Klimatyzacja- wydajność, eksploatacja, osiągi itp. dyskusja

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Re: Klimatyzacja- wydajność, eksploatacja, osiągi itp. dysku

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Łożysko stare wyciśnięte i nowe wciśnięte na prasie, podkładka włożona taka jak była z tego co pamiętam, więc luz taki jak był, wymieniony cały komplet, podkładka tylko stara i nawet nie wiem skąd wziąć nową (nie było w komplecie). Jakichś szczególnych zabiegów z tym kołem nie było i nawet nie bardzo wiem jak one miałyby wyglądać?
Klima ogólnie chłodzi jak wściekła.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Spróbowałbym zmienić osuszacz
Ikis
Forumowicz T4

11
Tematy: 4
Model:
otrzymal podziekowanie: 10 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Ikis »

Luz sprawdź szczelinomierzem, i nie w jednym miejscu a w 4 co 90 stopni. Sprzęgło w klimatyzacji powinno pracować w systemie zero-jedynkowym bez poślizgu. Za duża przerwa utrudnia uzyskanie dobrego zasprzęglenia a za mała może powodować ocieranie tarczy sprzęgłowej o czoło koła pasowego mimo niezałączenia klimatyzacji. Równość szczeliny ma również istotne znaczenie gdyż zwichrowana tarcza (jest co prawda tak zbudowana by to niwelować) lub koło pasowe nie przylega całą płaszczyzną co utrudnia przeniesienie mocy z paska na sprężarkę. Podkładkę dorobi Ci każdy tokarz lub można kupić zestawy podkładek (chyba nawet lepiej) ja co prawda sobie dorobiłem ale to już inna historia.

Polecam też: http://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyz ... mochodowa/
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Ikis pisze:
za mała może powodować ocieranie tarczy sprzęgłowej o czoło koła pasowego mimo niezałączenia klimatyzacji.
Mam wrażanie, że u mnie może występować ten problem.
Ikis pisze:
Szczelinę ustawiłeś na 0,4?
Czy to się wprost przekłada na włożanie podkładki o takiej właśnie grubości, czy nie jest tak prosto i trzeba dobierać podkładkę, aby osiągnąć podany wymiar szczeliny??
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

sprawa osuszacza, niesprawnej sprężarki wychodzi w pomiarze ciśnień pracy po podłączeni zegarów pomiarowych do układu klimy
każdy warsztat od klimy powinien to wykryć od ręki bo zapchany osuszacz powoduje gwałtowny wzrost ciśnienia w układzie, a zacierająca się sprężarka spadek
Ikis
Forumowicz T4

11
Tematy: 4
Model:
otrzymal podziekowanie: 10 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Ikis »

niebieski-n2 pisze:

Szczelinę ustawiłeś na 0,4?
Czy to się wprost przekłada na włożanie podkładki o takiej właśnie grubości, czy nie jest tak prosto i trzeba dobierać podkładkę, aby osiągnąć podany wymiar szczeliny??[/quote]

Nie, to jest właśnie ten problem ale zmierz teraz szczelinę, po demontażu (o ile trzeba dokonać regulacji) tarczy sprzęgłowej sprawdź grubość podkładek (tak, może być ich kilka i okaże się czy i jaką musisz dobrać by uzyskać właściwy luz sprzęgła)

Jeśli masz już zdjęty pasek wielorowkowy to sprawdź czy czoło koła pasowego nie ma bicia osiowego względem łożyska. Specyficzna budowa koła sprawia, że po wymianie łożyska może wystąpić bicie osiowe. Jest dość proste do wyeliminowania ale potrzebny jest dostęp do tokarki i czujnika zegarowego. Niczego nie trzeba toczyć, wpierw ustawia się czujnik do powierzchni ciernej koła. centruje a następnie przekłada się czujnik tak by dotykał wewnętrznego pierścienia łożyska.

Jedna uwaga. zardzewiałe powierzchnie sprzęgła nie są niczym dziwnym. Jak już pisałem te sprzęgło pracuje na zasadzie 0-1 więc jeśli nie występuje poślizg to one się nie oczyszczą tak jak tarcze hamulcowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”