .
Pozdrawiam
Masz nowo zamontowane szyby więc możne tam jest problem. Polecam jeszcze owiewki szyb, zawsze możesz uchylić lekko szybę .
Pozdrawiam
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Raczej nie chodzi o dostawanie się wody, bo to jest niezależne od deszczu. Jedyne co może być nie halo, to uszczelka od drzwi suwanych - tylko nie wiem jak to sprawdzić. Generalnie to te drzwi nie były otwierane przez około 10 lat, bo coś tam było niby zblokowane, mi się je udało otworzyć no i wszystkie rolki zostały wymienione, więc śmigają. Może ta uszczelka przez tyle lat się schrzaniła?
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Zadam "dziwne" pytanie... masz pewność, że nie masz włączonej wentylacji w układzie zamkniętym? (bez wymiany powietrza)
-
nikson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: Wilgoć w środku auta
Słyszałem ,że piasek silikonowy dla kotów zbiera wilgoć z auta. Nie stosowałem ,bo jakoś nie było czasu zabrać się za to ,ale podobno działa.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Re: Wilgoć w środku auta
Według mnie, ogrzane powietrze przepływa na tył i trafia tam na schłodzone siedzenia... wilgoć z powietrza wytrąca się na nich i nie za chętnie odparowuje. Nie zauważyłem wzmianki o dodatkowej nagrzewnicy w podłodze...