Oleje silnikowe
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Re: Oleje silnikowe
Valvoline ALL Climate 5W40
taki leje do Passeratti B5 w TDI który rocznie robi ok 60kkm
taki leje do Passeratti B5 w TDI który rocznie robi ok 60kkm
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Re: Jaki olej 2.5tdi 102km
Wygląda na to, że nie chciało ci się czytać tego wątku. :|milan1919 pisze:.... Jakie oleje wy stosujecie? Z góry dzięki.
-
milan1919
- Nowy T4
- 4
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Zamiast pisać docinki w tym czasie można było pomócrafflex pisze:Wygląda na to, że nie chciało ci się czytać tego wątku. :|milan1919 pisze:.... Jakie oleje wy stosujecie? Z góry dzięki.
-
milan1919
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Kenobi pisze:Nie lubimy leniwych.
Chodzi o to że jak patrze na te ulotki tych olejów wszystkie poleconych to nie jest tam napisane że akurat norma 506.00 bo chciałbym coś z 5w30 albo 5w40 jeśli tylko i wyłącznie norma 506.00 to wtedy wyskakuje mi 0w30 i chciałbym wiedzieć czy coś może się stać jak zaleje 0w30? Ale widze że forum mało zgrane i ciężko kilka słów napiszać lepiej podocinać komuś! Dzięki pozdrodla nieleniwych!
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Dziękuję za dobrą radę.milan1919 pisze:Zamiast pisać docinki w tym czasie można było pomóc
Postaram się wykorzystać.
Nie wiem jednak czy mi się to uda.
Ale będę się starał.
<hi>
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Kolego nie bulwersuj się ,tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo ilu użytkowników tyle opinii ,jeden będzie zachwalał superol bo od zawsze go lał (żart) inny tylko np. castrola i tylko syntetyk nie ważne jakie ma parametry castrol i już , musisz sam odpowiedzieć sobie na pewne pytania ; w jakim stanie masz silnik ,ile ma nalatane , czy pokonujesz trasy czy kręcisz się w koło komina, co wozisz ciężkie ładunki czy pióra luzem , musisz zauważyć że jest to wiekowa konstrukcja silnika i czy w okresie produkcji były dostępne oleje o takiej charakterystyce jak teraz ,po zsumowaniu wszystkich odpowiedzi będziesz miał pewne wyobrażenie co najlepiej zalać bo nikt nie pokusi się aby powiedzieć zalej to i to bo tak i już bo za chwilę silnik klęknie i będziesz miał pretensje do osoby która poleciła akurat te parametry oleju .Takie moje zdanie
-
marekpijowczyk
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie, ja np używam Motula u siebie ;)mjanusz69 pisze:Kolego nie bulwersuj się ,tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo ilu użytkowników tyle opinii ,jeden będzie zachwalał superol bo od zawsze go lał (żart) inny tylko np. castrola i tylko syntetyk nie ważne jakie ma parametry castrol i już , musisz sam odpowiedzieć sobie na pewne pytania ; w jakim stanie masz silnik ,ile ma nalatane , czy pokonujesz trasy czy kręcisz się w koło komina, co wozisz ciężkie ładunki czy pióra luzem , musisz zauważyć że jest to wiekowa konstrukcja silnika i czy w okresie produkcji były dostępne oleje o takiej charakterystyce jak teraz ,po zsumowaniu wszystkich odpowiedzi będziesz miał pewne wyobrażenie co najlepiej zalać bo nikt nie pokusi się aby powiedzieć zalej to i to bo tak i już bo za chwilę silnik klęknie i będziesz miał pretensje do osoby która poleciła akurat te parametry oleju .Takie moje zdanie
-
ko_sa
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravella
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Proponuję ostatni chyba film profesora Chrisa, mówi o zmianie lepkości oleju i co może się wydarzyć. ja na ten przykład zmieniłem w swoim acv z 10w40 na 5w40 i jest elegancko, silnik ciszej chodzi i jakoś tak przyjemniej. a co do doboru oleju to polecam forum vwgolf, tam temat ma już 444 stron i dalej nie doszli do tego co zalać ;-) https://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=36735
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Auto: T4 syncro
- Kontakt:
Wyremontowałem silnik i cały osprzęt (2,5 tdi AXG)
Może się czepiam ale mam wrażenie że silnik trochę klekocze, słychać go metalicznie a przynajmniej odnoszę talię wrażenie. Uczepiłem się ustawienia kąta wtrysków ale może olej 5w/30 jest nieprawidłowy? Jeździ ktoś na takim?
Może się czepiam ale mam wrażenie że silnik trochę klekocze, słychać go metalicznie a przynajmniej odnoszę talię wrażenie. Uczepiłem się ustawienia kąta wtrysków ale może olej 5w/30 jest nieprawidłowy? Jeździ ktoś na takim?
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Może kąt wtrysku wyregulować ( u mnie jak był za duży to tak metalicznie pracował) i dawkę paliwa sprawdzić. Ja jeżdźę na 10W40.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
5w30 to słaby olej do tych silników, najpierw ustaw kąt jak książka każe.T4Love pisze:Wyremontowałem silnik i cały osprzęt (2,5 tdi AXG)
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję Panowie za zaangażowanie. Szanuję Wasze rady. Temat jednak widzę długi jak rzeka można by doktorat zrobić :) w drodze losowania zaufam książce i pojeżdżę na 5w30.
Dzisiaj chłopaki ustawili kąt wtrysków i jest o niebo lepiej
Dzisiaj chłopaki ustawili kąt wtrysków i jest o niebo lepiej
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Jakiej książce ? Nie znam żadnej która by zalecała 5w30, a znam ich do T4 bardzo dużo.T4Love pisze:zaufam książce
T4 to ty może i Love ale silnika to już nie bardzo w tym T4 <cool>
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Macie rację Panowie. Zadzwoniłem do serwisu VW i jedyne oleje jaki mi zarekomendowali to 5w40 i 10w40.
Olej już zmieniony na 5w40
Olej już zmieniony na 5w40